Je stem groeit met je mee

Je stem groeit met je mee

Ze was nog net geen 12 toen ze voor het eerst bij me op les kwam. Een lieve en wijze meid, ze zag er groot en volwassen uit voor haar leeftijd, maar oh… wat was ze verlegen. En precies dat was ook wat haar ouders zo voor haar wensten, dat ze, voordat ze naar de middelbare school zou gaan, zichzelf wat meer zou durven laten zien en horen. Ze hield altijd al veel van zingen, dus was zangles een logische stap…
 
Op haar eerste les liet ze al horen dat ze een werkelijk prachtige, hoge, loepzuivere stem had. Heel zachtjes wel en heel voorzichtig. Muzikaal was ze ook en ze wist behoorlijk goed welke liedjes ze wel leuk vond om te zingen.

Iedere ziel weet diep van binnen wat er te doen staat

Ze was verrast door mijn lessen – mijn manier van werken is er niet een, waarbij ik voorschrijf wat er zou moeten gebeuren. Ik geloof dat iedere ziel zelf diep van binnen wel weet wat er te doen staat, alleen hebben we soms een beetje hulp nodig om daar expressie aan te geven. En dat geldt wat mij betreft ook voor (op deze aarde) jonge zielen 😉 Stap voor stap ging ze meer op haar eigen manier zingen – minder zoals ze dacht dat het hoorde of zoals ze dacht dat ik van haar verwachtte. Ze kwam met verrasende liedjes naar de lessen en begon zichzelf te begeleiden op de piano. Haar enthousiasme voor zingen bleef onverminderd groot, maar zichzelf laten horen was nog altijd heel erg spannend.
 
En toch… zong ze op een dag solo op school, inmiddels de middelbare. Wat vond ze dat spannend, maar ze deed het! En ze kreeg geweldige feedback van haar klasgenoten en ook van de docenten. Ze groeide een paar tandjes. En we gingen oefenen voor een volgend optreden… want ze vond het stiekem toch ook best wel leuk om op dat podium te staan. En dat optreden ging al weer een beetje beter dan het vorige. En wij oefenden rustig verder voor nóg een optreden en nóg een. Ze groeide verder en verder – letterlijk en figuurlijk – en haar stem groeide met haar mee.

Een jonge vrouw die zichzelf durft te laten zien en horen

Gister had ik haar weer op les – 14 is ze inmiddels. Ze koos zelf een nummer uit, zette muziek op en ging staan en zong… En daar stond een jonge vrouw, die stevig en toch flexibel staat, met een eigen timing, een stem die ze belichaamt, een stem die steeds voller gaat klinken, een nog altijd prachtige stem met hoogte èn laagte.. Daar stond een jonge vrouw die weet wat past bij haar stem en steeds meer begrip van de tekst die ze zingt krijgt (want ze leert op school nu ook Engels ;-)) – het is zichtbaar (aan haar lichaamstaal en gezichtsuitdrukking) en hoorbaar, want ze beleeft wat ze zingt steeds meer. Daar stond een jonge vrouw die zichzelf durft te laten zien en horen… op haar eigen-wijs.
 
En mijn hart zingt… van vreugde, voor wat het zingen haar gebracht heeft en voor wat zij met haar zang en haar prachtige, authentieke zijn in de wereld brengt!
Ben je ook geïnteresseerd in zanglessen voor tieners en jongeren? Kijk dan op deze pagina voor meer informatie: zangles kinderen/jongeren.
 
Monique van der Hoeven
www.zingjeeigenwijs.nl