Jouw stem op het podium

Jouw stem op het podium

En dan is het zover… je mag jouw verhaal gaan vertellen op een echt podium… Je keek er al naar uit, want je weet dat zichtbaarheid superbelangrijk is voor jou en je bedrijf.

Je bereidt je verhaal natuurlijk heel erg goed voor – je weet precies wat je gaat zeggen en er zit een goede opbouw in. Daar hoef je geen zorgen over te hebben.

Je hebt een prachtige jurk uitgezocht, met alles wat erbij hoort – jouw kick-ass schoenen staan ook al klaar.

 

Maar is jouw stem ook klaar voor het podium?

Misschien heb je je nooit gerealiseerd, dat je op het podium beslist een andere manier van spreken nodig hebt dan als je met je klanten één-op-één gesprekken voert of als je visualisaties inspreekt of live gaat op Facebook.

Een podium vergt een andere kant van jou – niet minder authentiek, eigenlijk juist iets meer!

Zoals mijn allereerste zangjuf vroeger zei, op een podium geldt:

Wat je roodgloeiend de zaal in gooit, komt lichtroze aan

Ik ben het nooit vergeten, want het is wáár- dat heb ik in de 15 jaar dat ik als zangeres op het podium stond ontzettend vaak mogen ervaren. Bij het zingen is het nog een soort van logisch – maar bij spreken is het nog heel veel belangrijker, om jouw prachtige roodgloeiende boodschap ook mooi rood bij je publiek te laten aankomen.

 

Aanwezig zijn op het podium

Op een podium is jouw aanwezigheid – juist helemaal als jezelf – gevraagd, maar dan voor de volle 100%. En dat betekent niet alleen je zichtbaarheid – want daar zorg je vast wel voor – maar juist ook je stem!

En dat heeft vermoedelijk niemand je geleerd – hoe je je stem zodanig gaat belichamen, dat zij je aanwezigheid, je charisma nog eens extra vergroot en belicht.

Hoe je je stem gebruikt is belangrijker dan wat je vertelt!

Er zijn verschillende onderzoeken die aantonen, dat je binnen een aantal seconden wordt beoordeeld op de klank van jouw stem. Dat geeft je dus niet eens de tijd om zelfs maar aan je verhaal te beginnen 😉

Mensen reageren vanuit emotie op jouw stemgeluid – dat is dus een primaire reactie, die in je voordeel of in je nadeel kan werken. Met andere woorden: je hebt meteen bij het openen van je mond al “vrienden” of “vijanden” gemaakt.

Jouw stem op het podium
Jouw luisteraar reageert primair vanuit emotie op jouw stem

Klinkt jouw stem vanaf het eerste moment overtuigend, helder en duidelijk? Ben je goed verstaanbaar met jouw verhaal? Klink je als jezelf – óók als je meer aanwezig, wat luider en vooral wat meer geprojecteerd spreekt, zoals dat nodig is op een podium? Gebruik je je hele lichaam bij het spreken? Is jouw stem energiek en charismatisch?

Ik heb nou eenmaal een zachte stem

“Ik heb nou eenmaal een zachte stem” – dat heb ik al zo ongelofelijk vaak gehoord. Het zijn vaak vrouwen die werken als therapeut of coach, of yogadocenten. In hun werk gebruiken zij de zachte kant van hun stem – heel prettig, als je tijdens een ademsessie niet door een ruw en schel stemgeluid wordt gestoord, of als een visualisatie mooi zacht en vloeiend klinkt. Maar op het podium komt het vaak wat lijzig over – niet krachtig, niet overtuigend en soms zelfs niet serieus.

En bedenk, dat een microfoon, niet meer is dan een versterker: hij versterkt je sterke punten, maar zeker ook je minder sterke punten (zoals bijvoorbeeld een zwak en te zacht stemgebruik, een niet belichaamde stem, een ademhaling die te hoog zit).

Elke stem is ook een podiumstem!

Ik kan je beloven dat jij niet alleen maar een zachte stem hebt, of een lage stem… Elke stem is ook een podiumstem. Je moet alleen even weten hoe je haar vindt en hoe je haar kunt inzetten op het juiste moment.

Ik help je daar heel graag bij! Het is mijn passie om vrouwenstemmen weer heel te maken – en daar hoort óók de podiumstem bij. En je hoeft beslist geen zangeres of cabaretier te zijn om een mooie, volle, heldere, duidelijke en charismatische podiumstem te kunnen gebruiken. Jij hebt haar ook!

Traject jouw stem op het podium

In een kort traject van 6 wekelijkse sessies leer ik je de fijne kneepjes van het podium-stem vak. We werken aan aanwezig zijn met jouw stem en je héle stem weer gaan ontdekken.

Zodat jij bínnenkomt met je stem – vanaf het moment dat je je mond open doet. Zodat mensen aan je lippen hangen bij jouw verhaal en zich met jou en je verhaal verbonden voelen.

Praktische informatie Jouw stem op het podium

We maken een afspraak voor een losse kennismakingssessie, waarin ik je graag laat ervaren wat de podium-mogelijkheden van jouw stem zijn. Als je besluit om het traject te volgen, plannen we op korte termijn 5 vervolgsessies, zodat je meteen flinke stappen zet met jouw stemgebruik.

Deze training is bijzonder geschikt als je binnenkort een presentatie geeft voor een groep – dat geeft je meteen een heel concreet verhaal om mee te werken. Natuurlijk kun je ook oefenen met je verhaal, zónder dat je al een presentatie in je agenda hebt staan!

De sessies vinden plaats in Utrecht, voor een deel in mijn eigen stem- en adempraktijkruimte en voor een deel op een grotere locatie, zodat je je podiumvaardigheden kunt oefenen.

Kosten voor het traject zijn: € 480,– (exclusief 21% BTW). De kennismakingssessie maakt hier deel van uit  – besluit je na de kennismakingssessie niet verder te gaan, dan betaal je € 90,– (exclusief 21% BTW) voor de losse sessie.

Elke sessie duurt ongeveer 1 uur.

Afspraak maken voor een kennismakingssessie? 

Wil je een afspraak maken voor een kennismakingssessie Jouw stem op het podium? Dan kun je me bellen of mailen:

e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com
tel.: 06 53171756

 

 

Be a voice not an echo (Albert Einstein)