Alles moet gevuld zijn, want leegte is “niks”

 Alles moet gevuld zijn, want leegte is “niks”

Alles moet ingevuld worden, want leegte is "niks"Ik woon in een nieuwbouwwijk… ik woon zelfs in een snelgroeiende nieuwbouwwijk, want elke dag, elke week, wordt er wel weer een nieuw bouwwerk gestart. Een flat, een rij huizen of een bedrijfspand. Ik heb me er het afgelopen jaar dagelijks over verbaasd hoe snel we “iets uit de grond stampen”.

Snelheid lijkt het doel – begrijpelijk ook wel, want de woningnood is groot en we wonen nou eenmaal met heel veel mensen op een klein stukje aarde. En toch vraag ik mij zo vaak af: is dit de manier? Zo veel steen, waar groen, vogels en andere dieren voor moeten wijken? Ik herinner me nog toen ik hier 6 jaar geleden kwam wonen, toen werd ik zo blij van de ruimte… Tja, misschien had ik de bestemmingsplannen moeten checken, maar zo werkt mijn dromersgeest niet… ik kon me zo veel bouw, zoveel lelijkheid in baksteen en beton gewoonweg niet voorstellen. En dat is oké… het is voor mij persoonlijk niet meer dan een uitnodiging om mijn verlangen naar rust, ruimte, groen, vogelgeluiden en dat soort zaken nog veel groter te laten groeien… want dan komt dat er, zo werkt het uiteindelijk wel! Ons verlangen moet zo groot groeien dat we de huidige situatie echt niet meer tolereren.

Het komt overal voor: alles volproppen

Maar daarom schrijf ik deze blog natuurlijk niet, om je dat te vertellen: dat ik ga verhuizen naar een plek waar ik beter kan aarden, mijn talenten en verlangens beter kan voeden. Ik schrijf deze blog, omdat ik me realiseerde dat het overal voorkomt: alles volproppen, volbouwen, en vaak niet met de meest duurzame en mooiste dingen. Onze agenda’s bijvoorbeeld… ik hoor zo vaak van vrouwen dat ze “geen tijd hebben” om te mediteren, om afstemmingsoefeningen te doen, om ruimte te maken om hun verlangens voor dit leven te voelen… Ze hebben immers hun baan, hun gezin, de sportschool, de vriendenclub èn familie… allemaal belangrijk, dat wil ik zeker niet ontkennen. Maar als al die dingen jouw agenda volbouwen en jij hebt niet eens de ruimte voor het meest wezenlijke wat er bestaat: afstemmen op wat jij wil met jouw leven, dan klopt er toch iets niet?

Kijken naar wat er is ontstaan in de wereld is overweldigend

Misschien is precies dát het wel: dat we er niet naar willen kijken. Want we zijn te bang voor wat we dan zien… een wereld, zowel persoonlijk als collectief, die een beetje volgepropt is. Volgepropt met dingen waar we eigenlijk helemaal niet blij van worden. Dingen die “er nou eenmaal moeten komen” (o ja?) en “waar je toch niks aan verandert”. Ik snap dat, als ik daar naar kijk, dan trek ik ook liever de dekens over mijn hoofd of vul ik mijn agenda tot op de seconde, zodat ik geen tijd meer heb om er naar te kijken.

Het druk hebben is immers in onze wereld verworden tot een statussymbool. En… een machtig excuus om niet te hoeven opdraven als het moeilijk wordt.

Ik kies voor mijn Dromer 

Maar de Dromer in mij zou doodgaan als ik die keuze zou maken… ik kies er dus voor om te doen wat ik wel kan doen: af blijven stemmen op hoe ik graag zou zien hoe de wereld er uit gaat zien in de toekomst: met menselijkheid op nr. 1 in plaats van macht en onderdrukking, met mooie, duurzame woonruimte voor iedereen, met een kleurrijke diversiteit op alle vlakken… Is het makkelijk dat steeds maar te blijven doen? Nee, zeker niet… want ook ik zie dagelijks die grijze flats verrijzen en mijn hoofd barst uit elkaar van weer meer gehei. Maar het is wat ik wèl kan doen, waar ik macht heb om de wereld om mij heen met een open hart tegemoet te treden… om iets te leven wat meer in de richting van mijn droom en verlangen is, elke dag weer. Om uit de slachtofferrol te stappen, mijn macht als mens terug te nemen en leiderschap over mijn stukje hier in de wereld te nemen.

Leiderschap nemen over jouw stukje wereld

Afstemmen op wie jij bent, wat jij hier komt doen… waar jij je diensten aan kunt bieden, jouw unieke gaves… alleen jij kunt het. Leiderschap nemen over jouw stukje wereld. En als jij het niet doet, dan gebeurt het dus niet, jouw stukje… Dus… voor als je nog dacht dat jij er niet toe doet, dat we jouw stem wel kunnen missen 😉

Vraag je vandaag eens af wat je zou willen dat er gebeurt, in jouw leven, in de wereld, en doe het morgen gewoon nog eens, en nog eens, misschien wel vaker op een dag… en zie dat het echt wel uitmaakt!

Monique van der Hoeven

Kun je hulp of inspiratie gebruiken bij het meer gaan afstemmen op wat jij nou eigenlijk wil, het nemen van leiderschap over jouw stukje in de wereld èn hoe je daar expressie aan geeft? Dan help ik je daar heel graag bij. Je vindt hier een aantal trajecten die ik aanbiedt om je daarbij te ondersteunen.