De kracht van zacht

De kracht van zacht

Als het over zingen gaat, lijkt het vaak alsof vol en voluit dé manier is. En natuurlijk, het is ook heerlijk (en heelrijk) als je even het onderste uit je stem kunt halen, expressie kunt geven aan alles wat er in je leeft… Daar zit een enorme kracht in: expressie geven is één van de krachtigste dingen die je voor jezelf kunt doen. Ik raad je ook zeker aan dat zo af en te doen, als het kan

Als het kan… en dat is niet altijd zo. Want in deze tijd van quarrantaine en thuiswerken, merk ik dat veel mensen zich veel minder vrij voelen om thuis te zingen. Er zijn huisgenoten thuis, of de buren – of allebei. Ook zie ik dat mensen letterlijk fysiek minder ruimte in beginnen te nemen – ze houden continu rekening met anderen, voelen zich beperkter dan ze zich misschien bewust realiseren en nemen niet genoeg ruimte om te voelen wat er in hen leeft (en dus expressie verdient).

Het begint met voelen en ademen

En daar begint het: met voelen – juist nu – blijven voelen wat er in je leeft. Dat je je misschien verdrietig, angstig of beperkt voelt. Dat je je in je vrijheid beknot voelt, dat je het gevoel hebt continu rekening met anderen te moeten houden. Dat je te veel rollen speelt en maar weinig ruimte hebt voor jezelf. Dus juist nu is het belangrijk om elke dag even tijd voor jezelf te maken. Om te voelen, hoe het met je is. Om een paar adempauzes in te lassen. En om die super-belangrijke vraag aan jezelf te stellen: wat heb ik nodig nu?

Het antwoord daarop binnen laten komen en erkennen dat het misschien niet direct kan – je hebt het wel uitgesproken en gehoord, dat geeft ruimte.

Zacht zingen is een waardevolle kunst

En als je graag zou willen zingen, online, met je koor of met online zangles bijvoorbeeld, en je voelt dat je je niet vrij voelt. Doe het dan toch en doe het zachtjes. Je stem op een goede manier zacht leren gebruiken – op je adem, vanuit je hele lijf, vanuit ruimte (dus niet geknepen!) en goed geprojecteerd, helder en goed articulerend (dus juist niet fluisteren!) – dat is een hele kunst.

Hoe een onmogelijk online traject een zegen werd

Zo had ik onlangs een bijzonder en waardevol traject met een nieuwe klant. Ze voelde dat het tijd was echt haar eigen stem ontdekken en ze dacht dat dat vooral met veel volume moest, dat het er om ging dat ze zo hard mogelijk van zichzelf kon laten horen. Dat als ze voluit ging, ze dan gehoord zou worden. Ze was net begonnen met haar werk met mij, toen de corona-maatregelen werden aangekondigd. En tja… dat ging online voor haar dus nu even niet, want haar muren leken van papier en ze kon het niet verdragen dat haar buren konden horen hoe ze oefende met spreken en zingen.

En ik vond het stiekem een zegen – ik hoefde haar alleen zachtjes te overtuigen het online met me te proberen. Ik kon haar namelijk juist online moeiteloos de adem-, stem- en presence-technieken bijbrengen om haar stem op een verantwoorde manier zachtjes te gebruiken – en geloof me: de stem vindt dat héél fijn, want het helpt haar haar werk beter te doen.

En het bleek ook voor haar een zegen, want ze ontdekte dat haar eigen stem leren kennen weinig te maken had met hard zingen of spreken. Dat samenvallen met haar eigen stem alles te maken had, met in haar lijf aanwezig zijn en haar adem leren voelen en inzetten, met ruimte innemen, energetisch en fysiek, op een zachte manier. Niet zoals zij dacht: met kracht en door hard te werken. Maar juist door balans: het lichaam doet ongelofelijk veel zelf, juist als je wat minder controle uitoefenen en juist wat meer bewustzijn toelaten over wat er eigenlijk allemaal gebeurt als ze klank maken. Ze voelde hoe haar stem er eigenlijk altijd al geweest was, waar ze haar verloren was en ook hoe ze haar mishandeld had (door veel te schreeuwen, zichzelf te overschreeuwen om haar onzekerheid te maskeren, en door jarenlang te roken (ja, sorry, de stem houdt niet van sigaretten)).

En zo werd het online-traject – wat ze op basis van haar ideeën eigenlijk uit wilde stellen tot we weer live bij elkaar konden komen – een ongelofelijk waardevol traject. Waar ze dingen leerde, die ze nooit had verwacht te leren en al zeker niet de kunst van zacht zingen. Een traject waar ze haar stem vond…

En ja, dat durf ik nu al te zeggen  😉 Want ik weet waarom zacht zingen zo’n waardevolle kunst is: alles wat je zacht op een optimale en gebalanceerde manier kunt, kun je 100% zeker óók hard en voluit. Dat gaat zij ervaren… en de wereld gaat het horen!

(Je kunt zacht zingen oefenen door te neuriën of door een rietje of bubbelslangetje te zingen, bijvoorbeeld, waarbij je goed op je ademstroom blijft letten.)

Monique van der Hoeven

Ben je er aan toe jouw diepe wijsheid en alles wat je aan persoonlijke ontwikkeling hebt gedaan de afgelopen jaren echt met de wereld te gaan delen? Dan voel je vast dat er nog winst te behalen valt als je je stem optimaal gaat leren gebruiken. Als je haar gaat belichamen, haar heel en vrij maakt, zal ze je perfecte en meest persoonlijke communicatietool zijn. Wat jij ook met de wereld wilt delen zal moeiteloos hoorbaar en zichtbaar worden… want dat gaat naadloos samen in expressie.
Nieuwsgierig? Je kunt hier rechtstreeks een gratis online stem-kracht sessie van 30 minuten met me boeken – waar ligt op dit moment jouw stemkracht en waar valt nog winst te behalen?

https://calendly.com/zingjeeige…/exploration-call-be-a-voice

Ik ontmoet je graag met jouw eigen-wijs!