Peace of Mind

Peace of Mind: Een volle planner, een leeg hoofd

Ik haatte het vroeger, planningen maken. Voor mij bedrijf, persoonlijke doelen in plannen, dat soort dingen. Ik ben nou eenmaal een mens dat heel graag haar hart volgt en naar haar intuïtie luistert in het moment en daar paste voor mijn gevoel plannen nooit zo bij.

Maar als ondernemer ontkom je er ook niet helemaal aan… een bedrijfsplan (kreeg ik heel veel stress van en sloeg ik helemaal van dood in mijn creativiteit) en een budget, je in- en uitkomsten bijhouden en elk kwartaal je BTW aangifte doen…
Sommige dingen gaan gewoon volgens regels in onze wereld – en daar buig ik dan in mee, dat kost de minste energie.
En als je heel erg blij wordt van persoonlijke groei en ontwikkeling, zoals ik dat word, is een beetje plannen ook wel handig – een beetje richting en keuzes maken, en ook wat acties nemen.

Plannen kan op veel manieren

Maar plannen kan, zo leerde ik gaandeweg, op heel veel manieren. Dat plannen ook leuk kan zijn, dat leerde ik nog helemaal niet zo lang geleden. Toen ik voor het eerst echt volgens mijn eigen regels en verlangens ging plannen. Toen ik – met dank aan Soulbased Coaching èn aan de Desire Map van Danielle LaPorte – hoe ik me graag wilde voelen voorop ging stellen. In plaats van mijn hoofd me laten vertellen wat ik vond dat ik moest willen – als ondernemer, als vrouw, als mens… – ging ik diep naar binnen om te doorvoelen en te ervaren wat ik nou eigenlijk ècht zocht.

Een voorbeeld: stel, je wil heel graag een succesvol bedrijf en je wil dus graag veel klanten. Daar kun je heel goed op gaan plannen – veel ondernemers doen dat ook, want het is makkelijk te vertalen in cijfers. Iets van “hoe succesvol wil ik zijn en dat omrekenen naar een bepaald bedrag”, “wat is mijn tarief”en “hoeveel klanten heb ik dan nodig” daarvoor… even kort door de bocht gezegd. Maar je zou je ook af kunnen vragen waaróm je graag succesvol wil zijn als ondernemer… wat succesvol voor jou betekent, hoe dat er uitziet, wat voor soort succesvol dat succesvol is. En dan kom je er vermoedelijk achter, dat er iets veel diepers zit achter jouw wens om succesvol te zijn als ondernemer. Of dat je eigenlijk helemaal niet zoveel klanten wil, want dat betekent – één op één althans – ook ontzettend veel uren werken…

Hoe wil ik me graag voelen?

Ik plan dus tegenwoordig met als uitgangspunt hoe ik me graag wil voelen, wat ik wèl echt graag wil. Mijn top-gevoelens zijn: Vrij, Vreugdevol, Mezelf, Geïnspireerd, Waardevol/Gewaardeerd, Peace of Mind… en zo zijn er nog een stuk of wat. En als ik van daaruit ga plannen, dan weet ik dus, dat ik op zoek moet naar dingen die mij méér van deze top-gevoelens geven… En dan zie ik, dat mijn bedrijf een belangrijke is daarin: het maakt dat ik me vrij voel, want ik ben mijn eigen baas, het maakt dat ik me blij voel, want ik doe werk wat ik leuk vindt, en het maakt dat ik me gewaardeerd voel – want dat doet mijn ideale klant. En ik zie dat ik bij Peace of Mind nog even verder mag vragen aan mezelf, hoe dat er uitziet en wat ik daarvoor verlang.

In elk geval is plannen één van mijn favoriete bezigheden tegenwoordig… het maakt me blij! Ik heb een planner die ik zelf heb bedacht (een Filofax die ik ook als bullet-journal gebruik) en die ik inricht zoals ik dat fijn vindt… Dan voel ik me vrij! Vrij om het op mijn manier te doen… dus Mezelf! Ik kies kleuren die ik mooi vindt en ik maak lijstjes op een manier die ik leuk of grappig vindt. En hé… hoe meer ik in mijn planner schrijf, van jaarplanning, naar maandplanning, naar weekplanning, naar dagplanning, hoe concreter het toch wordt, want uiteraard draait een planner om acties. Geïnspireerde acties op deze manier. En hoe voller mijn planner wordt met geïnspireerde acties, want ik wéét waarom ik die acties wil gaan doen en dat ik ze dus ook zal gaan doen, hoe leger mijn hoofd wordt… Yes! Peace of Mind!

Wat voor soort plannen zijn jouw plannen?

Zoveel mensen, zoveel manieren van plannen… Eigenlijk ben ik daar best nieuwsgierig naar, wat voor soort plannen jouw plannen is? Wat voor soort planner jouw planner? En waar de inspiratie voor jou in zit?

Deel je het eens met me?