Lekker Eigen-wijs mediteren

Lekker Eigen-wijs mediteren

Mediteren… we horen er heel veel over, hoe het wel moet, hoe het niet moet… en vooral dat het echt wel belangrijk is, als je echt je eigen-wijsheid wil voelen en daar op af wil stemmen. Dat laatste, daar ben ik inmiddels wel uit… zónder de stilte in jezelf op te zoeken, is het onmogelijk om de zachte stem van jouw ziel, van je intuïtie, van jouw Eigen-wijsheid te horen. Maar hoe je mediteert?

Mediteren? Dat is niets voor mij

Een groot deel van mijn klanten roept in een van de eerste sessies van een traject, als het zoals altijd over afstemmen gaat: “mediteren? ik probeer het wel, maar het lukt me niet” of “mediteren? dat is niks voor mij”. En toch gaan we daar naar kijken – ze komen tenslotte bij mij, om voor eens en voor altijd te leren zónder trucjes te spreken, zingen of presenteren, maar vanuit zichzelf – op hun Eigen-wijs, hun unieke eigen manier van zichzelf uitdrukken. En die moet je gewoon eerst gaan horen, gaan voelen, gaan beademen, gaan belichamen, gaan leven…

Meestal vraag ik ze dan, wat ze doen als ze gaan mediteren. Vaak komen er dan dingen als “ik moet mijn hoofd leegmaken” of “ik moet me dan op mijn adem concentreren” of “ik moet stilzitten”. Allemaal mogelijkheden om te mediteren… maar niet de énig mogelijkheden.

Meditatie zoals wij het vaak kennen is bijvoorbeeld door mannen ontwikkeld – en dat werkt dus ook voor (veel) mannen heel prima. Super! Maar vrouwen, ons vrouwenlichaam en onze vrouwelijke rijkheid aan emoties heeft vaak iets anders nodig. En daar mogen we in pionieren… of misschien is dat het wel precies: dat niemand dat voor jou kan weten, alleen jij zelf.

Wat heb ik nodig nu? 

Ik begin zelf vaak met de vraag: wat heb ik nodig nu? Een krachtige vraag, die je jezelf eigenlijk meerdere keren per dag zou mogen stellen wat mij betreft. Meestal vergeten we dat, of komen er niet aan toe en dan gaat ons hoofd ons al heel snel vertellen wat we nodig hebben: lijstje afwerken, toch maar eerst boodschappen doen, want dan hoeft dat straks niet meer… Maar wat heb je nodig? Nu? Precies op dit moment? En stel jezelf die vraag maar eens even.

En dan ga je even zitten met die vraag… of wandelen, of dansen, of breien (doe ik vaak!)… òf zingen… iets wat jou in contact brengt met wat je voelt dat je nodig hebt. Misschien noem ik dat eerder afstemmen dan mediteren… en ook dat maakt vaak al uit. Hoe jij iets noemt voor jezelf… kies ook je eigen-wijze woorden voor wat je doet en nodig hebt.

Anyway… mediteren, afstemmen, ik doe het wandelend in de natuur, stil zittend (heerlijk!) op mijn meditatiekussen, liggend in bed, onder de douche, en al breiend… Ik weet zeker dat er zoveel afstem-methodes zijn als er mensen zijn.

Wat je ook doet: doe het!

Wat, denk ik tenminste, het allerbelangrijkste is, is dat je het doet: luisteren naar jezelf! En dat vraagt discipline – dus toch weer mooi de balans met het mannelijke, het kan niet zonder elkaar – je moet het DOEN. En je hebt daarvoor nodig dat je voor jezelf een soort practice ontwikkeld, misschien een plek creëert speciaal voor jou…

Ook dat wéét jij wel, hoe het voor jou gaat werken… je hoeft alleen maar af te stemmen op jouw beelden, jouw gevoel… En dat het misschien niet meteen allemaal hoeft te lukken. Of dat er zelfs niets is wat hoeft te lukken…

Dat je gewoon zo af en toe op een dag eens even alleen maar mag ZIJN… samenvallen met jezelf, zo voelt dat voor mij. Heerlijk!

Monique van der Hoeven

Wil je met me werken aan jouwe Eigen-wijs? Je afstemming op jouw zielswijsheid, jouw innerlijk weten èn hoe je haar van daaruit op een echt authentieke en krachtige manier naar buiten stuurt, met jouw eigen stem, de wereld in? Fijn! Want we hebben ook jouw stem en jouw wijsheid nodig om de wereld een betere plek te maken. Het is namelijk hoog tijd voor een ander geluid!
Kijk op de website voor meer informatie over hoe je met me kunt werken aan jouw eigen-wijs