Je binnenste naar buiten brengen

Je binnenste naar buiten laten

 

Je binnenste naar buiten brengen

Heel vaak krijg ik van klanten en geïnteresseerden de vraag hoe je nou dat wat ècht in jou leeft voor het voetlicht krijgt, hoe je jouw waarheid naar buiten kunt brengen en daarmee gehoord wordt.

En dat is echt een prachtige vraag! Ze omvat namelijk alles wat met zelf-expressie te maken heeft. En èchte zelfexpressie is naar buiten brengen wie jij echt helemaal bent – dus juist niet alleen het stukje waarvan je denkt dat je het mag/moet zijn. Volg je het nog? 😉

Naar buiten vanuit al het “innerlijk werk”

Heel vaak hebben we aan de binnenkant ons “werk” als mensen wel gedaan – veel mensen hebben de dingen waar ze steeds tegenaanlopen in het leven, vaak dingen uit hun jeugd of soms zelfs uit vorige levens, al aangepakt. Ze hebben daar veel onderzoek voor gedaan, veel werk voor geleverd, niet alleen “hoofdwerk” maar ook “lichaamswerk”. Veel mensen weten op een bepaald moment in hun leven dan ook echt wel zo’n beetje wie ze zijn en wat ze hier komen doen en wat ze te bieden hebben.

En dan komt de stap om dat ook echt naar buiten te brengen… Niet om het neer te zetten en te doen alsof, maar om het echt en eerlijk naar buiten te brengen. En dan wordt het spannend… want: durf jij dat wat je over jezelf geleerd hebt, ook die “rare-jij-dingen” echt te laten zien en horen? Als je je stem gaat gebruiken, dan is het alsof er een spot-light op je komt te staan… je kunt niet meer “een beetje doen alsof” of “je creatie gauw wegmoffelen onder de bank” zoals je bijvoorbeeld met een persoonlijk schrijfsel of een soul-tekening zou kunnen doen. Als jij klank geeft aan wat er echt in jou leeft, dan heb je energie in gang gezet, energie die ook nog eens klinkt en dus gehoord wordt… En die dús een effect heeft op wie haar hoort en misschien wel een reactie teweeg brengt… Wohoo…. geen wonder dat je binnenste naar buiten brengen met je stem zo spannend is en dat veel mensen het dus maar een beetje bij zichzelf houden…

Maar als jij het voor jezelf houdt, wie gaat er dan expressie geven aan wat er in jou leeft? Uhm… niemand om precies te zijn. En dat zou toch wel heel erg zonde zijn, als het dus alleen maar binnenin jou blijft en nooit hoorbaar mag worden. Want – nog los van het feit dat het héééél bevrijdend is om jezelf niet meer binnen te houden – stèl nou, dat jij precies het juiste zegt, zodat een ander weer verder kan? Of ineens een briljant inzicht krijgt? Of zich gesteund en getroost voelt…. Als jij nooit het risico neemt, om werkelijk kleur te bekennen, dan missen wij jouw kleuren in de wereld.

Je waarheid naar buiten brengen: niet echt een keuze

Dus eigenlijk is het niet echt een keuze of jij jouw waarheid gaat laten horen, toch? Dat weet je al lang, dat jij dat verlangen hebt.

En zó doe je dat dus, jouw binnenste naar buiten brengen: door naar de stem van je verlangen te luisteren en de volumeknop van de stem van je angst, de stem van je zelf-oordeel, een paar tikjes zachter te draaien. Dat lukt niet in één keer, en dat lukt ook niet altijd en overal… Maar als je naar je verlangen blijft luisteren en daar telkens een beetje gehoor aan geeft – of beter gezegd, jouw stem aan leent – dan wordt het steeds gemakkelijker, gaat het steeds natuurlijker voelen. Tenslotte ben jij hier op aarde om die unieke expressie van jezelf te zijn…

Monique van der Hoeven


Wil je ook graag verder op zoek naar jouw Eigen-wijs en haar moeiteloos de wereld in laten stromen? Word dan lid van onze gratis Zing je Eigenwijs Community.

Ook daar ben je an harte welkom met jouw Eigen-wijs!