Expressie Coaching

Expressie-coaching

Expressie… wat is dat eigenlijk precies?

Expressie is voor mij het totaal van alle manieren waarop jij als jezelf optreedt in deze wereld…. 

Expressie is dus ongelofelijk belangrijk als het gaat om gezien en gehoord worden, want het is dat deel van jou wat andere mensen waar kunnen nemen. 

Expressie: een unieke combinatie van stem, lichaamstaal en stijl

Expressie bestaat voor mij uit jouw stem, je lichaamstaal èn je stijl (denk daarbij aan kleding, make-up, je woordkeuze, je dialect of accent, je manier en tempo van bewegen bijvoorbeeld). 

Elk mens heeft een unieke combinatie van die drie dingen – dingen die maken dat jij jezelf JIJ voelt en dat je als JIJ overkomt

De meeste mensen hebben weinig idee van hun eigen expressie

De meeste mensen hebben weinig idee van hun eigen expressie – het is iets wat we als vanzelfsprekend aannemen. We gaan er eigenlijk van uit, dat wat wij aan de binnenkant voelen, ook aan de buitenkant – dus door anderen – zal worden waargenomen.

Maar zo werkt het niet… 

Heel vaak hebben we van binnen, voor onszelf heel helder wat we willen, wat we belangrijk vinden en wat voor waarden en normen we er op na houden.  Soms hebben we ook wel een idee wat voor “rol” we spelen, op de werkvloer, of bijvoorbeeld als ondernemer of binnen het gezin waar we in zijn opgegroeid.

Maar het gaat veel verder dan dat! Expressie is namelijk iets wat je zelf op jouw eigen unieke manier vorm kunt geven!

Jij bepaalt wie je wil zijn!

Ja, dat lees je goed: jij bepaalt wie jij wil zijn!

Hoe doe je dat? Door heel bewust kanten van jezelf te benadrukken of juist niet. Dat vraagt, dat je heel eerlijk en heel zorgvuldig naar jezelf gaat kijken. Dat je jezelf de vraag durft te stellen: klopt het voor mij, wat ik in de spiegel zie? Klopt wat ik op die video-opname zie?

Meestal nemen we voor lief dat we niet zo overkomen als we graag zouden willen. En dat is zo ongelofelijk jammer… want als jij niet bepaalt hoe jij over wil komen en daar expressie aan geeft, dan bepalen anderen dat wel voor jou.

Ga niet op in het behang, maar ben die mooie, kleurrijke bloem die je bent

Mijn wens is dat jij niet opgaat in het behang van het leven, maar juist een prachtige, kleurrijke bloem bent, die op jouw unieke manier op valt.

Zoals je bent bedoelt – om anders te zijn, om uniek te zijn. In plaats van op te gaan in de massa of in de meningen van anderen.

Je hebt een heel palet aan expressiemogelijkheden meegekregen bij je geboorte – de meeste mensen laten een groot deel daarvan ongebruikt tijdens hun leven. Dat mag natuurlijk, maar ben jij niet nieuwsgierig naar al die kanten in jou? Ben je niet nieuwsgierig wat er gebeurt als je die gaat laten zien en horen?  Gewoon op jouw manier? 

Zelfs als je heel introvert bent, is het ongelofelijk bevrijdend, als je dat ook gewoon mág laten zien in jouw expressie. Zodat je gewoon relaxt jezelf kunt blijven als die spotlight op jou gericht wordt.

Ieder mens heeft een eigen unieke expressie. En elke expressie is een unieke energie, die door anderen wordt waargenomen. Hoe meer jouw innerlijk en jouw uiterlijk met elkaar overeenkomen, hoe prettiger en helderder jij voor anderen waarneembaar bent… je bepaalt dan als het ware zelf hoe jij graag waargenomen wilt worden, in plaats van die interpretatie van jou maar bij de ander te laten.

Het BEGINT bij de binnenkant

Vaak denken we: ach, wat maakt het uit hoe ik er uit zie – het gaat toch om de binnenkant? Of we weten niet zo goed hoe het anders zou moeten, de experimenten uit onze jeugd liggen al zo lang achter ons. En ja, dat is natuurlijk ook zo, dat het gaat om de binnenkant. Toch zou ik het anders willen formuleren:

Het begint bij de binnenkant: wie jij bent, wat je denkt, voelt, belangrijk vindt, waar jij voor staat, waar jij ‘s-morgens je bed voor uitkomt. Dat is 50% van wie je bent… van daaruit mag jij je eigen buitenkant creëren. Wat wil je dat mensen zien en horen als ze jou ontmoeten!

Het is ongelofelijk gaaf en empowering om daar mee aan de slag te gaan: zelf bepalen wie je wilt zijn in expressie!

Als dit iets in jou raakt, nodig ik je van harte uit om een gratis online ontdekkingssessie met me te doen  – ik vertel je er graag meer over, toegespitst op jouw persoonlijke vragen en situatie.

Je kunt hier rechtstreeks een afspraak met me boeken: