Oeps, sorry… ben jij ook een braaf meisje?

Oeps, sorry… Ben jij ook een braaf meisje?

 
Good girl syndrome… het brave-meisjes-syndroom – heb je daar wel eens van gehoord? Het is eigenlijk alles wat we automatisch doen als vrouwen, om maar vooral aardig gevonden te worden. Niet te veel opvallen, niet te luid, niet te boos, niet te zeer zeggen waar het op staat… niet te veel ruimte in nemen, een ander vooral niet lastig vallen. Dat soort dingen…
 
Vaak zijn het ook van die dingen, waarvan we achteraf pas beseffen dat we ze deden… en dan, als we weer in ons lijf landen, bedenken hoe we het anders hadden kunnen doen. Dat we niet aardig hadden hoeven zijn, want dat iemand anders eigenlijk ook helemaal niet aardig tegen ons was, of wel, maar dat we daar gewoon geen zin in hadden (en dat mág, echt waar!).

De volwaardige vrouw in plaats van het brave meisje

In onze Wisdom of a Woman’s Voice training is het iets waar we aan werken – om deze situaties ter plekke te blijven voelen, om te oefenen om anders te reageren, vanuit onze Volwaardige Vrouw in plaats van vanuit het kleine, brave meisje. Te antwoorden vanuit een toestand van aanwezig zijn, in ons lijf, in ons hart… zodat we ter plekke het voor ons juiste antwoord kunnen geven.
 
En oefenen moeten we het… want zelfs al doen we dat, dan nog blijft het brave-meisjes patroon – het zit nou eenmaal heel diep, het patriarchale systeem heeft ons hier eeuwenlang in geconditioneerd. Weten en beseffen dat het gebeurt is een begin. Oude ingesleten patronen van vele generaties veranderen kan daaruit volgen.
Ik heb er al lange tijd veel mee geoefend, met in mijn lijf blijven, blijven waarnemen en blijven antwoorden vanuit heelheid… en toch, vanmiddag had ik het weer.
 

Vanmiddag had ik het weer, dus…

 
Ik liep met een netje boodschappen richting een fietspad, waar een man van ongeveer mijn leeftijd kwam aanfietsen. Ik stopte – uiteraard – vóórdat ik het fietspad ging oversteken, zodat hij voorbij kon fietsen. En ik keek rustig wat om me heen… Tot ik me realiseerde dat het: “hey, goedemorgen (het was middag!) – GOEDEMORGEN… Ja, jij daar! Ik stop speciaal voor jou, en mijn fiets is zwaar beladen hoor…” voor mij was bedoeld. Schaapachtig stak ik over, ik geloof dat ik nog de neiging had om vriendelijk te glimlachen en ik zei nog net geen dank je wel…
 
Ik realiseerde me: daar heb je het weer! Die man, die duidelijk zag dat ik stond te wachten, stopte niet voor mij omdat het logisch of zelfs maar praktisch was om mij vóór te laten gaan… die stopte, omdat hij mijn aandacht wou. En toen hij die niet kreeg, werd hij kwaad… hij was speciaal voor mij gestopt met die zware fiets.
 
Tja… ik had er niet om gevraagd, in tegendeel. En ik had al helemaal niet om zijn boze en kleinerende opmerkingen gevraagd. Toch trapte ik er bijna weer in… een man, die zo “aardig” was iets voor mij te doen, en ik ben zo dom dat ik dat niet zie…
Oeps, sorry…
O nee… dat ben ik niet, die dat zo voelt. Ik was geschrokken dat hij daar stond en ik voelde me niet zo prettig bij zijn boze woorden. En… nadat ik schaapachtig was overgestoken… en in dat korte stukje weer in mijn lijf wist te komen. Heb ik hem vriendelijk verteld, dat het gewoon niet zo handig is om midden op een fietspad, met zo’n zwaar beladen fiets te stoppen, voor iemand die toch al stond te wachten… En ben ik zonder nog om te kijken doorgelopen.
 
Tja, aardig was het niet, maar het was wèl hoe het voor mij was op dat moment. En dat ik daar expressie aan mag geven, dat ik het niet waardeer als iemand me op deze manier voor het blok zet en op zo’n toon tegen me praat… volgens mij is dat een heel normale reactie. Althans dat zou het mogen zijn…
 

Eerlijk en gelijkwaardig communiceren

Want het is nog vaak niet zo voor ons vrouwen – dit is één van de lastigste dingen om te veranderen, merk ik in onze Wisdom of a Woman’s Voice trainingen. Het vergt doorzien wat er gebeurt op een moment, waarop je in een oud, eeuwenoud, patroon schiet… en dat vergt belichaming. En het vergt belichaamde veiligheid. En heel veel oefenen…
 
Alleen door eerlijk en vanuit onze Volwaardige Vrouw te communiceren kunnen we als vrouw ons leiderschap op ons nemen. Leiding en verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en van daaruit soms voor anderen. Er is nog een weg te gaan eer we ons echt gelijkwaardig gaan voelen en die gelijkwaardigheid belichamen.
En precies dát is wat er werkelijk nodig is om gelijkwaardigheid in onze wereld te creëren.
 
 

Expressing Feminine Leadership

 
Wil jij werken aan meer belichaamd en vanuit heelheid communiceren? Niet meer vanuit je kleine meisje reageren, niet meer bevriezen als er een lastige vraag komt, niet agressief klinken als je het eigenlijk gewoon assertief bedoeld? Dan is ons volgende trainingstraject Wisdom of a Woman’s Voice – Expressing Feminine Leadership misschien iets voor jou.
 
Ben je nieuwsgierig daarnaar? Maak dan een afspraak met me om eens te kletsen en om kennis te maken. Je kunt daarvoor een gratis online ontdekkingssessie met me boeken –  hieronder kun je dat rechtstreeks in mijn agenda doen!