Stevig staan voor jezelf

Stevig staan voor jezelf

Het is wat ik vrouwen leer – hoe ze een stem kunnen geven vanuit hun ware kracht, vanuit hun innerlijke wijsheid. Dat is wat anders dan “gaan staan en het gewoon doen”.

“Gaan staan en het gewoon doen” is vaak toch een vorm van “ogen dicht en ik laat het maar over me heenkomen” – soms nodig en soms de enige manier, maar het is niet wat ik zou aanraden, als je met je stem iets wilt delen met de wereld.

Staan voor jezelf: zorgen dat je op je best kunt zijn

Stevig gaan staan voor waar jij in gelooft, voor wat jij wilt delen met de wereld èn dus ook durven volgen wat jij nodig hebt om dat op je allerbest te kunnen doen. Dat is waar ik in geloof. Niet echt altijd heel makkelijk – want we voelen vaak “het is niet zo aardig”. Maar klopt dat wel? Eerlijk zijn over wat je denkt en vindt is eigenlijk heel erg aardig. Het is respectvol en liefdevol naar jezelf en naar de ander…

Ook ik kreeg weer een mooie les gepresenteerd in “gaan staan voor mezelf”. Een klant die eerder een traject had afgezegd, wilde ineens nu toch terugkomen. En ik voelde geen match… de voorwaarden die ze van me verwachtte, pasten niet voor mij. En ik geloof er toevallig erg in, dat ik juist ondernemer ben geworden, zodat ik mijn eigen voorwaarden kan bepalen. Niet om lekker rebels te zijn, maar juist omdat ik op die manier omstandigheden kan creëren, die ervoor zorgen dat ik op mijn best kan zijn voor mijn klanten. Omdat ik zelf vanuit vreugde leef en werk, omdat ik me vervuld voel en verbonden… en kan ik mijn werk op mijn best doen.

Ik realiseerde me weer eens, dat ik ook echt geloof in “walk the talk”: want hoe kan ik nou ooit vrouwen leren te staan voor zichzelf, te spreken vanuit zichzelf en op te komen voor zichzelf, als ik dat zelf niet doe?

Ik vertelde haar dus, dat ik niet voelde dat we op dit moment het beste in elkaar naar boven brengen – en dat dat nou precies is, wat ik in mijn trajecten met vrouwen superbelangrijk vind. Want alleen op die manier wordt 1 + 1 minstens 3… en dát verdienen we allebei.

De klant is koningin – maar dan anders

En dat was beslist niet altijd zo… dat ik zo helder kon voelen en het zo stevig durfde uitspreken. Vroeger zou ik meegebogen zijn, met een idee dat de klant nou eenmaal “koning” was en dat ik, als ik tenminste geld wilde verdienen, me maar beter zoveel mogelijk moest aanpassen, dat ik beter mijn best moest doen. Ook al zo’n uitspraak met een vreemde betekenis: de klant is koning.

Zols ik het zie, is mijn klant wel degelijk “koningin” bij mij, maar niet doordat ik me volledig aanpas of altijd zo aardig mogelijk ben. Maar juist doordat ik zelf leef waar ik het over heb, zorg dat ik omstandigheden creëer waardoor ik op m’n allerbest kan zijn, en omdat ik 100% aanwezig kan zijn in het proces van mijn klant. Zodat zij haar Innerlijke Wijsheid helder krijgt en er woorden aan kan geven, en zodat zij zich stevig voelt die met háár stem eerlijk en authentiek met de wereld te delen.

Monique van der Hoeven
Zing je Eigenwijs – Wisdom of a Woman’s Voice

Voel je dat je ook wel wat steviger voor jezelf zou willen staan en wat makkelijker stem zou willen kunnen geven aan wat jij te melden hebt? Maak een afspraak met me voor een gratis, online ontdekkingssessie van 30 minuten – kijk ik even met je mee!