Dat éne life-changing moment

Dat éne life-changing moment
Vanmorgen werkte ik met een klant en mocht ik er weer getuige van zijn: dat éne life-changing moment. Het raakt me elke keer weer tot diep in mijn hart!
Want het ís in alle opzichten life-changing als een vrouw haar stem vindt. En daarmee bedoel ik: als ze met elke vezel in haar lijf haar eigen, unieke frequentie kan voelen. Daarna is expressie en stemgebruik nooit meer het zelfde en wordt het steeds makkelijker voor haar om zelf te bepalen hoe ze wil klinken, wat ze wil uiten en hoe ze dat wil belichamen.

 Jouw unieke, eigen frequentie en je stem

Als ik aan de vele stem- en zanglessen die ik in mijn studietijd volgde denk, dan ging het daar nooit over. Over mijn frequentie… Achteraf gezien vind ik dat best vreemd, want dat is toch precies wat ons als mensen uniek maakt hier op deze wereld? Met frequentie bedoel ik jouw afstemming, jouw alignment met Het Leven zelf, met het Universum, met het hogere, hoe je het ook maar noemen wilt. Die is uniek – want er is niemand anders die precies die afstemming heeft. Als je vanuit die plek leert je stem te gebruiken en je lichaam als instrument in te zetten, dan ga je steeds makkelijker leven vanuit je hart en zingen en spreken zonder moeite. Jouw frequentie voelt licht en vreugdevol en je VOELT eigenlijk meteen dat die voor jou klopt. 
Mijn klant van vanmorgen had het in de auto ontdekt… “Hé, als ik zo zing, dan voelt het heel erg als ik”. Ze had er de afgelopen week, tussen onze sessies samen in, mee geëxperimenteerd met een lied wat ze graag wilde zingen.
 

Dit klinkt toch heel erg als ik? 

We begonnen de sessie vanmorgen met een improvisatie met lange tonen – en ik hoorde het direct. Dat hét life-changing moment voor haar had plaatsgevonden… Ze vroeg me: “Dit klinkt toch heel erg als IK? Of niet?” Ik moest lachen, en ik antwoordde: “Dat voel je toch zelf wel?” En ja, dat voelde ze wel… en ik voelde het ook, èn ik hoorde het. Er bestaat geen twijfel als een vrouw die unieke frequentie vindt. De rest van haar sessie werkte ik met mijn klant aan het zingen vanuit haar unieke frequentie met een lied… dat is dan weer een volgende stap. Het doel is, telkens als je je stem gebruikt, die frequentie van JIJ weer opzoeken… in je lijf, in je hart, met je hele wezen… en van daaruit pas je stem laten klinken. 
Hoe je haar vindt, jouw unieke frequentie? Dat is voor elke vrouw anders… het is een kwestie van spelen, oefenen en grenzen opzoeken… En het vraagt lef om het echt op jouw manier, van binnenuit te doen, en niet vanuit het klankbeeld dat we als ideaal beschouwen. Voor de meeste vrouwen is vooral dat laatste een behoorlijke uitdaging… We hebben zo enorm vaak gehoord hoe we wel of niet horen te klinken! We zijn vergeten naar binnen te luisteren en te voelen hoe we horen te klinken… 

Spreken en zingen vanuit jouw eigen frequentie: bevrijdend!

En dat is een belangrijk onderdeel van het werk wat ik met vrouwen doen: terug naar de basis, naar hoe ongelofelijk simpel en tegelijkertijd subtiel ons instrument werkt, hoe het naadloos samenwerkt met onze lichaamstaal, onze emoties, ons hart… Hoe het niks te maken heeft met hoe anderen klinken… hoe een ander een nummer zingt of vindt dat jij het zou moeten zingen. Terug naar je eigen-wijsheid… en vanuit die JIJ-frequentie je stem leren gebruiken. Eerst met kleine stukjes, dan vaak met liedjes, en uiteindelijk voor altijd… 
Zodat er, wáár je ook spreekt of zingt, altijd JIJ klinkt… zodat je dus overal en altijd achter jezelf staat en zelfvertrouwen en vreugde ervaart in het je stemgebruik en lichaamstaal. Want dan is het wat het is… En dat is een heerlijk gevoel! Dan hoef je nooit meer “iets op te houden” of ” je best te doen”. Dan past het of het past niet… Bevrijdend!
 
Monique van der Hoeven
 
Ben jij nieuwsgierig hoe je jouw unieke frequentie kunt vinden en van daaruit stem kunt geven? Ik help je daar graag bij… Je kunt hier een afspraak maken voor een gratis online ontdekkingsessie via Zoom: