Zelfvertrouwen bij spreken

Spreken – zelfvertrouwen bij spreken

Sprekers, eigenlijk zijn we tegenwoordig bijna allemaal sprekers. In een tijd waarin zichtbaar zijn – en dat bestaat in mijn visie voor een belangrijk deel uit hoorbaar zijn – een belangrijk punt is, komt bijna niemand er nog onderuit om “spreker” te zijn. Zelfvertrouwen bij spreken is daarom een belangrijk onderwerp.

Zelfvertrouwen bij spreken
Ontspannen en met zelfvertouwen spreken

Zelfvertrouwen bij spreken: ook belangrijk voor jou 

Met sprekers bedoel ik  niet alleen mensen die beroepsmatig spreken en met hun stem bezig zijn, zoals onderwijzers,  motivational speakers, presentators of dagvoorzitters, docenten, trainers, acteurs en actrices.

Nee, ik durf  te wedden dat ook jij “een spreker” bent. Misschien moet je regelmatig het woord tot je medewerkers richten, of moet je met je management praten over dingen die spelen op je werk. Heb je een eigen bedrijf, dan weet je dat je je stem nodig hebt om een netwerk op te bouwen en je klanten aan te spreken met het product dat jij verkoopt. Maar ook als jij graag gehoord wil worden bij familie en vrienden, als je op een terrasje met een vriendin zit te praten of als je wil dat je kinderen serieus nemen wat jij zegt.

We zijn dus eigenlijk allemaal sprekers…

De impact van de stem en spreekangst

De impact van de stem is veel groter dan je je vermoedelijk realiseert. Wist je, dat er onderzoeken zijn die aantonen dat mensen je binnen 1 seconde beoordelen op jouw stemgeluid en stemgebruik? De stem- en de stemklank spreken een ander namelijk direct aan op de emotie. Dat is iets wat vaak onbewust gaat. Door je daarvan bewust te worden, je stem te ontwikkelen tot de best mogelijke versie, maak je letterlijk meer indruk met je stem en krijg je meer zelfvertrouwen en rust bij je stemgebruik. Het is helemaal niet zo ingewikkeld en iedereen, echt iedereen kan dat leren!

Wist je dat, naast het feit dat we ons vaak niet bewust zijn van de indruk die onze stem achterlaat, ook nog eens 70 – 90 % van de mensen lijdt aan een grotere of kleinere vorm van spreekangst? Angst voor spreken in het openbaar is in elk geval een van de grootste en meest voorkomende angsten die mensen ervaren.

En dat is eigenlijk helemaal nergens voor nodig! Ook jouw stem kan met wat training een moeiteloos onderdeel van wie je bent worden, zodat je nooit meer spreekangst hoeft te ervaren.

Je stem als perfect passend onderdeel van je persoonlijkheid

Als spreker hebben we één ding gemeen: we zenden een boodschap uit, waarvan het wel prettig is als de ontvanger – of dat nou een grote zaal vol mensen is of één gesprekspartner – die boodschap ook hoort en begrijpt.

Natuurlijk zijn er allerlei trucs en technieken te leren om “beter gehoord” te worden. Ik geloof dat gehoord worden, vooral te maken heeft met zelf aanwezig zijn, met jezelf zijn en met vanuit een goede verbinding met jezelf communiceren.

Op die manier wordt jouw stem een naadloos en perfect passend onderdeel van jouw persoonlijkheid. Dat houdt in, dat je gewoon ontspannen en met zelfvertrouwen, helemaal als je zelf kunt spreken. En dan maakt het niet meer uit of je dat met je partner of kind doet, met je baas of met een zaal van 2000 mensen: dan ervaar jij zelfvertrouwen bij spreken.

Iedereen kan leren om op een authentieke en eigen manier de stem te gebruiken, met zelfvertrouwen en zelfs met plezier. Voor mij als zangeres is het een vanzelfsprekendheid geworden om op deze manier te communiceren en ik heb in de afgelopen 15 jaar al heel veel mensen mogen laten ervaren wat een enorme verbetering het voor hen kan betekenen om op deze manier de stem te gaan gebruiken. Ik help je dus heel graag om ook jouw prachtige maat-stem te vinden en te gaan gebruiken.

Tijd om voortaan ook ontspannen en met zelfvertrouwen te spreken?

Bij Zing je Eigenwijs bied ik één-op-één coaching aan voor je spreekstem, gericht op eigenheid, ontspanning en zelfvertrouwen.  Ook geef ik regelmatig cursussen en workshops voor meer vertrouwen in je spreekstem.

Wil je je echt helemaal verdiepen in de mogelijkheden van jouw eigen stem en adem, dan is de opleiding tot holistisch adem- en stemcoach misschien interessant voor jou. De opleiding is ook heel goed te volgen als aanvulling op persoonlijke groei en ontwikkeling.

En wil je graag meer weten of een persoonlijk aanbod van me ontvangen voor jouw spreekstem? Neem dan contact met me op:

tel.: 06 53171756 (Monique van der Hoeven)
e-mal: zingjeeigenwijs@gmail.com

 

Be a voice not an echo (Albert Einstein)