Het is gewoon zo leuk (en waarom dát nou juist zo waardevol is)

Het is gewoon zo leuk (en waarom dát nou juist zo waardevol is)

The power of just having fun!

Het is iets wat ik vaak gehoord heb… “zingen is gewoon zo leuk om te doen”. En ja, dat is ook zo… ik ben eigenlijk nog nooit iemand tegengekomen, die niet een beetje blijer werd van zingen dan hij daarvoor was… zich niet een beetje beter en een beetje hoopvoller en een beetje optimistischer ging voelen, meer verbonden ook en ook wat gezonder…

 
Inmiddels zijn er veel onderzoeken gedaan naar wat zingen allemaal voor ons doet, waarom we er blij van worden en waarom het gezond is… Als je daar meer over wil lezen, is het bijvoorbeeld het boek “Singing in the brain” van Erik Scherder een aanrader. Het staat barstensvol met voordelen en onderzoeken naar de positieve effecten van zingen… (voorzichtig) wetenschappelijk aangetoond.
 

Leuk zorgt voor onstpanning en dus leerdraagvlak

En die blijheid, dat leuke, het is veel meer dan dat we er een goed gevoel van krijgen. Want “leuk” zorgt, dat we ons ontspannen gaan voelen, dat we ons veilig voelen. Dat – en omdat we met zingen veel beter en natuurlijker gaan ademen! – heeft effect op ons zenuwstelsel… Ons zenuwstelsel wat zo ongelofelijk vaak in de hard-werken-modus staat. Want bijna altijd en overal moeten we tegenwoordig ons best doen, om te voldoen, om mee te komen. Zingen zorgt dat we in het onstpannings-deel van ons zenuwstelstel terecht komen… de para-sympathicus komt aan het woord. En die is niet zo vaak meer aan het woord tegenwoordig, dus die is een beetje roestig bij de meeste mensen, die echte onspannings-modus 😉
 
En laat die modus nou net zo ontzettend handig (en eigenlijk broodnodig) zijn om goed te kunnen leren… We leren zoveel beter en sneller als het met vreugde gaat en niet met dwang (of dat nou zelfdwang of dwang van buitenaf is). Ik zie het in al mijn zangsessies: zodra mensen zich kunnen gunnen om het leuk te hebben, te mogen spelen… gewoon leuk… zo simpel… dan gaat het ineens, dan gebeuren er dingen, die ze zelf niet voor mogelijk hadden gehouden. En het IS ook leuk om jezelf te laten horen… om te ervaren dat het goed is, gewoon zoals jij bent! Dat je eigenlijk “los” mag gaan, zoals je nooit durfde of misschien wel mocht.

Leren zoals kinderen dat doen: omdat je nieuwsgierig bent

 
Leren, dingen ontdekken, nieuwe werelden verkennen… iets doen wat mega-spannend is… iets magisch ontdekken. Eigenlijk gewoon zoals kinderen in het leven staan… nieuwsgierig naar wat er kan, nieuwsgierig naar dingen die je nog niet weet en kunt… Niet geloven dat er grenzen zijn, geloven dat alles mogelijk is. En dus: fouten durven en mogen maken… samen lachen om die fouten, niet gemeen, maar gewoon omdat het er nou eenmaal bijhoort… Heerlijk! Leren is zo leuk! Ik geloof dat het onze natuurlijke staat van zijn is.
 
Gewoon leuk, dat bestaat dus in mijn visie niet… want leuk is een opening naar onze ziel, een pad om te bewandelen, om ons verlangen te voelen en te volgen. En dat is toch wat aan de basis ligt van onze Eigen-wijs? Van onze unieke expressie als mensen?
 
Ja: onze meerdaagsen, onze jaartrajecten en onze opleidingen zijn leuk! En daar doen we ook ons best voor, om een sfeer te creëren waarin mensen het leuk mogen hebben. Maar zijn ze daardoor “alleen maar leuk”? Beslist niet, ze zijn niet oppervlakkig leuk, want leuk, fijn, veilig en ontspannen… dat is de weg naar de diepte van onze ziel! Daar waar je eigen-wijs begint!
 
Ik wens je dus heel erg veel leuks met zingen toe! Hoe leuker, hoe dieper… let maar eens op de volgende keer dat je het leuk hebt!
 
Monique van der Hoeven