Onderneem jij al met je stem?

Onderneem jij al met je stem?

Onderneem jij al met je stem? En dan bedoel ik: zet jij jouw stem bewust in in jouw onderneming?  Ben jij je bewust van de kracht van jouw stem in de communicatie met je (potentiële) klanten en weet je hoe je ze in kunt zetten?

Je stem is een krachtig communicatiemiddel

De stem is een krachtig communicatie- instrument

Het zou me niet verbazen als je antwoord is: nee, eigenlijk heb ik daar niet zo heel erg bij stil gestaan. Met dat antwoord ben je in behoorlijk goed gezelschap. De meeste ondernemers hebben daar namelijk niet zo’n duidelijk beeld bij, de eigen stem. En al helemaal niet van de vele mogelijkheden die de eigen stem biedt. En dat is eigenlijk ook heel logisch, want waar had jij ooit iets moeten leren over je stem? Je stem als onderdeel van je lichaamsbewustzijn, je stem die klinkt op je adem. Je lichaam als instrument. Dat was nou niet direct een vak op de lagere of middelbare school en zelfs niet in je business training, toch?

Mijn stem? Die heb ik toch gewoon? 

Dat is een vraag die ik heel vaak krijg en het antwoord verrast je misschien. Ja, jouw stem, die is uniek en heel persoonlijk. En nee, je stem is ondanks dat beslist geen vaststaand gegeven – zoals je lengte of schoenmaat of zo. Je stem is een levend instrument, een instrument wat met jou mee verandert. Dat is prachtig, want ik weet zeker dat jij de afgelopen jaren – ook zeker door jouw onderneming – heel erg bent gegroeid. Maar ik weet ook zeker, dat jij – ook als ondernemer – nog tegen blokkades aanloopt. En dat jij je misschien wel niet zo bewust bent van wat die voor effect hebben op de energie van jouw boodschap – die je met je stem communiceert. En dat jouw klant dat wèl waarneemt – ook al denk je misschien van niet.

Je stem is het voertuig van jouw energie!

Je stem is het voertuig voor jouw energie

Jouw stem is een prachtig voertuig van jouw energie! Klank is trilling, dus letterlijk energie die hoorbaar wordt gemaakt. Veel persoonlijker en authentieker kun je het niet maken. En energie liegt niet – energie geeft heel direct en eerlijk weer wat er speelt in jou en bij je klant. Dat is precies wat de stem zo’n krachtig, direct tot de emotie sprekend instrument maakt.

Ondernemen(d) met je eigen stem: een gave reis!

Misschien begin je inmiddels te beseffen, dat jij helemaal niet zoveel weet over jouw eigen stem. En dat is jammer, echt heel jammer, want de kracht van de stem – juist in de eigen onderneming! – is enorm. Om die te ontdekken, moet je als het ware gaan spelen met je stem. Dat gaan doen, wat je vroeger – helaas! – nooit geleerd hebt. De stem gaan ervaren als instrument, met ontelbare mogelijkheden. Ontdekken of jij wel zo authentiek klinkt als je zelf denkt. Of ontdekken dat jouw stem veel gemakkelijker en gezonder kan functioneren dat jij nu denkt. Heesheid of een vermoeide stem is namelijk in de meeste gevallen helemaal niet iets “waar je nou eenmaal mee moet leren leven”. En zo zijn er nog ongelofelijk veel aspecten aan jouw eigen stem.

Ga eens spelen met je stem!

Word eens ondernemend met je stem, ga eens onderzoeken, ontdekken, hoe ze samenwerkt met je lichaam, met je adem… speel eens met je stem! En ga eens luisteren naar stemmen van anderen, hoe echt zijn ze, wat doen ze met je? Wat ís het dat jou raakt of irriteert?

Ik beloof je, het is een heel boeiend onderwerp! Een onderwerp wat je veel extra’s kan brengen binnen jouw bedrijf! En ook nog eens een heel leuk onderwerp, wat je heel veel over jezelf vertelt!

Ondernemen(d) met je Stem trainingsdag

Op woensdag 23 januari 2018 geven we ook weer een Ondernemen(d) met je Stem trainingsdag – speciaal voor ondernemers, die wel eens willen ervaren waar de kracht van de eigen stem ligt. Kijk hier voor aanmelding en meer informatie.

 

Monique van der Hoeven,
zangeres | zang- en spreekstemcoach | ademcoach
eigenaar van Zing je Eigenwijs