Goede voornemens? Gooi maar weg met de oude oliebollen!

Goede voornemens? Gooi maar weg met de oude oliebollen!

Heb jij ze? Goede voornemens? Al dan niet op een lijstje geschreven? Ik had ze jarenlang, elke keer weer de hoop dat het me deze keer wèl zou lukken, met meer bewegen, minder eten, gezonder eten, meer werken in mijn bedrijf. En elke keer kon ik – net als meer dan 80% van de mensen die goede voornemens maakt heb ik ergens gelezen – al voor de maand januari om was alleen maar constateren, dat ik het wéér niet had gekund.
Eigenlijk is dat laatste precies de reden waarom ik mijn klanten aanraad om gewoon geen goede voornemens te maken: dat ongelofelijk nare gevoel, dat hoezeer je ook je best deed, het toch weer niet lukte. Dat je weer niet goed genoeg was.
 

Het zit in ons allemaal: het gevoel dat we onszelf moeten verbeteren

 
Het zit ontzettend diep in ons, dat gevoel dat we eigenlijk niet goed genoeg zijn. Het is een gevolg van duizenden jaren onderdrukking van vrouwen en andere bevolkingsgroepen. Eigenlijk iedereen die niet in het perfecte boxje van de blanke-rationele-emotieloze-westerse-man past, zoiets in elk geval.
Iedereen die niet aan die strakke voorwaarden voldoet, heeft duizenden jaren moeten inleveren op zelfexpressie – het werd niet gewaardeerd, op zijn best, of het werd dik en vet afgestraft (denk maar aan bijvoorbeeld de heksenjachten in de middeleeuwen). En nee, jij hebt die tijd niet meegemaakt, maar je hebt het wel in jou DNA zitten – ieder van ons heeft dat. Een diepgeworteld gevoel van “nooit goed genoeg zijn” en dus elke keer maar weer “ons best doen om de betere versie van onszelf te worden”.
 
Voornemens beginnen in ons hoofd, met dit als onderliggend thema. In ons hoofd zien we al voor ons hoe ons leven beter, rijker, liefdevoller wordt, als we…. bereiken. Als weer meer, of minder… worden. En dat soort voornemens hebben niets te maken met wie we werkelijk zijn.
Jouw ziel, wie jij werkelijk bent en het deel van jou dat niets anders wil dan op unieke wijze uitdrukking geven aan iets en iets beleven via jou, heeft verlangens. En dat is iets anders dan wat je hoofd je vertelt wat jij zou moeten willen…
 

Een verlangen voelt vrij en fijn

 
Een verlangen veroorzaakt – anders dan zo’n voornemen – een heel fijn gevoel in jou. Het maakt dat je hoopvol wordt en als je even doorfantaseert, droomt, dan gaat het in jou stromen… dan ga je VOELEN wat de mogelijkheden zijn als je die persoon gaat worden. VOELEN dus. Dat doe je met je lichaam, niet met je hoofd 😉
Vanuit dat gevoel – wat er dus nu al is, daar is geen voornemen voor nodig – kun je stapjes gaan zetten om die persoon te worden, waar jij naar verlangt. Die persoon is er al (anders kon je het niet verlangen en niet dromen!), alleen uit je die persoon nog niet op deze aarde. Je bent daar nog te bang voor, je gelooft niet dat het kan, je ziet tegen de verantwoordelijkheid op als je je daarmee verbindt… kortom, dat soort blokkades. Je kent ze wel.
Als je verlangen groot genoeg is, om het leven te leven wat “die persoon” die jij al wel bent, maar waar je nog niet helemaal expressie aan geeft te worden, is het heel gemakkelijk om elke dag stappen te zetten die jou daar dichter bij brengen.
 
Zelf heb ik minstens 30 jaar lang allerlei pogingen gedaan om beter, slanker, fitter, een hardere werker, etc. te worden. Dat kwam altijd na een voornemen: vanaf… ga ik beginnen. Het is me nooit gelukt – ik bleef elke keer weer zitten met dat klote-gevoel dat ik weer had gefaald.
Tot ik ontdekte dat ik die nieuwe ik al was… ook toen ik nog 30 kilo meer woog. Want ik kon haar voelen, met heel mijn wezen… hoe ze bewoog, hoe ze sprak, zong, danste… welke plannen ze maakte, welke mensen ze kende. Een heel blij gevoel, bruisend, bubbelend, hoopvol en heel erg Ik.
Mijn hoofd had er, zoals gebruikelijk, allerlei dingen over te melden: het was maar fantasie, zo makkelijk kon het toch niet zijn, zonder hard werken zou ik nergens komen, dan bleef ik een dromer.
 

Kun je genoeg van jezelf houden om je verlangen waar te maken?

 
Maar mijn hoofd had ongelijk… inmiddels ben ik namelijk moeiteloos 30 kilo afgevallen en zijn er nog veel meer dingen veranderd die mij veel dichter bij de persoon in mijn verlangen hebben gebracht. Ik heb geleerd dat het echt zo werkt, creëren wat je wilt.
Je hebt er geen dagelijks ritueel voor nodig, geen journalling practice, je hoeft er niet voor te mediteren en je hoeft je niks voor te nemen – tenzij jou dat vreugde geeft, natuurlijk.
 
Het enige wat je hoeft te doen is genoeg van jezelf houden – en dat is een dagelijkse practice! – om jezelf en je verlangen serieus te nemen. Zo serieus, dat je als vanzelf elke dag de acties neemt, die de persoon die jij in je verlangen bent zou nemen.
 
Een aangezien jij die persoon al bent, is het iets wat je weinig moeite zal kosten. Integendeel: anders dan met die voornemens, waar je hard voor moet werken en veel discipline voor nodig hebt, zal het je vreugde geven en inspiratie.
 
Inspiratie voor weer nieuwe verlangens, want je ziel heeft er oneindig veel.
 
En jij kunt ze waarmaken – het zijn tenslotte jouw verlangens. Zou raar zijn toch, als je die had zónder dat je ook de tools had om ze waar te maken?
 
Wat kies jij? Vreugde en inspiratie of hard werken en voldoen aan een standaard die niet reëel is voor de meeste mensen?
Ik wens je een jaar vol creaties vanuit je verlangen toe! Enne die voornemens… gooi ze gewoon met de oude, uitgedroogde oliebollen in de vuilnisbak – met een big smile op je gezicht!
 
Monique van der Hoeven
Voice & Expression Coach
 
 
Voel jij een verlangen om iets waar te gaan maken in jouw leven? Iets wat je misschien al heel lang wilt, waar je expressie aan wilt gaan geven, maar wat je steeds maar niet lukt? Maak dan een afspraak met me voor een gratis ontdekkingsgesprek – wie weet kan ik je inspireren en ondersteunen in het waarmaken van jouw verlangen!
Je kunt hier rechtstreeks een afspraak in mijn agenda maken: