Let your Inner Diva out (part 2)

Let your inner Diva Out (part 2)

In mijn vorige blog vertelde ik je al: elke vrouw heeft een Inner Diva! Een vaak nogal onderdrukte – of soms té zeer neergezette – innerlijke klank-ik. Want de Inner Diva heeft vaak al van jongs af aan veel meegekregen van wat “sociaal” niet geaccepteerd is voor een vrouw. Omdat het te veel is, of zelfs “hoerig”, te overdreven, te groots, grotesk zelfs… theatraal en dramatisch. Niet iets wat binnen de meeste gezinnen voor de dochter gewenst was… althans niet meer vanaf een bepaalde leeftijd (want daarvoor was ze hilarisch, werd ze toegejuicht – zoals het een Diva betaamt! – en had ze het publiek op haar hand).

Ze is met stille trom vertrokken…

Ze is dus met stille trom vertrokken bij de meesten van ons… En eigenlijk is dat heel jammer, want die stille trom, dat is één van de laatste dingen waar de Inner Diva blij van wordt. Ze heeft dan ook vaak behoorlijk veel pijn omdat ze haar rol op het podium al jong heeft moeten opgeven… ze neemt, net als een aantal andere stem-karakters in jou, graag haar rechtmatig plaats weer in. 
Zo ook bij mijn tweede klant, bij wie de Inner Diva zich in één van onze sessies aandiende. Dat ze graag wilde zingen, dat was al vanaf onze kennismaking helder. Dat er veel “op” zat om dat ook echt te doen, dat was ook duidelijk. 
We gingen voorzichtig te werk, uitnodigend en onderzoekend. Ze zong een paar sessies en al een paar keer kwam opera naar boven. Mijn klant is een prachtige en heel expressieve vrouw, met veel emoties en veel kleuren, waar ze zelf nogal wat moeite mee had. “Ik ben gewoon vaak te veel voor mensen” zei ze. En ze vertelde hoe ze zich vaak inhield, hoe ze vaak niet uitsprak wat ze voelde en vond… en ze vertelde me ook, dat het, nu ze in de 40 was, steeds minder haalbaar was om zich steeds aan te passen.
Ze kreeg er letterlijk hoofdpijn van… en de tranen zaten steeds vaker heel erg hoog. Ze voelde al vanaf onze eerste sessie samen hoe zingen daar expressie aan gaf, hoe het haar opluchtte en hoe het haar vreugde gaf. “Ik hoef het niet te kunnen, niet volgens de regeltjes. Ik wil dit gewoon voor mijzelf” – dat deelde ze ook met me. 

Opera-diva als hoofdpijnremedie

En opera dus – het kwam keer op keer naar boven. Maria Callas, met haar mooie dramatische expressie, aria’s die ze kende uit haar jeugd. Dus ik stelde haar voor het gewoon te proberen, zo’n aria. En ze ging er mee aan de slag…
Tijdens één van de volgende sessies voelde ik dat er iets veranderd was. Ik hoorde het aan haar stem en ik hoorde het aan de kracht die in haar verhalen die ze vertelde zat. Ze zei: ik moet je iets laten horen zo meteen…
 Ze zette muziek op en zong een aria voor me… ze werd voor mijn ogen en oren een ander persoon. Was het “perfect” zoals de operawereld er tegen aan zou kijken? Nee, natuurlijk niet – al moet ik toegeven dat ik met stomheid geslagen was van haar talent. Maar het was perfect voor haar: ze zong met emotie, ze zong met haar hart èn met een prachtige van nature klassieke stem die met gemak alle hoogtes haalde…
Ik ben niet zo snel stil, maar ik was het deze keer wel. Sterker nog, ik voelde tranen over mijn wangen rollen… Want hier was een Inner Diva die haar plaats weer innam op het podium. Een Inner Diva die bedoeld was om een grote rol te spelen in het leven van mijn klant. Zodat zij zich kon bevrijden van al die oordelen dat ze te veel, te groots, te kleurrijk, te emotioneel, te… van alles en nog wat was! Zodat ze met heel haar wezen kon voelen: ik ben perfect zoals ik ben! Met ALLES wat ik in mij draag. 
En zoals het na zo’n doorbraak altijd verder gaat – zingen laat je gewoon heel diep belichamen wie je werkelijk bent! – ze durfde de man van haar dromen aan te spreken, vond een nieuwe baan waar ze wel gewaardeerd werd èn – het allergrootste cadeau – ze hield een stuk meer van zichzelf!
Monique van der Hoeven
Zing je Eigenwijs – Wisdom of a Woman’s Voice
Ben jij benieuwd naar jouw Inner Diva? Of misschien wel naar andere stem-wijsheid die via jou naar buiten wil komen? Maak hieronder een afspraak met me voor een gratis online ontdekkingssessie over de unieke wijsheid van jouw stem!