Hoorbaar zijn = zichtbaar zijn als bonus

Hoorbaar zijn = zichtbaar zijn als bonus

Zichtbaar zijn. Het is belangrijk in deze tijd, daar kunnen we kort over zijn, ik denk dat dat herkenbaar is voor elke ondernemer. In een tijd waarin de markt wordt overspoeld met coaches en therapeuten, docenten, hulpverleners, moet elke ondernemer “aan de bak” om haar ideale klant te bereiken. Vooral (hoog)gevoelige en vaak wat minder extraverte ondernemers kunnen daar nogal eens flink tegenaan hikken.  Ze beseffen vaak wel dat ze iets te melden hebben, maar ervaren veel onzekerheid zodra ze “in de spotlight” moeten.

Zichtbaar zijn, wat is dat? 

Hoorbaar zijn = zichtbaar zijn als bonus
Zichtbaar zijn

Maar wat is dat dan eigenlijk, zichtbaar zijn? Jezelf zoveel mogelijk laten zien? Of meer van jezelf laten zien? Allebei? Zelf heb ik de ervaring dat ik vaak denk dat ik behoorlijk zichtbaar ben. En tòch, blijkt mijn ideale klant mij nog lang niet in alle gevallen te vinden… dus ben ik vermoedelijk niet zo zichtbaar als ik denk. Ondanks de vele blogs, FB berichten, een goed-ingerichte website, de juiste google-trucs, etc.

Op het moment dat ik ga vloggen of een live uitzending doe op social media – wat ik met veel plezier doe en wat mij makkelijk af gaat – komen er meer reacties. Dan word ik dus heel snel zichtbaarder. Of is er dan iets anders aan de hand, en word ik dan ineens hoorbaar? Wordt mijn ideale klant ineens geraakt door iets? Wordt mijn persoonlijke energie hoorbaar in klank?

Wie houdt zich nou bezig met de stem? 

Zet jouw stem eens even in het licht

Onze stem is een ongelofelijk mooi instrument, ik ben er niet voor niks lyrisch over. Er is geen onderdeel van het menselijk lichaam, wat zo sensitief kan afstemmen, zo diep kan raken en zo ongelofelijk veel informatie over de persoon achter de stem kan verschaffen. En toch valt het me keer op op keer op, wat een ondergeschoven kindje ze eigenlijk is. Want wie houdt zich nou bezig met de stem? Woorden ja, daar denken we over na, spreken in het openbaar komt ook nog wel voor, jouw verhaal vertellen, maar gewoon puur de stem en hoe je haar gebruikt? Meestal werken mensen daar alleen aan als ze echte, onoverkomelijke stemproblemen gaan ervaren, zoals heesheid of keelpijn.

En tòch: er zijn vele onderzoeken die aantonen, dat het helemaal niet vooral de woorden zijn die de ander bereiken, maar de toon van de stem, de manier van spreken. Dan is het toch op z’n minst vreemd, dat bijna niemand daar aandacht aan besteedt? En al zeker niet, als het je met weinig moeite en zonder hard te werken, enorm veel resultaat kan opleveren?

Een stem die doet waarvoor ze is bedoeld

In mijn visie en in mijn methode Sensitive Speaking ga ik er vanuit dat elke stem in vrijheid, mooi, vloeiend en stromend kan klinken, dat ze doet waar ze voor is bedoeld: mensen raken, mensen bereiken, verbinden, klinken, de energie van de persoon die haar gebruikt verklanken.  

Hoe komt het dan dat zoveel mensen ervaren dat hun stem weinig toevoegt of er zelfs nooit bij stil hebben gestaan?

Je stem draagt letterlijk jouw energie

De meeste stemmen zijn in de loop van ons leven geblokkeerd geraakt – zeker bij (hoog)gevoelige mensen, die soms een minder dikke huid hebben en sneller geraakt zijn. We krijgen pijnlijke opmerkingen over onze stem (“zing jij maar even niet mee” of “praat eens wat zachter, zeg”) en ze raken ons, want je stem is letterlijk wie jij bent in klank. Maar we realiseren het ons vaak niet, dus zo’n blokkade gaat vastzitten in het lijf. En we kijken vaak liever niet naar blokkades, want dat doet nog meer pijn.

Dat alles heeft tot gevolg, dat de adem minder vrij gaat stromen, of dat de keel een beetje dichter gaat zitten als we moeten spreken. Waardoor spreken en zingen steeds meer moeite gaan kosten. Mentaal en emotioneel wordt ook de pijn uit het verleden elke keer dat we weer spreken of zingen geactiveerd, wat maakt dat we het gaan vermijden of juist gaan bedekken. Misschien herken je dat wel: dat je of juist een hekel hebt aan praten in het openbaar – en daarbij maakt het niet uit of je dat voor 1 persoon of voor een zaal met 1000 mensen doet – en het liever aan je collega overlaat. Of dat je jezelf allerlei trucs hebt eigengemaakt, en jezelf als het ware “overschreeuwt”: “jij kunt prima praten op een podium en je gaat je angst daarvoor elke keer weer aan, gewoon een kwestie van veel oefenen”.

In beide gevallen geldt: je hoeft helemaal geen stress te ervaren bij het gebruiken van je stem. En je hoeft ook niet hard te werken om gehoord te worden. Want als je eerlijk gaat kijken naar de blokkades die je vrije, autenthieke stem in de weg zitten, kunnen ze oplossen en kun je weer makkelijk en moeiteloos, gewoon zoals jij bent, gaan spreken. Een levende expressie van wie jij werkelijk bent worden… je stem inzetten om jouw echte, prachtige energie hoorbaar te maken.

Als je hoorbaar wordt, wordt je automatisch ook zichtbaar!

En op het moment dat je werkelijk vanuit jezelf gaat spreken – niet alleen vanuit je gevoel, of met je boodschap die echt is, maar vooral ook met een instrument wat weer vrij kan klinken, wat dus moeiteloos kan raken (want daar is het voor bedoeld!), dan ben je hoorbaar! En de bonus is dat je als je hoorbaar bent, tegelijkertijd ook zichtbaar wordt! Daar hoef je niks extra’s voor te doen ? Want als jouw stem weer gaat klinken zoals jouw stem is bedoeld, dan horen wij wie jij werkelijk bent. En dan zijn we zeker geïnteresseerd in wie er bij die stem hoort…

Ondernemen(d) met je Stem training

Wil je als bewuste, (hoog)gevoelige ondernemer werken met de Sensitive Speaking methode? Dan is de Ondernemen(d) met je stem dag een aanrader. Kijk hier voor meer informatie.

Monique van der Hoeven,
zangeres | zang- en spreekstemcoach | ademcoach
eigenaar van Zing je Eigenwijs