Basiscursus Sensitive Singing

Basiscursus Sensitive Singing

In oktober 2018 gaan we weer van start met een basiscursus Sensitive Singing. Een cursus over zingen en je eigen stem (meer) leren belichamen, speciaal voor vrouwen.

Ik heb deze cursus ontwikkeld, omdat ik merkte dat – net als ikzelf tijdens mijn klassieke zangopleiding – veel (hoog)gevoelige vrouwen niet tot hun recht komen als er gewerkt wordt met een (te) technische methode en een methode die te veel over goed of fout gaat. Veel vrouwen slaan daarvan juist dicht – en dat is eigenlijk het laatste wat we willen bij zingen – dus dat kan anders!

Jouw gevoel en het invoelingsvermogen zijn juist een enorme kracht en die raakt vaak erg ondergesneeuwd als er te veel vanuit een “goed of fout” manier of een technische methode wordt gewerkt. Dan slaan veel vrouwen juist dicht, in plaats van met een open hart en vanuit hun ziel te zingen. Dan gaan ze weg van hun lichaam en het onaangename gevoel niet goed genoeg te zijn en van de angst die dat oproept. Precies wat je eigenlijk niet wil, bij zingen, wat toch echt over de diepste expressie van de menselijke ziel gaat.

Basiscursus Sensitive Singing
Sensitive Singing – Zingen in verbinding

In mijn visie en in mijn eigen ervaring als zangeres is goed en vrij leren zingen, zingen op jouw eigen unieke manier,  iets wat eigenlijk iedereen van nature kan.  Het is bovendien je geboorterecht!

Jammer genoeg zijn er in de loop van ons leven – vaak door een voor jou verkeerde “aanpak” (dus een aanpak die een verkeerd effect had) een aantal blokkades ontstaan,  op fysiek, mentaal, emotioneel en soms zelfs spiritueel niveau waardoor de adem niet meer vrij stroomt en de stem niet meer vloeiend kan stromen en letterlijk geblokkeerd raakt.

Het is eigenlijk heel bijzonder dat we van jongs af aan niet leren om onze stem – en overigens ook ons hele lichaam – te gebruiken als het geweldige instrument dat het is. Want wie heeft er op school nou een cursus “Lichaamsbewustzijn en stemgebruik” mogen volgen?

Dat is hoe dan ook jammer: er wordt in onze maatschappij veel van ons communicatievermogen gevraagd en tòch leren we zo ongelofelijk weinig over ons eigen mooie, krachtige communicatiemiddel: de eigen stem.

Sociaal acceptabele stem

Als vrouwen gebruiken we ook nog eens met name alleen het sociaal acceptabele deel van de stem: dat deel van onze stem, wat vanaf kindzijn werd aangemoedigd: vaak lief en vriendelijk, niet te hard, vooral niet te nadrukkelijk aanwezig en zeker niet schel. Beschaafd en netjes… bij het zingen vooral zuiver. En we zijn gaan geloven dat dat onze stem IS… Maar zij is zoveel meer dan dat! Zij heeft zoveel meer kleuren, is zoveel rijker, zoveel warmer, zoveel expressiever, zoveel groter… en vooral zoveel meer JIJ dan je je voor kunt stellen.

Als je je stem weer echt gaat belichamen, dan ga je dat meer en meer ervaren. Dan wordt het makkelijk om je stem als een onderdeel van je totale lichaamsexpressie te gaan gebruiken – zoals ze is bedoeld!

Voor wie is de cursus Sensitive Singing?

Zingen van binnen naar buiten

De cursus is bedoeld en geschikt voor bewuste en (hoog)gevoelige vrouwen, vrouwen die introvert zijn en voor wie de stem van nature niet altijd het makkelijkste medium is om zich mee te uiten en voor mensen die bang zijn om te zingen en/of hun stem te laten klinken. Vrouwen die vaak van de regen in de drup komen met zingen door te veel aanwijzingen en te veel techniek. De cursus is ook bedoeld, voor vrouwen die voelen dat er nog iets mist in hun stemgbruik, of dat nou bij spreken of zingen is. Dat ze te veel aan de buitenkant zitten als ze hun stem gebruiken en de verbinding met zichzelf verliezen of niet goed meer waarnemen.

De ervaring leert dat juist voor vrouwen heel goed werkt om ervarend en voelend te leren in plaats van met vormen en regels.

Onze stem is een onderdeel van ons lichaam als totale instrument en dat lichaam is letterlijk jouw unieke expressie van het leven. Het is dus belangrijk dat je leert hoe het werkt VOOR JOU! Dat is niet  een kwestie van regeltjes en aanwijzingen volgen, dat is een prachtige en interessante zoektocht naar een belangrijk deel van jezelf. Als je steeds meer gaat uitvinden hoe het voor jou werkt – dus ook als je bijvoorbeeld (heel erg) introvert bent, of je bent (heel) angstig om je stem te laten horen – wordt zingen, je stem gebruiken – (weer) leuk.

Je gaat je letterlijk bevrijd voelen. Logisch: want je bevrijdt op die manier je ware stem, die zoveel meer is dan het aangeleerde, sociaal acceptabele stuk. Zo ga je ook steeds meer klinken als jij, waardoor je stem weer het verbindende en rakende instrument wordt, zoals ze is bedoeld.

Inhoud van de Basiscursus Sensitive Singing

De Basiscursus Sensitive Singing bestaat uit een aantal onderdelen, zoals lichaamsbewustzijn, de ademhaling, de verbonden stem, je overtuigingen, het helen van je blokkades, visualisatie en fantasie en afstemmen op jezelf en het huidige moment.  In elke les wordt aandacht besteed aan één van deze onderdelen, zodat je kunt ervaren wat dat voor jou en je stemgebruik betekent. Bij deze cursus hoort ook lesmateriaal, waarin je alles nog een keer na kunt lezen en waarin ook een aantal oefeningen worden beschreven.

De cursus bestaat uit 6 lessen van anderhalf in een kleine groep met maximaal 7 vrouwen die net als jij verlangen naar meer heelheid, meer jezelf zijn.  Mijn ervaring is dat deze vrouwengroepen daardoor een heel bijzondere energie krijgen, die door de herkenning  en het werken op een diepere laag (dus juist niet allen techniek, tips en tricks)), enorm ondersteunend en dragend werkt voor elke vrouw individueel en voor de hele groep. Het is bovendien nog eens heel leerzaam is om bij anderen te horen, zien en ervaren hoe dingen vaak werken en blokkades opgelost worden. Door het

spiegeleffect (een belangrijk onderdeel van ervarend leren) heeft wat een ander doet, automatisch ook weer effect op jouzelf.

 

Jolien & Monique

Ik geef deze cursus samen met lichaamsbewustzijnsspecialist Jolien Dalenberg – Jolien heeft in de meerdaagse al vaak met me samengewerkt en is een kei in het verbinden van lichaamsbewustzijn en de stem en de adem.

Voor deze cursus maakt het niet uit op welk “niveau” je zingt of hoeveel ervaring je hebt. Door de ervarende en voelende manier van werken is het mogelijk dat iedere deelneemster op haar eigen niveau stappen zet bij het zingen en het stemgebruik.

Tussen de tweewekelijkse lessen door bestaat de extra mogelijkheid dat je  van mij en/of van Jolien één of meerdere filmpjes met aanvullende oefeningen, bijvoorbeeld een ademoefening of een visualisatie, krijgt zodat je zelf thuis ook makkelijker zult gaan oefenen en makkelijker in de flow en energie van de cursus kunt blijven. Hierdoor zul je ook meer resultaat boeken.

Wat bereik je met deze cursus?

Omdat elke vrouw op haar eigen niveau instapt en bovendien met haar eigen blokkades en (levens)ervaring deelneemt aan de cursus zullen de ontwikkelingen bij iedereen verschillen.

Wat elke deelneemster meeneemt uit deze Basiscursus Sensitive Singing is:

 • je hebt ervaren hoe je stem op  haar meest natuurlijke en meest makkelijke manier werkt
 • je hebt ervaren dat je je stem weer kunt gaan belichamen
 • je herkent jouw eigen natuurlijke stemgeluid en bent er meer mee vertrouwd
 • je zult meer zelfvertrouwen ervaren
 • je zult minder angst ervaren als het “jouw beurt” is met zingen of spreken
 • je adem zal heler en vrijer voelen
 • je zult de natuurlijke ademstroom en adembeweging weer gaan ervaren, je adem gaat weer werken zoals bedoeld
 • je zult veel minder angst ervaren bij het gebruiken van je eigen stem
 • je ervaart een betere verbinding met je eigen lichaam en voelt waar je kracht vandaan komt
 • je ervaart je eigen lichaam als instrument, waarvan de stem onderdeel is
 • je zult je vrijer voelen bij spreken en zingen
 • je zult je meer jezelf voelen bij spreken en zingen
 • je zult meer vreugde beleven aan zingen
 • je hebt een basis gelegd om op deze manier verder te gaan werken aan verdieping in de relatie tussen jou en je stem

Praktische Informatie Basiscursus Sensitive Singing

Er start een nieuwe Basiscursus Sensitive Singing op  dinsdag 9 oktober. Na deze cursus bestaat de mogelijkheid om aan een vervolggroep deel te nemen, die tot verdieping van de methode zal leiden of aan een jaartraject met maandelijkse terugkom-ochtenden in een vaste groep.

Je kunt zelf kiezen of je de online-lessen bij deze cursus wilt afnemen, ter verdieping – dat is een aanrader, maar absoluut niet verplicht.

Data eerstvolgende cursus: 9 en 23 oktober, 6 en 20 november, 4 en 18 december
Tijd: 19.30 – 20.45  uur
Locatie: De Tuinkamer, Utrecht Leidsche Rijn
Groepsgrootte: maximaal 7 vrouwen
Kosten cursus: € 224,00  (inclusief 21% BTW en lesmateriaal)
Kosten 6 extra online-lessen (naar keuze): € 66,00

Aanmelden of meer informatie?

Wil je je aanmelden voor de eerstvolgende groep Sensitive Singing of meer informatie ontvangen? Neem dan contact met me op:

tel.: 06 53171756 (Monique)
e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com

 

Be a voice not an echo (Albert Einstein)