Jaartraining opera/muziektheater (gevorderden)

Jaartraining opera/muziektheater (gevorderden)

Jaartraining
Jouw Eigen-wijs in the spotlight

Vanaf september 2020 starten we weer met een nieuwe jaartraining opera/muziektheater, een podiumklas met pianobegeleiding voor gevorderde amateurzangers.  In deze training ga je in een kleine groep solo’s en kleine ensembles zingen en met je groep een eigen theatervoorstelling maken. Pianist Cleem Determeijer heeft de muzikale leiding over deze eigen-gemaakte voorstelling en zangeres/zangdocente Monique van der Hoeven werkt met jou als deelnemer aan je zang en je podiumpresentatie. Jolien Dalenberg, lichaamsbewustzijnscoach, zorgt dat jij zo optimaal mogelijk gebruik maakt van je lichaam en je adem en begeleidt de regie van de eindpresentatie.

We hebben gekozen voor een opzet met 11 bijeenkomsten van 2,5 uur, waarin je zowel gezamenlijke lessen als solo-lessen volgt en waarin  tijd is voor het opzetten en uitwerken van een voorstelling en tot uitvoering daarvan komen. De 11e bijeenkomst is een eindpresentatie.

Opera- en muziektheaterklas gevorderde amateurs
Muziektheater met regie

Je maakt een jaar lang deel uit van een vaste groep met in totaal maximaal 8 zangers, met al behoorlijk wat zang-ervaring.

Voor wie is de jaartraining opera/muziektheater?

Als jij al een poos zangles hebt, al lang in een koor zingt of misschien al vaker aan voorstellingen hebt meegewerkt, is deze klas een mooie stap voor jou. Je krijgt de gelegenheid te werken aan jouw eigen kwaliteiten als zangsolist, en om alles wat er bij komt kijken om ontspannen en met plezier op het podium te staan samen met een groep solisten te ervaren en daarover te leren. Je hoeft niet heel

Duet

veel solo-ervaring te hebben op het podium – het is juist de bedoeling dat je die hier gaat opdoen.  Wat belangrijk is, is dat je je eigen liederen,  aria’s en duetten of kleine ensembles thuis kunt instuderen – dat mag met bladmuziek, als je makkelijk noten leest is dat handig, maar het mag ook op gehoor, als je daar handig in bent. Belangrijk is, dat je je eigen stukken behoorlijk goed kunt voorbereiden, zodat de cursusbijeenkomsten niet “op” gaan aan het oneindig oefenen van de noten.

Zelf repertoire kiezen, een eigen verhaal maken

Tijdens de 11 bijeenkomsten, die ongeveer maandelijks – met uitzondering van de zomervakantie –  plaatsvinden op zondagochtend wordt aan de hand van een schema toegewerkt naar een complete voorstelling voor een publiek, met pianobegeleiding. De 11e bijeenkomst is een korte repetitie en daarna de eindpresentatie voor publiek.

Wat verder ontzettend leuk en leerzaam is in deze setting, is dat iedere deelnemer de kans krijgt zijn of haar eigen, persoonlijke talenten in te zetten – de ervaring leert dat het eigenlijk altijd heel mooi aansluit.

Groepsfoto Passie Pijn Plezier
Groepsfoto Passie Pijn Plezier

De één is ontzettend goed in het bedenken van een verhaal, de ander kan prachtige programmaboekjes maken en weer iemand heeft precies het juiste komische talent om een vrolijke draai aan een beetje te serieuze voorstelling te geven…

Je mag, in overleg met pianist en zangdocenten en de rest van de groep, je eigen repertoire kiezen.  Repertoire mag gekozen worden uit alle stijlen: van opera en klassiek lied, tot cabaret, musical of popmuziek. Juist de afwisseling zorgt vaak voor een verrassend leuk effect en is heel erg leerzaam voor de deelnemers.

Elke bijeenkomst bestaat uit een gezamenlijk deel en uit solo-lessen: je werkt dus zowel in de groep als individueel aan jouw zang en podiumpresentatie.

Plezier en ontspanning in zang en spel staan voorop!

De bedoeling is dus, dat we echt werken vanuit jouw krachtpunten in je zang en podiumpresentatie, zodat je werkt aan het verder ontwikkelen van jouw persoonlijke stijl en je je steeds vrijer en onbevangener kunt gaan voelen op het podium. Plezier in zang en spel staan voorop en het op jouw eigen manier doen, zodat je vanuit kracht – in plaats van vanuit spanning en “het goed willen doen” op het podium staat in november! Op deze manier, vanuit ontspanning, kun je het meest leren en steeds nieuwe dingen toevoegen aan wat je al kunt en wordt zo’n jaartraject een onvergetelijke ervaring.

Praktische informatie jaartraining opera/muziektheater gevorderden

Als je nog niet bekend bent bij Zing je Eigenwijs, is het nodig om, voor je wordt toegelaten tot deze training, kennis te komen maken met ons. We kunnen dan samen bekijken of je niveau van zingen en musiceren aansluit bij deze cursus. Mocht blijken dat je nog wat te weinig ervaring hebt, dan kun je aansluiten bij één van de Podiumklassen voor iets minder ervaren zangers – je kunt hierover het beste even contact met me opnemen, niet alle klassen komen op de website te staan.

Voorstelling met eigen verhaal
Voorstelling met eigen verhaal

De cursus bestaat uit een totaal van 11 workshop-bijeenkomsten van 2,5 uur op vrijdagavond, ongeveer maandelijks, telkens van 19.00 – 21.30 uur in Zeist. De 11e bijeenkomst is een generale met aansluitend een voorstelling voor publiek.

Informatie eerstvolgende jaartraining opera/muziektheater voor gevorderde amateurzangers:

Data:  start vrijdag 18 september 2020
voorlopige data (kunnen nog wijzigen en worden uiteindelijk in overleg met de uitgenodigde deelnemers bepaald):  18 september, 16 oktober, 13 november, 11 december 2020, 15 januari, 26 februari, 26 maart en 16 april 2020, 14 mei, 11 juni en 25 juni 2021(eindpresentatie)
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie: theaterzaal  Vrije School Zeist
Aantal deelnemers: maximaal 8 zangers (de training gaat door bij minimaal 6 deelnemers).
Kosten deelname: € 999,–  facturering en betaling vindt plaats in 3 termijnen van € 333 ,– telkens in mei, oktober en januari. Alle bedragen zijn inclusief 21% BTW.

Aanmelden of meer informatie?

Wil je graag meedoen met deze bijzondere opera- en muziektheaterklas? Dan kun je je aanmelden door een e-mail te sturen of te bellen, zodat we een afspraak kunnen maken om kennis te maken.  Je kunt ook mailen of bellen om meer informatie aan te vragen.

e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com
telefoon: 06 53171756 (Monique van der Hoeven)