Leven in je hoofd bestaat niet!

Leven in je hoofd bestaat niet!

 

Leven in je hoofd bestaat niet!
Leven in je hoofd bestaat niet!

Een klein jaar geleden is het nu, dat ze voor het eerst bij me kwam voor ademcoaching, deze intelligente jonge vrouw, al zo wijs voor haar leeftijd. Ze was doorverwezen door een psycholoog, bij wie ze net het cognitieve traject had afgesloten om te leren omgaan met haar angst en paniekaanvallen. Het was tijd voor wat lichaamsbewustzijn. Leven kun je tenslotte niet in je hoofd, het leven ervaren doe je met je lijf!

Een reis van het hoofd naar het lichaam

Het viel me meteen op hoe weinig ruimte ze innam – bijna alsof ze zichzelf onzichtbaar probeerde te maken, alsof ze liever niet aanwezig wilde zijn… of dat niet goed durfde. Tijdens de ademsessies die volgden in de maanden erna maakten we voorzichtig en rustigaan de reis van het hoofd naar het lichaam, het hart en de geest… met de adem als prachtige brug. Ze leerde meer het meer het verschil tussen “voelen” in haar hoofd – wat ze gewend was en wat altijd een soort van veilig had gevoeld – en daadwerkelijk voelen, met haar lichaam, met haar hart. Ze leerde met haar adem haar innerlijk verkennen, te zijn met zichzelf.

Ademen, zo gewoon èn zo bijzonder

Ademen, het lijkt altijd weer zo gewoon, we doen het tenslotte de hele dag, de hele nacht en het gaat bijna altijd goed. En tòch, zoveel mensen laten veel mogelijkheden liggen, door te denken dat adem alleen iets is wat vanzelf wel doet wat het moet doen. Bijna niemand heeft geleerd naar de taal van de adem, de taal van het lichaam en de stem te luisteren en dat is jammer – het zou een vak op school moeten zijn, in mijn visie, lichaamsbewustzijn en stem. Er zit zo ongelofelijk veel waarde in deze simpele dingen, die we allemaal tot onze beschikking hebben.

De bewuste ademhaling is letterlijk de weg van het hoofd – waar de meeste mensen tegenwoordig “leven” – naar het lichaam, naar het hart, naar de geest… naar voelen wie we nou werkelijk zijn en wat er voor ons nou werkelijk toe doet.  Naar leven vanuit ervaring, in plaats van uit gedachten over ervaringen… Naar daadwerkelijk leven dus, want de gedachten in je hoofd hebben uiteindelijk weinig te maken met een echte ervaring van je leven.

Door je bewust te worden van de adem, waar ze stroomt, waar ze stokt, gaat de deur open naar voelen en waarnemen, in plaats van “denken aan voelen”. En precies dat is de deur naar vrijheid: vrijheid om je eigen leven te ervaren, je eigen gevoelens te doorleven en dús keuzes te maken in balans, met je intuïtie, je gevoel, je hart èn je hoofd. Te ervaren dat jij een unieke expressie van het leven zelf bent.

Ze slaat haar vleugels uit in vrijheid!

Vanmorgen besloten we dat het tijd is dat ze haar vleugels gaat uitslaan – we voelden dat  het tijd is om de ademcoachingssessies te beëindigen. Voor me zat een wijze jonge vrouw die haar ruimte inneemt – die onderzoekend durft te leven en haar hart durft te volgen. Die weet dat haar lichaam te vertrouwen is en haar de weg wijst. Paniekaanvallen heeft ze niet meer – die zijn minder en minder geworden, naarmate ze beter ging voelen en vertrouwen kreeg in haar lichaam – ze waren simpelweg niet meer nodig om haar wakker te schudden. Ze is nu prima in staat om het zelf te doen nu en dat is natuurlijk precies het doel van ademcoaching: dat iemand leert weer op haar eigen gevoel en lichaam te vertrouwen. Ze neemt haar ruimte in nu, op alle vlakken, ze volgt haar eigen weg in het leven, stap voor stap, door te ervaren of het klopt voor haar en door daar een stem aan te geven… door haar aanwezigheid op deze wereld te onderzoeken en te beleven.

Het maakt me telkens weer blij zo die eigen-wijsheid die iemand weer hervindt en gaat volgen… ik voel me dankbaar dat ik een stukje mee mocht lopen op haar levenspad!

Monique van der Hoeven,
zangeres | zang- en spreekstemcoach | ademcoach
eigenaar van Zing je Eigenwijs