Let your Inner Diva out (part 1)

Ze zit er… in elke vrouw! Zelf heb ik haar op mijn 29ste vrij gelaten, toen ik eindelijk zangles durfde nemen en na 3 lessen auditie deed voor een professionele musicalopleiding en daar werd aangenomen… voor de operaklas.

Dat ik werd aangenomen was mijn grote droom die waarheid werd. De operaklas? Ik had echt helemaal niks met opera. Behalve een jaar of 18 klassiek ballet dansen – meestal natuurlijk op klassieke muziek – en mijn ouders die wel van operette hielden, had ik niks met klassieke zang of muziek.

Maar ja… ik was aangenomen – en in mijn onbevangenheid en met de grootse droom-visie die mij als mens nou eenmaal al mijn leven lang eigen is – dacht ik: ik ga die operaklas wel doen, dan kom ik vanzelf wel in een musicalrol uit ergens.

Niets was minder waar – eigenlijk. Want mijn stem koos de weg – en zij wilde wel heel graag opera zingen. De Inner Diva genoot ook van de grootsheid van opera en klassieke liederen (die tenslotte gewoon een soort van mini-operaatjes zijn), van alle kleuren en emoties die naar buiten mochten – zelfs werden aangemoedigd in dit vakgebied. En zo werd ik – eigenlijk ongepland – professioneel klassiek zangeres.

Die Inner Diva… ik zie haar bij alle vrouwen. En ik zie ook dat ze meestal nogal onderdrukt wordt. We vinden haar too much, cliché, we zijn vaak zelfs bang voor haar. Een paar jaar geleden heb ik al eens een workshop ontwikkeld: Let your Inner Diva out – maar het kwam niet helemaal van de grond. En dus liet ik het los.

Ik moest er pas weer aan denken, toen ik kort achter elkaar twee klanten kreeg die veel behoefte voelden hun Inner Diva te bevrijden. Twee heel verschillende verhalen… maar wel allebei over de Inner Diva.

De eerste klant kwam bij mij om haar spreekangst te overwinnen, haar stem wilde niet goed klinken op haar werk en ze had eigenlijk – als ze eerlijk was – altijd wel zo’n beetje stress als ze aan het woord kwam. Ze voelde zich daarnaast niet gehoord en niet serieus genomen, terwijl ze een intelligente vrouw is, die ongelofelijk goed is in haar job en heel veel te bieden heeft. We werkten dus een aantal sessies samen aan het vrijmaken van haar spreekstem, aan het belichamen van de stem en aan haar “Presence” – en ze boekte vooruitgang. Het voelde kalmer als ze het woord nam en ze voelde dat ze zichzelf veel beter kon dragen en steunen. Ze ging ook veel meer zelfliefde ervaren, voor zichzelf, en voor haar stem en ze werd zich bewust van de waardevolle dingen die ze te melden had.

En toen, tijdens onze derde sessie geloof ik, kwam haar diepe verlangen naar boven: ze wilde helemaal voluit en vrij durven zingen, schijt hebben aan wat wie dan ook daar dan van vond en genieten van haar optreden op een heel groot podium.

En daar was ze dus: de Inner Diva! Als de wens om te zingen zich aandient – maak ik in mijn werk met klanten altijd direct de switch. Dan gaan we verder in het traject met zingen en vertalen van daaruit verder naar de spreekstem. Zingen kan een werkelijk grandioze, lichte en vreugdevolle manier zijn om je stem te belichamen, voelen dat ze op je adem mag stromen, en emoties mag verklanken.

Deze klant gaf ik als opdracht om 20 liedjes uit te zoeken, die haar het ultieme diva-gevoel bezorgden. Ongeacht of zij dacht dat ze ze “kon zingen”. Verder stelde ik haar vragen om te onderzoeken wie haar Inner Diva eigenlijk was. Met die vragen kon ze haar Inner Diva in haar fantasie vormgeven: voelen, ruiken, proeven, belichamen èn horen hoe zij zich gedroeg, hoe ze leefde, wie ze was.

De volgende sessie was ze gespannen… Ze had flink geoefend met haar Inner Diva, veilig thuis, met de gordijnen dicht.

“En nu moet ik het voor jou gaan zingen??”

Eh… ja… als je wil?

We zijn er nog een aantal sessies me aan de slag geweest – het was ontroerend, soms tot tranen toe, maar ook hilarisch en vrolijk. en tweede keer, met duidelijk vreugde – er kwam ook letterlijk een boa bij – werd het leuk en kwam het gevoel van vrijheid 😉 En uiteindelijk wilde ze eigenlijk wel alle liedjes zingen… het ene na het andere.

We zijn dus nog een aantal sessies mee aan de slag geweest, met haar Inner Diva – het was ontroerend, soms tot tranen toe, omdat ze er zo lang niet had mogen zijn, maar ook hilarisch en vrolijk, als de Diva ineens aangaf dat er rode lippen en lange oorhangers bij hoorden of dat ze echt een jurk wilde dragen geen spijkerbroek.

Een paar maanden later vertelde ze, hoe ze op haar werk haar Inner Diva had aangeroepen – speciaal voor een spannende vergadering, waarin ze iets van haar werk wilde presenteren. Ze had er zelfs speciaal haar rode lippenstift voor opgedaan en een mooie jurk voor aangetrokken. En ze vertelde met stralende ogen: “ze luisterden naar me. En ik voelde me serieus genomen. Mijn stem klonk krachtig, als iemand waar niet mee te sollen valt… Wauw! Ik heb mijn Inner Diva helemaal omarmd.”

En mijn tweede klant en haar Inner Diva? Daarover vertel ik je graag in mijn volgende blog!

En ik ben eigenlijk heel nieuwsgierig naar jouw Inner Diva! Ken je haar?? En hoe gaat het tussen jullie?

Monique van der Hoeven