Laat Je Innerlijk Kind Gewoon lekker buiten spelen

Laat je innerlijk kind gewoon lekker buiten spelen

 
Veel mensen die aan zelf-ontwikkeling doen of hebben gedaan komen haar tegen: “het innerlijk kind”. Elke keer als ik in een training of therapie het “innerlijk kind” tegenkwam, raakte het iets in mij.
Niet zoals je misschien zou verwachten: dat ik ontroerd raakte door alles wat zij was en wat ik vergeten was. Nou ja, soms misschien. Nee, het triggerde iets in mij, waar ik boos van werd.

Ik BEN nog steeds mijn innerlijk kind

 
Het duurde vele jaren eer ik me realiseerde wat het was wat me boos maakte. Praten over het “innerlijk kind” veronderstelde voor mij, dat dat kind een soort apart deel van mij was. Of een deel wat ik had weggestopt of was vergeten. Terwijl ik gewoon een heel diep gevoel heb, en altijd al had, dat ik dat “innerlijk kind” gewoon nog altijd BEN.
 
Ik BEN namelijk nog altijd dezelfde persoon die ik was toen ik op deze aarde landde…
 
Het enige wat er is gebeurd, is dat ik – net als wij allemaal – een opvoeding kreeg. Natuurlijk moeten we leren hoe we ons gedragen en hoe we met anderen om moeten gaan. Het punt is, dat dat eigenlijk niet echt is wat we leren.
 

Onze opvoeding onderdrukt onze authentieke expressie

 
Opvoeding komt er eigenlijk op neer, dat onze authentieke expressie – de expressie waar het Innerlijk Kind bij uitstek voor staat – wordt onderdrukt. En wordt vervangen door een “normale” en “acceptabele” expressie. En dat is dodelijk… voor het “innerlijk kind”, maar ook voor jou als volwassene.
 
Want jouw unieke expressie – wie je bent en wat je hier op deze aarde komt doen – PRECIES DAT WAT JIJ BENT OP EEN UNIEKE MANIER UITDRUKKEN – wordt vervangen door een surrogaat-expressie: een expressie die gangbaar en acceptabel is.
 
Hoe mooi zou het zijn, als onze opvoeding, onze schooltijd, er over zou gaan onze unieke expressie te bewaren en te ontwikkelen en van daaruit te leren hoe we met die expressie met anderen omgaan? Dat we niet zouden leren onze mond te houden als anderen ons teveel vinden, maar dat we leren gedoseerd onze mond open te doen, in overleg onze mond open te doen of andere plekken te zoeken, waar we onze mond open kunnen doen. Bijvoorbeeld…

Jezelf mogen zijn maakt gelukkig 

 
Veel mensen denken, dat als iedereen maar lukraak expressie zou geven aan wie hij of zij is, de wereld een chaos zou worden. Ik denk dat het tegendeel waar is. Ik denk dat, als we veel meer gewaardeerd worden voor wie we werkelijk zijn, we allemaal ons volle potentieel kunnen ontwikkelen, onze talenten leren inzetten op de plekken waar dat nodig of wenselijk is, en dat we als mensen een stuk gelukkiger zijn. En gelukkige mensen, zijn veel liever en aardiger voor anderen… toch?
 
Bovendien: om expressie aan iets te geven, hebben we absoluut geen anderen nodig. Je kunt expressie geven aan jouw emoties, aan jouw verliefdheid, aan jouw creativiteit door met jezelf te zijn. En ook dát is iets wat we helaas niet leren. We denken dat boosheid met de ander te maken heeft – dat kan, boosheid wordt soms getriggerd door een ander. Maar het gevoel is van jou – en de expressie daarvan dus óók. Leren zijn en werken met je eigen unieke expressie is waardevol… het maakt je krachtig en soeverein: je hebt “de ander” niet nodig daarvoor. En als je het daarna deelt met de ander, zal de expressie voor beide partijen prettiger verlopen.
 
Terug naar het “innerlijk kind”… Ik zou zo graag willen dat al die “innerlijke kinderen” zich veilig en vrij voelden om buiten te spelen… elke dag, in ons privé leven en in ons werk.
Misschien helpt het als we het niet meer “innerlijk” kind zouden noemen. Gewoon het kind in ons, wat, net als elke kant van ons, een innerlijke kant èn een expressie kant heeft.
 
Monique van der Hoeven
 
Voel je dat jouw authentieke expressie niet is wat je graag zou willen? Voel je je geremd om te zijn wie je bent, voel je je onzeker over je lichaam, je kleding, wat je hier te brengen hebt op deze aarde? Durf je je dromen niet meer te voelen en te volgen? Ben je op zoek naar jouw eigen stem of durf je die niet te laten klinken?
Ik help je graag om op jouw eigen-wijze expressie pad te gaan wandelen – èn om te zorgen dat je daar blijft wandelen. Gewoon omdat je zó bedoeld bent – en omdat je zóveel in je mars hebt. Zonde als het niet uit de verf komt!
 
Je kunt hier rechtstreeks een gratis online ontdekkingssessie met me boeken: 

Ik ontmoet je graag!