Eén-op-één zangcoaching

Een-op-een zangcoaching

Een-op-een zangcoachingEen-op-een zangcoaching. Zingen is één van de meest persoonlijke manieren waarop we als mens expressie kunnen geven. En ik denk precies daarom ook een van de meest spannende, het laat letterlijk je binnenkant aan de buitenkant zien, of beter gezegd horen.

Zingen gaat niet over regels, het gaat over jou!

Voor mij gaat zingen dan ook niet over het leren van regeltjes of techniekjes – alhoewel die best kunnen helpen en ze in mijn trajecten ook zeker aan bod komen. Een-op-een zangcoaching, zingen gaat over JOU… over het vinden van je eigen stem, de liedjes die je graag wil zingen en om dat dan op JOU unieke manier te gaan doen. Eigenlijk over het creëren van jouw eigen “regels” voor zingen: welke liedjes passen bij jou, in welke toonsoort zing je ze zodat ze wèl passen bij jouw stem, zodat je uiteindelijk elk lied, elk nummer, elke aria waarvan jouw hart gaat zingen op jouw eigen unieke manier te zingen. 

Leren gaat zoveel beter vanuit plezier en ontspanning

Mijn ervaring in ruim 20 jaar werken met honderden mensen met hun stem is, dat leren zoveel leuker wordt en makkelijker gaat, als je niets “goed” hoeft te doen. Je hoeft alleen te onderzoeken, te ontdekken en jezelf te verrassen. Leren vanuit aanmoediging, vanuit wat er al wel goed gaat en vanuit het ontdekken en benoemen van je sterke kanten gaat een stuk plezieriger en ook veel sneller, dan leren vanuit “het goed moeten doen”.

Ik heb het zelf vele malen ervaren tijdens mijn zangstudie: hoe ik dichtsloeg en leren zwaar en moeilijk werd, als er steeds maar benoemt werd wat nog niet goed ging, als er telkens weer nieuwe “fouten” in mijn zang en ademhaling werden benoemd door docenten. Ik geloof dat leren en groeien dingen zijn die mensen van nature graag willen – kijk maar naar kinderen en de vreugde die het hen geeft. Wij zijn  als volwassenen nog steeds die kinderen, al hebben we geleerd ons anders te gedragen. Ik heb dan ook in de afgelopen 20 jaar mijn eigen natuurlijke aanleg om het positieve te zien en horen in mensen en dat moeiteloos ook te benoemen, steeds verder ontwikkeld en uitgewerkt tot een eigen unieke manier van coaching en lesgeven, waar ik inmiddels bij honderden mensen heel goede resultaten mee heb behaald.

Geef jezelf de ruimte om op jouw unieke manier te zingen en te leren

Die verrassing die ik telkens bij klanten mag meebeleven, dat vind ik het allerleukste van mijn werk. Dat je dingen blijkt te kunnen, die je nooit verwacht had – dat je daar helemaal geen lange studie voor nodig had, dat je bijvoorbeeld een veel groter stembereik had dan je dacht, of in allerlei stijlen kunt zingen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Zodra je jezelf de ruimte durft te gaan geven om expressie te geven met jouw stem op een manier die uniek is voor jou! Want zo is het… niemand heeft ooit geklonken zoals jij, niemand zal ooit klinken zoals jij. En dat is spannend, maar ook heel gaaf om te ervaren. En die ervaring, echt in al je cellen voelen dat jij uniek en bijzonder bent door het te DOEN, is een ervaring die je meeneemt op alle vlakken in je leven. 

Daarom dus geen zangles, wel zangcoaching

Een-op-een zangcoachingIk spreek dus al een aantal jaren niet meer over zang-les, maar over zangcoaching.  Zangles zou voor mij betekenen, dat ik jou ga vertellen hoe jij het “goed” moet doen. Zodat jij je best gaat doen om aan mijn beeld te voldoen. En precies dat voelt voor mij niet juist: want hoe kan ik jou nou vertellen hoe jij je  uit zou moeten drukken… Dat weet namelijk niemand zo goed als jij! En daar geef ik je graag meer zelfvertrouwen in: het op jouw unieke manier doen!

Wat ik dus wel doe, is samen met jou zoeken: hoe je stem het beste werkt, wat haar vele mogelijkheden zijn en hoe jij haar het beste kunt leren aansturen en haar steeds beter kunt leren kennen.  Daarnaast ik gebruik mijn talent en ervaring om je te begeleiden op een weg naar werkelijk authentieke communicatie als je zingt – in plaats van “nadoen” waarvan je denkt wat er moet klinken. Ook inspireer ik je graag om op een positieve en bekrachtigende manier over je lichaam en stem te gaan denken en praten en laat ik je zien waar je overtuigingen hebt, die je niet dienen. Waarvan ik je dan graag laat ervaren met je eigen lijf en stem, dát ze niet juist waren… dat je meer, beter en mooier kunt dan je overtuiging je wilde doen geloven.

Zangangst of podiumvrees

Een-op-enen zangcoaching kun je dan ook heel goed volgen als je last hebt van zangangst of podiumvrees – door het op jouw eigen manier te gaan doen, zul je je veel vrijer en zelfverzekerder gaan voelen als je spreekt of zingt.  Het is in mijn visie de enige manier om blijvend van podiumvrees verlost te worden – zeker als je jezelf de tijd geeft om daarin te groeien en je overtuigingen om te buigen.

Je zingt al lang, maar nooit echt “als jezelf”

Tenslotte is zangcoaching  ook een goede weg, als je al lange tijd zingt, maar merkt dat je dat eigenlijk nooit “echt als jezelf” doet – iets wat heel veel voorkomt. Hoe langer je vaak zingt, hoe meer je is verteld hoe het niet moet of juist wel, waardoor je steeds meer met je aandacht bij een plaatje “zo zou het moeten” bent, dan in je lichaam en in het nu, waar jouw zang in samenwerking met je adem ontstaat. 

En op een unieke manier zingen, betekent helemaal niet dat je niet meer met anderen samen kunt zingen. In tegendeel: als jij jouw eigen stem goed kent, weet hoe je haar het allerbeste kunt gebruiken en wat jou diepe vreugde geeft bij het zingen dan kun je perfect samenzingen met anderen, omdat je ruimte over hebt om echt te luisteren naar de ander. Luisteren met je oren èn met je hart!  Luisteren naar hoe het samenklinkt, in plaats van bezig zijn met de vraag of jij het wel goed genoeg doet.

Praktische informatie zangcoachingstraject

Zangcoaching geef ik in trajecten van telkens 6 sessies van 45 minuten en ik geef deze sessies online, zodat ze voor iedereen in het hele land bereikbaar zijn. Na ruim 2 jaar online werken heb ik samen met een heleboel online klanten gemerkt dat het prettig werkt met de stem via Zoom. Er is vaak veel minder afleiding en dus meer focus bij ons allebei en het is fijn om in je eigen ruimte te vertoeven tijdens de sessies.

Kosten voor een zangcoachingstraject van 6 sessies: € 510 (inclusief 21% BTW).  Alle sessies duren ongeveer 45 minuten.

Mail me gerust als je vragen hebt of meer informatie wil:

e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van het aanbod om een gratis online oriënterend gesprek met me te boeken, zodat we elkaar kunnen leren kennen en kunnen ervaren of het goed voelt om samen een stem-avontuur aan te gaan!

Kijk gerust nog even rond op de website, je vindt hier het actuele aanbod 

Actueel aanbod Zang- en Stemcoaching Zing je Eigenwijs