Jaartraject Vrouw & Stem

Jaartraject Vrouw & Stem

De geschiedenis van de vrouwenstem… er is niet zo heel veel over bekend. De stem wordt eigenlijk bijna altijd als een vanzelfsprekend onderdeel gezien van ons mensen, van ons vrouwen. De geschiedenis van de vrouw is dus eigenlijk ook de geschiedenis van de vrouwenstem. En zo heb jij waarschijnlijk ook nog niet echt bewust stilgestaan bij de geschiedenis vaan jouw stem… die van je moeder, of je oma. Maar onze stem is wie we wezenlijk zijn… dus een levend wezen! Een instrument waarmee we wat er in ons leeft kunnen vertalen naar buiten… Maar doen we dat wel als vrouwen? En doen we dat op onze eigen unieke manier? Of zitten we vast in beperkende overtuigingen en regeltjes die ons door anderen zijn opgelegd? 

In de afgelopen 10 jaar heb ik met heel veel vrouwen mogen werken aan het vinden en helen van hun stem. En elke keer weer viel het me op, hoeveel onderdrukte kanten er aan die stem, aan de verbinding tussen de vrouw en de stem èn de belichaming van die stem zaten. Bijna elke vrouw gebruikte haar stem namelijk vanuit een “beeld” dat ze had van haar stem. Hoe die zou moeten klinken en, nog veel meer, hoe die vooral NIET zou moeten klinken.

Als ik naar de geschiedenis van de vrouw kijk, dan zie ik dat vanaf de Oudheid het mannen waren die bepaalden hoe vrouwen hoorden te leven, hoe ze zich hoorden te gedragen. Mannelijke historici bepaalden overigens ook wat er van een vrouwenleven werd opgetekend en wat “belangrijk” genoeg was; er is dus veel verloren gegaan over vrouwengeschiedenis. 

En daar hoorde ook de vrouwenstem bij: hoe een vrouw hoorde te klinken, wanneer ze haar stem mocht laten horen en wanneer niet. Wist je dat er tijden zijn geweest, waarin de vrouwenrollen in de opera door mannen werden gezongen? Omdat vrouwen gewoon niet mochten zingen… En die tijd van de heksenverbrandingen, dat waren voornamelijk vrouwen, die hun wijsheid deelden met de wereld. Om nog maar te zwijgen van het stemrecht: wist je dat we als vrouwen hier in Nederland pas een kleine 100 jaar stemrecht hebben? En dat het nog korter geleden is, zo’n 80 jaar, dat je als vrouw bij elke handeling die je verrichte – bijvoorbeeld het kopen van een wasmachine – een handtekening van je man nodig had? 

De meeste vrouwen beseffen niet dat ze hun stem nog altijd gebruiken vanuit deze beelden… Dat ga je pas merken als je met je stem aan de slag gaat, als je haar gaat leren kennen, als je gaat voelen waar ze vandaan komt. En dat is zó ongelofelijk bekrachtigend en liefdevol.

Inhoud van het jaartraject

Precies om die reden ben ik op dit moment een jaartraject voor vrouwen aan het ontwikkelen over de stem. Het is een jaartraject met 12 bijeenkomsten op de vrijdagavond in een kleine, vaste groep met maximaal 8 vrouwen. Ik geef deze training samen met Jolien Dalenberg, lichaamsbewustzijnstrainer.

We gaan kijken naar de geschiedenis van de vrouwenstem in het algemeen, maar nog veel meer naar de geschiedenis van JOUW stem. Hoe was jezelf laten horen voor jouw moeder? Voor je oma? Zijn er vrouwen in je vrouwenlijn bekend die heel uitgesproken waren? En hoe is dat met jouw eigen stem? Wanneer kreeg je voor het eerst te horen dat je iets wel of niet moest doen met je stem? Wat heeft dat voor effect op jou gehad voor de rest van je leven?

En dan gaan we ze helen, die blokkades die je in jouw stem-verhaal tegenkomt – de stem is bij uitstek een instrument om te helen. Door stem aan emoties te geven, breng je energie in beweging. Dat is ongelofelijk krachtig. Als je boosheid of je verdriet een stem mogen krijgen, dan krijgen ze ruimte, worden ze gezien en geliefd en precies dat is nodig voor transformatie. Iets wat we met elkaar als getuige in een groep extra kracht bij kunnen zetten. Holding Space voor elkaars stem-transformatie…

Tenslotte gaan we aan de slag met het naar buiten laten stromen van jouw hernieuwde, vrije en geheelde stem: wát is het wat je te delen hebt met de wereld? Op jouw manier, eerlijk, vanuit je hart en zónder trucjes.

Wil je komen ervaren wat het jaartraject Vrouw & Stem inhoudt? Dan ben je van harte welkom bij onze kennismakingsworkshop Vrouw & Stem

Praktische Informatie jaartraject Vrouw & Stem

Data: 12 bijeenkomsten op vrijdagavond 8 mei, 5 juni, 3 juli, 11 september, 9 oktober, 6 november, 18 december 2020 en 22 januari, 12 februari, 12 maart, 23 april en 14 mei 2021
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie:
’t Hart op Zolder, Schalkwijk (vlakbij Houten/Utrecht)
Aantal deelnemers: maximaal 8 vrouwen (traject gaat door bij minimaal 6 aanmeldingen)
Trainers: Monique van der Hoeven en Jolien Dalenberg
Kosten: € 1200,– (inclusief 21% BTW, lesmateriaal, koffie/thee/versnaperingen); het bedrag wordt in 4 termijnen van € 300 gefactureerd (mei, september 2020 en januari, maart 2021).

Meer informatie of aanmelden?

Spreekt dit jaartraject je aan? Dan kunnen we alvast even telefonisch verder kennismaken – neem daarvoor gerust even contact met me op via mail of telefoon:

e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com
telefoon: 06 53171756 (Monique)

 

Be a voice not an echo (Albert Einstein)