Zingen

Zingen

Als zangeres en zang- en spreekstemcoach weet ik als geen ander wat zingen voor ons kan doen. Zingen is heerlijk en bevrijdend, leuk om te doen. Maar zingen is zó veel meer dan dat: Zingen is een aangeboren manier om jouw waarheid, wat er echt in jou leeft, en de stem van je ziel de wereld in te laten stromen! Precies daarom is zingen voor veel mensen zo ongelofelijk spannend – je zult dat herkennen of je nou een beginner bent met zingen, nog moet beginnen of al langer bezig bent met zingen. We laten niet alleen onze buitenkant zien, nee we laten onszelf helemaal van binnen zien en horen.

Zingen
De stem: jouw belangrijkste communicatiemiddel

Zingen kunnen we op heel veel manieren en iedereen kan leren zingen – dat is iets wat veel mensen niet weten. Het is vaak een kwestie van het juiste repertoire, de juiste toonsoort en vooral heel veel lichaams- en adembewustzijn, gewoon een beetje weten hoe je nou álle mogelijkheden van de stem gaat inzetten en niet alleen het stukje wat jij gewend bent in te zetten (en wat dus vaak voelt als “jouw stem” – geloof me, jouw stem, je ware stem, is véél meer, veel rijker, veel kleurrijker, veelzijdiger en vooral ook gemakkelijker te gebruiken dan jij nu denkt).

Zingen is ook jouw geboorterecht

Zingen is gewoon iets wat echt bij ons hoort – daarom voelen zo veel mensen een diep verlangen om te zingen. Daarom is het zo eng en zo spannend om het te gaan doen. Daarom is het zo makkelijk om lekker zoveel mogelijk “techniek” te gaan leren, want daar kun je je achter verschuilen. Zingen is een uiting van je diepste wezen, van wie jij ècht bent. En daar geef je met zingen klank aan, van daaruit verbind je je met zingen met anderen, met muziek, met teksten, met andere zangers, met een publiek.

Als je echt, echt vanuit jezelf durft te gaan zingen, wordt zingen ongelofelijk leuk en makkelijk – het wordt licht en vreugdevol, en niet spannend en moeilijk.

Laten we de sterren van de hemel zingen!

Het instrument stem is het meest rakende instrument ter wereld. Het is ook werkelijk het meest eenvoudig te bespelen instrument – ook al voelt dat misschien niet zo. De stem werkt heel simpel namelijk: ze werkt op verbeeldingskracht en op adem. Als je die twee dingen gaat ervaren en je durft daar op te gaan vertrouwen, dan zing je de sterren van de hemel.

Be a voice not an echo (Albert Einstein)