Cursus opera/muziektheater beginnende solisten

Cursus opera/muziektheater beginnende solisten

Vanaf maart 2019 starten we weer met een nieuwe groepscursus opera/muziektheater voor beginnende solisten. Dit is een opstapcursus voor mensen die graag meer solistisch willen gaan doen met hun stem, en ook voor deelname aan een van de opera/muziektheaterklassen die we geven. Deze korte cursus vindt plaats op 7 vrijdagavonden van 19.00 – 21.30 uur in Utrecht/Schalkwijk en er wordt gewerkt in een kleine groep met maximaal 8 zangers.

Cursus opera/muziektheater beginnende solisten
In een veilige omgeving onderzoeken wat jij allemaal kunt met je stem!

Heb je al een poosje zangles of zing je in een koor en wil je wel eens iets meer met je stem doen? Een klein beetje meer uitdaging? Eens uitproberen wat jij nou eigenlijk met jouw stem kunt?

Dan is deze cursus helemaal geschikt voor jou!

Inhoud van de cursus opera/muziektheater beginnende solisten

Deze cursus heeft als opzet het werken aan een onstpannen, vrije en authentieke manier van optreden voor anderen en het werken aan de eigen zangstem en het samenzingen in kleine ensembles met medecursisten. We werken aan zangtechniek, adem, lichaamsbewustzijn en podiumpresentatie. In

Solo zingen èn in kleine ensembles

deze cursus werken we met begeleidingen op mp3, om voldoende aandacht te kunnen besteden aan al deze onderdelen. Deelnemers kiezen zelf, in overleg met ons, een lied of aria. Dat mag van alles zijn, klassiek, musical, cabaret, popmuziek, folkmuziek, waar je hart maar ligt. Met de gekozen liederen maken we een eenvoudige voorstelling, die aan het einde van de cursus voor (eigen) publiek wordt uitgevoerd in een mooie, klinkende ruimte.

Voor wie is de cursus opera/muziektheater voor beginnende solisten?

Zangles bij Zing je Eigenwijs
Oefenen met solo zingen voor publiek

Deze muziektheaterklas  is bedoeld voor jou als amateurzanger, als je wel eens wat meer met je eigen stem wil doen, dan alleen maar naar zangles gaan of in een koor zingen. Ben je nieuwsgierig wat je allemaal nog meer kunt? We bieden je daarvoor graag een veilige leerruimte en een veilig podium. Tenslotte moet je ergens beginnen en gewoon eens gaan proberen hoe het voelt en wat je allemaal kunt – jezelf mogen verrassen.  Ervaring met solo-zingen is dus niet nodig voor deze cursus – het is handig als je zelfstandig een lied kunt instuderen, met begeleiding op mp3.

In deze cursus werken we  met elk van de cursisten aan authentiek en vrij zingen en performen voor een publiek. Je oefent dit steeds in de vaste cursusgroep van maximaal 7 andere zangers en aan het slot van de cursus zing je voor een eigen publiek. De bijeenkomsten worden besteed aan solozingen en samenzang, lichaamsbewustzijn en ademtechniek, podiumpresentatie en het samen maken van een eenvoudige voorstelling.

Opzet van de cursus opera/muziektheater beginnende solisten


De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten in totaal, waarvan de laatste bijeenkomst de eindpresentatie is.

’t Hart op Zolder

De eerste 2 bijeenkomsten vinden plaats in Utrecht Leidsche Rijn, daarna gaan we verder repteren op de mooie, grote, heerlijk klinkende muziekzolder in Schalkwijk (vlakbij Houten), waar we ook de presentatie zullen houden.

Er is voor gekozen te werken in een vaste, kleine groep van  maximaal 8 zangers, zodat iedereen voldoende tijd heeft om aan eigen aandachtspunten te werken binnen een fijne en veilige oefenomgeving. 

Wat gaat het jou brengen?

Allereerst ga je een ontzettend leuke tijd tegemoet samen met je medecursisten, met mij en met lichaamsbewustzijnscoach Jolien Dalenberg. Je zult gaan ervaren hoe ongelofelijk leuk het is, om met met eigen gekozen repertoire een voorstelling te maken en daar samen naar toe te werken.

Weten wat jij als zanger(es) te bieden hebt

Na deelname aan deze cursus zul je je veel bewuster zijn van wat jij allemaal kunt met jouw stem, waar je kracht ligt op het podium en in de samenzang en zul je veel meer zelfvertrouwen ervaren bij het (solo) zingen. Je leert letterlijk jouw eigen-wijs verder kennen en je leert hoe je je adem en je lichaam beter kunt inzetten om vanuit je kern te zingen en je stem op een ontspannen en gezonde manier te gebruiken, ook onder spanning.

Docenten cursus opera/muziektheater

Jolien & Monique

Deze cursus wordt gegeven door Monique van der Hoeven, zang- en podiumpresentatie, en Jolien Dalenberg, lichaamsbewustzijn, ontspanning en adem en regie. Jolien en Monique werken al vele jaren samen met zangers en vormen een superteam.

Praktische informatie cursus opera/muziektheater voor beginnende solisten


Data eerstvolgende cursus:
  vrijdag 29 maart, vrijdag 12 april, vrijdag 26 april, 17 mei, 14 juni, 28 juni 2019  en 5 juli (eindvoorstelling)
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie: eerste repetities in Utrecht, vanaf april repteren op de muziekzolder in Schalkwijk (vlakbij Houten)
Groepsgrootte: maximaal 8 zangers (cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers)
Cursusgeld: € 395,– (inlcusief 21% BTW, eindpresentatie)

Meer informatie of je aanmelden voor een operacursus?


– telefoon: 06-53171756 (Monique van der Hoeven)
–  e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com

Be a voice not an echo (Albert Einstein)