Jaartraining opera/muziektheater (gevorderden)

Jaartraining opera/muziektheater (gevorderden)

 

Vanaf maart 2019 starten we weer met een nieuwe jaartraining oper/muziektheater voor gevorderde amateurzangers.  In deze training ga je in een kleine groep solo’s en kleine ensembles zingen en met je groep een eigen theatervoorstelling maken. Pianist Cleem Determeijer heeft de muzikale leiding over deze eigen-gemaakte voorstelling en zangeres/zangdocente Monique van der Hoeven werkt met jou als deelnemer aan je zang en je podiumpresentatie. Jolien Dalenberg, lichaamsbewustzijnscoach, zorgt dat jij zo optimaal mogelijk gebruik maakt van je lichaam en je adem en begeleidt de regie van de eindpresentatie.

We hebben gekozen voor een opzet met 8 uitgebreide workshop-ochtenden, waarin je zowel gezamenlijke lessen als solo-lessen volgt en waarin voldoende tijd is voor het opzetten en uitwerken van een voorstelling en tot uitvoering daarvan komen.

Opera- en muziektheaterklas gevorderde amateurs
Muziektheater met regie

Je maakt een jaar lang deel uit van een vaste groep met in totaal maximaal 9 zangers, met al behoorlijk wat zang-ervaring.

Voor wie is de jaartraining opera/muziektheater?

Als jij al een poos zangles hebt, al lang in een koor zingt of misschien al vaker aan voorstellingen hebt meegewerkt, is deze klas een mooie stap voor jou. Je krijgt de gelegenheid te werken aan jouw eigen kwaliteiten als zangsolist, en om alles wat er bij komt kijken om ontspannen en met plezier op het podium te staan samen met een groep solisten te ervaren en daarover te leren. Je hoeft niet heel veel solo-ervaring te hebben op het podium – het is juist de bedoeling dat je die hier gaat opdoen.  Wat belangrijk is, is dat je je

Duet

eigen liederen,  aria’s en duetten of kleine ensembles thuis kunt instuderen – dat mag met bladmuziek, als je makkelijk noten leest is dat handig, maar het mag ook op gehoor, als je daar handig in bent. Belangrijk is, dat je je eigen stukken behoorlijk goed kunt voorbereiden, zodat de cursusbijeenkomsten niet “op” gaan aan het oneindig oefenen van de noten.

Zelf repertoire kiezen, een eigen verhaal maken

Tijdens de 9 workshopochtenden, die maandelijks plaatsvinden op zondagochtend wordt aan de hand van een schema toegewerkt naar een complete voorstelling voor een publiek, met pianobegeleiding.

We hebben gekozen voor uitgebreide workshop-ochtenden van 4 uur, om echt ruimte te bieden om aan alle aspecten van het zingen en acteren toe te komen. We werken met 3 docenten ook tegelijkertijd, er is veel aandacht per deelnemer mogelijk, zowel muzikaal als qua zang en lichaamsbewustzijn.

Wat verder ontzettend leuk en leerzaam is in deze setting, is dat iedere deelnemer de kans krijgt zijn of haar eigen, persoonlijke talenten in te zetten – de ervaring leert dat het eigenlijk altijd heel mooi aansluit.

Groepsfoto Passie Pijn Plezier
Groepsfoto Passie Pijn Plezier

De één is ontzettend goed in het bedenken van een verhaal, de ander kan prachtige programmaboekjes maken en weer iemand heeft precies het juiste komische talent om een vrolijke draai aan een beetje te serieuze voorstelling te geven…

Je mag, in overleg met pianist en zangdocenten en de rest van de groep, je eigen repertoire kiezen.  Repertoire mag gekozen worden uit alle stijlen: van opera en klassiek lied, tot cabaret, musical of popmuziek. Juist de afwisseling zorgt vaak voor een verrassend leuk effect en is heel erg leerzaam voor de deelnemers.

Elke workshop-ochtende bestaat uit een gezamenlijk deel en uit solo-lessen.

Plezier en ontspanning in zang en spel staan voorop!

De bedoeling is dus, dat we echt werken vanuit jouw krachtpunten in je zang en podiumpresentatie, zodat je werkt aan het verder ontwikkelen van jouw persoonlijke stijl en je je steeds vrijer en onbevangener kunt gaan voelen op het podium. Plezier in zang en spel staan voorop! Op deze manier, vanuit ontspanning, kun je het meest leren en steeds nieuwe dingen toevoegen aan wat je al kunt.

Praktische informatie jaartraining opera/muziektheater gevorderden

Als je nog niet bekend bent bij Zing je Eigenwijs, is het nodig om, voor je wordt toegelaten tot deze training, kennis te komen maken met ons. We kunnen dan samen bekijken of je niveau van zingen en musiceren aansluit bij deze cursus. Mocht blijken dat je nog wat te weinig ervaring hebt, is het ook een mogelijkheid eerst mee te zingen in de Cursus Opera/Muziektheater voor beginnende solistendie een perfecte voorloper van deze klas is.

Voorstelling met eigen verhaal
Voorstelling met eigen verhaal

De cursus bestaat uit een totaal van 9 workshop-bijeenkomsten van 4 uur op zondagochtend, ongeveer maandelijks, telkens van 9.30 – 13.30 uur in de regio Utrecht, De 9e bijeenkomst is een generale met aansluitend een voorstelling voor publiek – deze bijeenkomst vindt in de middag plaats van 13.00 – 17.00 uur.

Elke workshop-bijeenkomst heeft een thema en eigen aandachtspunten, en is onderverdeeld in een gezamenlijk deel en een solo-deel met body-awareness en ademhaling, zangtechniek, solozingen, zingen met pianobegeleiding, samenzingen en het werken aan de voorstelling.

Informatie eerstvolgende jaartraining opera/muziektheater voor gevorderde amateurzangers:

Data:  start maart 2019 op zondagochtend, voorlopige data (kunnen nog enigszins wijzigen)
17 maart, 7 april, 19 mei, 15 juni,  7 juli, 15 september, 13 oktober,    3 november en 10 november (voorstelling)
Tijd: 9.30 – 13.30 uur (10 november 13.00 – 17.00 uur)
Locatie: theaterzaal  Vrije School Zeist
Aantal deelnemers: maximaal 9 zangers (de training gaat door bij minimaal 7 deelnemers)
Kosten deelname: € 765,– (inclusief 21% BTW, kosten lesruimte, alle gezamenlijke en solo- lessen en gage pianist, lesmateriaal, koffie/thee/versnaperingen en eindpresentatie).
Betaling in twee termijnen is mogelijk.

Op dit moment hebben we nog 5 plaatsen beschikbaar in deze gevorderden training.

Aanmelden of meer informatie?

Wil je graag meedoen met deze bijzondere opera- en muziektheaterklas? Dan kun je je aanmelden door een e-mail te sturen of te bellen, zodat we een afspraak kunnen maken om kennis te maken.  Je kunt ook mailen of bellen om meer informatie aan te vragen.

e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com
telefoon: 06 53171756 (Monique van der Hoeven)