Online workshop Vrouw & Stem

Online workshop Vrouw & Stem Al een hele tijd hadden we bij Zing je Eigenwijs op de planning staan om de workshop Vrouw & Stem ook online te gaan aanbieden, zodat hij voor nog meer vrouwen bereikbaar zou worden. Door de maatregelen rondom het Coronavirus is deze wens nu versneld uitgekomen.

Online workshop Vrouw & Stem

Want: juist in deze tijd, een bizarre tijd, waarin niets meer is zoals het was, is het ongelofelijk belangrijk dat juist vrouwen echt gehoord gaan worden. Vrouwen zijn al lange tijd bezig om dingen op een andere manier te doen. Ik geloof er in dat dit virus ons allemaal en op grote schaal, heel duidelijk laat zien dat we niet zo handig bezig zijn met onze aarde en met hoe we invulling aan onze levens geven. Juist vrouwen, die daar al veel langer van doordrongen zijn, vrouwen die al op andere manieren zijn gaan ondernemen, vrouwen die weten hoe belangrijk het is dat we ons onderdeel van de natuur voelen (en niet de heerser van) kunnen en moeten NU verandering gaan brengen.

Om verandering teweeg te brengen moet je gehoord worden

Een daarvoor is het nog extra belangrijk dat we GEHOORD worden.

In de feministische golven die er tot nu toe geweest zijn, werd van vrouwen gevraagd de barricades op te gaan, te vechten voor vrijheid en voor gelijke rechten. Nu wordt er van ons gevraagd onszelf te laten zien en horen en elkaar daarin te bekrachtigen en te steunen.

JUIST omdat we allemaal een stukje van de puzzel bij te dragen hebben, omdat we ieder unieke gaves en wijsheid hebben die de wereld kei- en keihard nodig heeft. Zodat we deze vreemde en onwerkelijke periode van het Coronavirus kunnen gebruiken om sneller dan eerder mogelijk was dingen te veranderen.

En gehoord worden is geen kwestie van schreeuwen – integendeel! Want schreeuwen komt juist onmachtig over. Gehoord worden is een kwestie van jouw unieke stem weer heel maken en haar met jou als mens laten samenvallen.

De sociaal geaccepteerde vrouwenstem

Juist in deze bijzondere tijd waarin we leven zó enorm belangrijk dat wij als vrouwen serieus genomen worden, dat we gehoord worden – op onze vrouwelijke manier, niet als een “kopie” van hoe mannen het doen en deden.

Toch proberen we als vrouwen vaak de mannelijke manier in te zetten als het gaat om onze stem en om presentatie – of we haken af en denken dat het inzetten van onze stem niet voor ons bedoeld is.

Veel mensen, maar vooral vrouwen, gebruiken maar een klein deel van hun stem – namelijk het sociaal geaccepteerde deel. Dat betekent dat er vele stukken van je stem zijn, die eigenlijk nooit mogen klinken, omdat daar in het verleden ooit kritiek van anderen op kwam (je zingt vals, je klinkt schel, je klinkt te zacht, te stellig… je hebt zelf vast wel één of meerdere voorbeelden). En we gingen ons aanpassen… keer op keer, totdat een deel van onze stem overbleef, wat wel een soort van acceptabel was. Maar dat deel is niet meer wie jij helemaal bent… met al jouw kleuren, met al jouw talenten, met jouw unieke expressie

Verdwenen delen van je stem

Gratis ontdekkingssessieWelke delen verdwijnen, is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je verleden en ook met je aard (ben je bijvoorbeeld extravert of introvert?). Vaak is het geaccepteerde stuk dus het stukje “mooi, zuiver, zacht”, maar ook het stukje “jezelf stevig neerzetten om gehoord te worden” is iets wat veel voorkomt bij vrouwen. “Goed laag klinken” om serieus genomen te worden” of juist “zacht en heel rustig” om bijvoorbeeld empathisch over te komen als iemand met patiënten werkt. Het zijn allemaal vormen van “stemmaskers”. Bij zingen willen we vaak klinken als onze grote voorbeelden, want we denken dat het zó moet… en niets is minder waar.

Je stem vanuit balans laten klinken: zo klink jij!

In deze workshop laten we je ervaren hoe je – vanuit belichaming en met je adem – vanuit je hart kunt spreken en zingen. Zodat je hoofd niet meer in haar eentje leidend is, maar weer in balans kan functioneren met je lichaam en je hart, zoals dat bij spreken en zingen bedoeld is. Zodat er een prachtige belichaamde expressie van jou ontstaat.

Is deze online workshop voor jou?

De online workshop is voor vrouwen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van hun stem of vrouwen die voelen dat ze met hun stem niet helemaal gehoord worden of tot hun recht komen. We gaan deze avond op onderzoek naar jouw eigen-wijs en hoe je haar, vanuit jezelf en op basis van je eigen waarden en normen, de wereld in kunt sturen.

We werken via Zoom en vormen zo een online cirkel, waarin we delen, leren en zingen. Je hebt zelf geen Zoom-account nodig voor deelname. Na aanmelding krijg je van ons een link, waarmee je op de afgesproken tijd in de online classroom komt. Je hebt alleen een computer of laptop nodig – tablet kan ook, maar is vaak voor een langere workshop niet handig – en een koptelefoontje met microfoon – de meest simpele variant doet het al prima.

We werken met lichaamsbewustzijn – je lichaam is echt je instrument! – adem en stem-expressie oefeningen. En natuurlijk gaan we ook zingen  – alles wat je met zingen durft en kunt, maakt het namelijk makkelijker om in je dagelijks leven met spreken te doen en te durven.

Wil jij meedoen met de online workshop Vrouw & Stem?

Deze workshop is een kennismakingsworkshop voor het jaartraject Vrouw & Stem – waar je op 12 maandelijkse vrijdagavonden in een vaste groep met maximaal 8 vrouwen op onderzoek gaat naar de geschiedenis van jouw stem, de onderliggende overtuigingen van je stemgebruik, het helen en weer vrij maken van jouw stem…

Je vindt hier meer informatie over dit jaartraject: https://www.zingjeeigenwijs.nl/jaartraject-vrouw-stem/

Praktische informatie Online Workshop Vrouw & Stem:

Data eerstvolgende workshops: 
vrijdag 3 april 2020 18.30 – 21.00 uur
woensdag 15 april 2020 14.00 – 16.30 uur
Locatie: online, dus vanuit jouw eigen huis
Aantal deelnemers: maximaal 6 vrouwen
Kosten deelname: € 50,– per persoon per workshop (inclusief 21% BTW)

Aanmelden workshop of meer informatie?

Je kunt je aanmelden om mee te doen met de online workshop Vrouw & Stem en/of je vragen stellen door een e-mail te sturen:

zingjeeigenwijs@gmail.com
tel.: 06 53171756 (Monique)

Be a voice not an echo (Albert Einstein)