De kracht van ademen – óók voor zangers ;-)

De kracht van ademen- óók voor zangers 😉

De kracht van ademen - ook voor zangers

Vanmorgen mocht ik weer eens een ademsessie geven in mijn adempraktijk. Zelf stond ik niet zo heel erg fit op… Dat heb je wel eens, van die dagen, dat je een wattenhoofd hebt, net geen hoofdpijn, en dat de energie wel heel erg laag is… In de spiegel zag ik ook nogal doffe ogen.. Enfin, je kent dat wel. En ik had afspraken, die natuurlijk gewoon door moesten gaan.

De allereerste ademsessie van een zangeres

Op de afgesproken tijd verscheen een ervaren en heel goede zangeres voor haar allereerste ademsessie. Ze wist eigenlijk niet goed wat ze kon verwachten, maar ze was nieuwsgierig. Net als ikzelf, toen ik een aantal jaren geleden aan mijn opleiding tot ademcoach begon, wist ze natuurlijk al heel veel over de adem.

Ademcoaching
Adembenemend je adem

Zonder een goede ademtechniek kun je immers nooit goed en gezond zingen, dat weet elke zanger wel zo’n beetje en de meeste zangers hebben daar menige zangles aan besteed. Zonder een goede ademtechniek is spreken ook niet wat het zou kunnen zijn trouwens…iets minder bekend, vermoedelijk. Maar daar gaat deze blog niet over, over ademtechniek en ademtips.

De vergeten kracht van de natuurlijke ademhaling

Deze blog gaat over de kracht van de natuurlijke ademhaling. Die is zó groot en zó mooi… Jammer dat de meeste mensen het “vergeten zijn”, dat we er geen tijd en aandacht aan geven, of maar heel weinig (misschien bij het mediteren of zo…), dat we niet geloven dat zo iets subtiels zó’n mooi effect kan hebben.

Ademen is een stille expressie van jou!

Aan mijn klant van vanmorgen, legde ik rustig uit waar ademhalen eigenlijk over gaat: over jou! Over jouw lichaam, over jouw eigen ruimte, over jouw ervaring. Ademhalen is jouw stille klank, zoals ik het graag wil noemen – het is een expressie van jezelf zónder geluid (of met een heel zacht geluid). Ademhalen gaat ook over weer ècht kunnen ontspannen – flexibiliteit creëren in de balans tussen spanning (bijvoorbeeld als je optreedt met je zang) en ontspanning in je systeem.

Een ontspannen ademsessie

Gaan ervaren hoeveel ruimte je ademhaling je kan geven – heel letterlijk, want de adembeweging is multi-dimensionaal (je wordt letterlijk wat langer als je inademt, maar ook wat breder en wat dikker ?) is belangrijk voor ons stemgebruik: waar ruimte ontstaat, kan namelijk moeiteloos klank ontstaan zodra je je stem gaat gebruiken. En aangezien de ruimte in jou ontstaat, is het geven van echte stemexpressie ineens niet meer moeilijk. Die ontstaat op deze manier vanzelf… vanuit onze buik, ons middenrif en ons borstgebied (hart) – de drie ademgebieden. En is dat niet wat we allemaal graag willen? Klinken vanuit onszelf, op onze eigen manier? Zónder stress en zónder moeite?

Hoofdpijn en doffe ogen weg-geademd

Mijn klant ging met een aantal prachtige ervaringen en nieuwe inzichten over haar ademhaling de deur uit – verrast ook door wat ze nog allemaal nooit bedacht en ervaren met haar eigen ademhaling. We zullen in haar volgende zangles zéker verschil gaan horen in haar stemgebruik!

En ikzelf? Dat is het mooie van mijn werk als ademcoach: ik doe elke ademsessie zelf ook mee. Ook ik mocht vandaag weer de kracht van “gewoon” ademen ervaren. Door het bewust zo’n anderhalf uur te doen, klaarde mijn hoofdpijn op, waren mijn ogen weer stralend en ging mijn energie weer stromen…

 

Monique van der Hoeven,  zangeres | zang- en spreekstemcoach | ademcoach, eigenaar van Zing je Eigenwijs

Zelf ervaren, ademcoaching voor zangers?

Wil je zelf ervaren wat een ademsessie voor jou als zanger kan betekenen? Neem dan contact met me op om een afspraak te maken!

e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com
tel.: 06 53171756