Stem & Presence traject

Stem & Presence traject: jouw stem weer helemaal gaan belichamen

Stem & Presence

Jouw stem weer helemaal gaan belichamen doet enorm veel voor je Presence. Presence, met jouw onverdeelde aandacht aanwezig zijn, is onmisbaar in elke goede presentatie en in elke boodschap die gehoord wordt. Het maakt daarnaast dat jij je prettig voelt bij spreken, in plaats van gestresst en onzeker.

En dat is juist in deze tijd heel erg belangrijk:  ook jouw boodschap, verklankt door jouw unieke stem, is nodig!

Ik vertel je graag wat meer in dit filmpje:

Wat is dat, Presence? 

Presence, ik kan er eigenlijk geen goede Nederlandse vertaling voor vinden, het gaat over aanwezig zijn, maar het is veel meer dan dat. Het gaat over bewust aanwezig zijn, aanwezig zijn bij alles wat er (onverwacht) gebeurt, aanwezig zijn bij je publiek, bij jezelf, in het hier en nu en aanwezig zijn IN jouw lichaam en bij jouw stem. Dat klinkt als heel veel tegelijk en dat is het eigenlijk niet, want het zijn dingen die naadloos samen gaan werken, als je eenmaal merkt hoe het moet.

De ingang naar jouw spreken en presenteren gaat hierbij via het lichaam, in plaats van, zoals we geleerd hebben,  via het hoofd. We hebben over het algemeen geleerd om ons voor te bereiden vanuit het hoofd. Alleen kan ons hoofd zich alleen voorbereiden op dingen die eerder zijn voorgevallen. En het leuke – en tegelijkertijd spannende – aan gesprekken voeren en presenteren is dat we juist niet kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren. We weten immers niet hoe de ander gaat reageren, wat voor vragen er gaan komen, hoe iemand jou wel of niet gaat aankijken en of je wel of geen applaus krijgt.

Presence en de kracht van improviseren

Presence zorgt ervoor dat je enorm goed kunt improviseren… dat je helder kunt reageren op het moment,  zónder in de stress (de fight/flight reactie) te schieten, maar juist met humor en met jouw unieke aanwezigheid. Het is, geloof ik na vele jaren op het podium te hebben gestaan, de enige manier om je stress voor spreken en zingen kwijt te raken. Te wéten, te ervaren, dat jouw Presence zo krachtig is, dat er altijd een oplossing komt. Presence zorgt er namelijk ook voor, dat jij er niet alleen voor staat: alles wat je doet is een co-creatie met het Leven zelf en dat geeft ons onverwachte inspiratie en oplossingen. Dat herken je vast wel, dat je dingen doet, die je nooit van te voren zelf had kunnen bedenken. Omdat het podium – of dat nu een grote zaal of een één-op-één podium is – een plek is waar, net als in de topsport, precies het moment dat je daar staat cruciaal is, is deze vaardigheid onmisbaar.

Jouw stem belichamen: aanwezig zijn en jezelf authentiek en moeiteloos uitdrukken

Je stem weer belichamen: al jouw wijsheid zit daar al

Je stem is een prachtig middel om in je lichaam te blijven, of om daar weer contact mee te maken en daar te komen. Dat begint al omdat ze simpelweg functioneert op jouw adem. Met je met je inademing kunt afstemmen op jezel en met je uitademing jouw boodschap naar buiten kunt brengen. Daarnaast is  jouw hele lichaam je instrument – stembanden werken namelijk niet alleen (dan zouden ze niet kunnen klinken). Jouw lichaamsexpressie gaat passend en helder worden voor je publiek, op het moment dat je belichaamd gaat spreken.  Als je op die manier je stem gaat verkennen en inzetten, kun je haar met vreugde gebruiken en kun je genieten van hoe jij met jouw stem en boodschap mensen raakt.

Voor wie is het Stem & Presence traject?

Het Stem & Presence traject is voor jou, als je op zich wel durft te spreken met klanten en voor een groep mensen, maar voelt dat je daar nog niet alles uithaalt. Dat je bijvoorbeeld niet helemaal je boodschap goed voor het voetlicht krijgt, dat je je niet helemaal vrij en jezelf voelt. Dat je voelt dat er iets – misschien weet je nog niet wat – niet helemaal goed voelt. Dat je als sprekend nog niet helemaal in jouw kracht staat.

Wat houdt het Stem & Presence traject in?

Tijdens het Stem & Presence traject gaan we in 8 sessies aan de slag met jouw stem en je presentatie.

Om tot Presence te komen op een authentieke manier besteden we de eerste 4 sessies aan afstemmen op jezelf. Alle wijsheid zit in jouw lichaam, elke impuls die je ooit hebt komt uit de wijsheid van jouw lichaamscellen. Vaak zitten er in je hoofd allerlei verhalen over hoe het zou moeten zijn, die voor jou helemaal niet echt kloppen. Door het goud tussen de modder uit te filteren, kun je jouw gouden boodschap gaan verwoorden. In woorden die bij jou passen, woorden die niet de woorden van een ander zijn, die jij napraat, maar woorden die uit jou komen. We besteden aandacht aan het weer bewonen van je lichaam – dat doen we door o.a. ademoefeningen en meditatie/visualisatie. Jouw zielswijsheid zit in jou – ik ga jou niet vertellen hoe jouw waarheid er uit ziet, ik ga jou coachen naar de kracht van jouw eigen wijsheid, zodat je daar volkomen helder over wordt en je daarin gesteund voelt zolan het nog nieuw en kwetsbaar voelt om op deze manier naar jezelf te luisteren.

De tweede set van 4 sessies gaan over de expressie van jouw waarheid, jouw eigen-wijsheid. Want hoe doe je dat dan, als je helder hebt wát het is dat jij te brengen hebt, als je dat in jezelf diep kunt voelen, om dat naar buiten te brengen. De adem en de stem zijn hier de instrumenten waar we mee werken en ook je lichaamstaal.. Jouw lichaam drukt in haar geheel jouw boodschap uit. Aanwezig blijven in je lichaam, je adem als afstemmiddel en voertuig gebruiken,  het gaat ervoor zorgen, dat je ontspannen jouw verhaal kunt vertellen. Omdat je letterlijk jezelf steunt – door het contact met jouw lichaam, stem en adem. Je zenuwstelsel krijgt hierdoor de boodschap dat alles oké is – in plaats van de paniek die we vaak voelen, als we onze waarheid spreken (de fight/flight reactie).

Praktische informatie Stem & Presence

Het traject Stem & Presence bestaat uit 8 wekelijkse sessies van 1 uur in mijn stempraktijk in Utrecht. Er zijn ook mogelijkheden om dit traject online te volgen, als je niet in de buurt van Utrecht woont.

Op dit moment zijn er mogelijkheden om te beginnen met een traject op maandagmiddag, dinsdagmiddag en donderdagmiddag, eventueel ook vroeg in de avond.

Zing je Eigenwijs Team
Monique van der Hoeven – eigenaar Zing je Eigenwijs

Kosten voor het traject zijn € 99,00 per sessie (inclusief 21% BTW. Het totale traject kost € 792,–. Dit bedrag factureer ik vooruit en het mag in één of twee termijnen worden betaald.

Wil je met me werken aan een Stem & Presence traject? Neem dan contact met me op om kennis te maken en mijn advies voor jouw persoonlijke situatie te krijgen tijdens een gratis online gesprek van 20 minuten (via Zoom/Skype of Facebook Live).

Heb je vragen of wil je een afspraak met me maken?

tel: 06 53171756 (Monique)
e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com

Be a voice not an echo (Albert Einstein)