Ik kan ècht niet zingen – mijn vader kon het ook al niet

Ik kan ècht niet zingen – mijn vader kon het ook al niet

“Ik kan ècht niet zingen –  mijn vader kon het ook al niet” zo kondigde hij zichzelf aan, bij de allereerste les van een cursus Zingen voor Beginners. Hij vertelde prachtige diep bassend zijn verhaal: hij was niet ritmisch, want dansen kon hij niet. En hij was beslist niet muzikaal, hij kon geen toon houden. Zijn vader kon het namelijk ook al niet en als hij in de kerk zong, keken de mensen op de banken voor hem altijd zo om. Dat vond hij moeilijk en genant.

Maar hij vond zingen wel leuk en hij hield van muziek en wilde graag eens kijken of hij het wat beter kon leren. Bij het eerste liedje wat we samen zongen stond ik naast hem: zijn voet tikte perfect ritmisch mee terwijl we zongen. Mythe 1 ontkracht: meetikken duidt toch echt wel op ritme-gevoel. Ik hoorde zijn prachtige diepe basstem het lied foutloos en goed op toon meezingen. Alleen de inzetten klonken heel onzeker… niet zo vreemd met zo’n grote overtuiging dat hij het fout deed. Mythe 2 ontkracht: hij kon wel degelijk toon houden.

Zing je vals of heb je valse overtuigingen?

In mijn werk en ook daarbuiten kom ik regelmatig overtuigingen tegen die mensen hebben over hun eigen stem, hun muzikaliteit en hun manier van zingen of spreken. Op z’n minst zijn dat bijzondere overtuigingen, maar meestal zijn ze niet erg positief.

Ik kan ècht niet zingen - mijn vader kon het ook al niet
Ik ben niet ritmisch, want ik kan niet dansen?

Veel mensen geloven nog steeds dat zingen iets is voor mensen met bijzondere talenten. Met een prachtige stem, die het eigenlijk van nature al helemaal soepel en vloeiend doet. Dat je er zo muzikaal voor moet zijn dat je op je 6e al Mozart speelde op de piano of op z’n minst alle liedjes bij The Voice foutloos mee moet kunnen zingen. Hoezo hoge eisen aan je eigen muzikaliteit?

Het tegendeel is meestal waar: de meeste mensen kunnen heel aardig leren zingen! De één doet het – net als met wiskunde vroeger op school – wat makkelijker dan de ander. Dat heeft onder andere te maken met aanleg. Aanleg om te zingen, houdt in mijn visie eigenlijk in, dat je een goed lichaamsbewustzijn ontwikkelt. Hoe beter jij op fysiek niveau begrijpt waarom jouw stem wel of niet vrij kan klinken, hoe sneller je je eigen stem vindt en vrijuit kunt gebruiken.

Overtuigingen die ons beperken. Kloppen ze wel?

Natuurlijk heeft dat ook met die overtuigingen te maken, waar ik het net over had. Als jij allerlei negatiefs over je eigen stem en stemgebruik bent gaan geloven, zit dat ergens in jouw lijf. En dat zal spanning veroorzaken. Spanning, waar die niet nodig is, of vaak zelfs heel erg ongewenst is. Spanning die een vrije klank van jouw stem belemmert en het zingen er voor jou niet leuker op maakt. Leren om die spanning op fysiek niveau los te laten en om de beperkende overtuigingen gewoon spelenderwijs te onderzoeken op hun juistheid – meestal is het niet zo erg als jij denkt! – zijn stappen in de goede richting die we samen in een groepsles al kunnen nemen.

Laat jij je tegenhouden door jouw valse overtuigingen?

Overtuigingen, ze belemmeren ons vaak zó enorm om in onze kracht te gaan staan, het beste van ons zelf te laten horen. Terwijl ze nooit zelfs maar echt goed onderzocht zijn! Ik raad je aan om ze wel te onderzoeken! Klopt dat wel, wat jij denkt van jezelf? Jammer als je je hele leven denkt dat je niet kunt zingen, en het blijkt gewoon niet waar te zijn. En nee, zelfs als “iedereen” het altijd zei, hoeft het nog niet te kloppen.

Waarom kijkt iedereen om als ik zing?

De mensen kijken om als ik zing

En hoe kwam het dan nou toch dat iedereen omkeek als hij in de kerk begon te zingen, die prachtige basleerling in mijn groepsles?

Een jonge cursusdeelneemster kwam met het antwoord: “Ik denk dat die mensen helemaal verrast zijn van die prachtige diepe stem die jij hebt en die zó klinkt!”.

Tja… ik denk het ook! Mythe 3 ontkracht 😉

 

 

Monique van der Hoeven | zangeres | zang- en spreekstemcoach

Zing je Eigenwijs

Meer lezen van Zing je Eigenwijs?

Als je mijn blogs leuk vindt om te lezen, kun je mijn Facebook pagina Zing je Eigenwijs een like geven. Dan blijf je automatisch op de hoogte van alle nieuwe blogs en vlogs.

Meer informatie of zelf aan de slag met je stem?

Is het tijd om zelf met je stem aan de slag te gaan? Neem dan contact met me op, zodat we kunnen overleggen wat voor jou een goede stap is daarin.

telefoon: 06 53171756 (Monique)
e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com