Vertragen helpt om vooruit te komen

Vertragen helpt om vooruit te komen

Vertragen helpt om vooruit te komen

We zijn al weer aangekomen bij de laatste weken van het jaar – dat zijn ook meteen de donkerste weken van het jaar, zelfs al is het a.s. vrijdag al weer Midwinter – het feest van de terugkeer van het licht. In deze tijd van het jaar zijn de nachten langer dan de dagen – je merkt dat misschien alleen maar, omdat je in het donker naar je werk gaat en in het donker weer thuis komt 😉

Deze donkere dagen lenen zich ontzettend goed om het hele afgelopen jaar nog eens de revue te laten passeren… wat kwam er terecht van je plannen en ideeën, wat ging goed en wat viel in het water? Waar zat je groei dit jaar en waar heb je je toch nog verscholen achter excuses als “geen tijd, geen ruimte, ik moet nog…”? Makkelijk zat om – in de drukte van de decembermaand zoals we die met z’n allen gecreëerd hebben – lekker door te rennen. Gewoon lekker even de feestdagen achter de rug en dan met goede voornemens het nieuwe jaar in, óp naar de lente en de zomer, dan gaat het allemaal wel weer beter.

Je angsten op de thee uitnodigen

Als je ècht iets anders voor jezelf wil doen, als je ècht vooruit wil komen in 2019, zul je eerst even moeten vertragen. Vertragen: uit de drukte stappen, gaan zitten met jezelf, gaan ademen, gaan voelen, kijken en onderzoeken wat er nou echt speelt bij jou, waar je behoeftes liggen, je wensen, je dromen en verlangens en om het gesprek aan te gaan met je angsten. Want je angsten, daar kwam je, als je ook maar een beetje op mij lijkt, vaak niet aan toe. Die heb je geparkeerd, het was handiger om ze niet te voelen en er was tenslotte in je drukke leven genoeg afleiding… altijd wel iets te doen, de to-do-lijst eindeloos. En toch…

Vraag je angsten eens op de thee

Je angsten eens even uitnodigen op de thee, dat is heel interessant. Ze vinden dat fijn, ze willen namelijk ontzettend graag gezien en gehoord worden (net als jij en ik) en ze vinden het heerlijk als jij even vertraagt om dat ook daadwerkelijk te doen. Als je met ze in gesprek gaat zul je zien, dat achter elke angst een diep verlangen zit. En dat is interessant: een verlangen! Want dat is een roep van je ziel. Een roep om expressie te geven aan wie je bent en wat je hier werkelijk komt doen. Nee, dat is niet, rennen voor je baas of de eindjes aan elkaar knopen financieel. Dat is ook niet nog langer uitstellen wat je eigenlijk al lang diep van binnen voelt wat je zou willen zeggen, wat je zou willen uitdrukken in dit leven.

Je verlangens: expressie geven aan wat jij hier werkelijk komt doen

Je verlangens boven tafel krijgen is één van de meest waardevolle manieren om deze donkere periode mee af te sluiten. Want dán kun je zaadjes van die verlangens gaan planten in het nieuwe jaar, die je dan heel goed kunt koesteren en verzorgen, zodat ze in de lente langzaamaan uit kunnen gaan groeien tot kleine plantjes en tot volle bloei kunnen komen. Want ook hier werkt vertragen: niet meteen knallen, als het nieuwe jaar er aan komt. Dat doet helemaal niets in de natuur. Alles is vredig en rustig en stil en wacht rustig op de lente-zon. Maar alles heeft wel al het verlangen helder, om met de lente-zon expressie te geven aan het unieke van elke plant, elke bloem.

En natuurlijk is dat niet iets wat je in je dagelijkse leven de hele dag aan een stuk door kunt doen, naar binnen keren, vertragen. Daar heb je geen tijd voor, geen ruimte ook, want je hebt ook een leven – net als ik! Helder en maar goed ook.

En precies dát is waarom we bij Zing je Eigenwijs zangretraites organiseren. Meerdaagsen, waarbij er tijd en ruimte is voor jou, voor jouw zielswensen, om te kijken of je nog de goede kant op gaat, om te doorvoelen of jij nog wel uitdrukt, expressie geeft, aan wat je werkelijk wilt komen doen hier. Meerdaagsen, waarbij je in een fijne ontspannen sfeer mag zijn zoals je bent, met alles wat jij bij jezelf aantreft, waarin je je door ademen en lichaamsbewustzijn weer helemaal verbindt met je lichaam, je hart en je ziel en waarin je je verlangen weer een stem geeft. Want dat is wat zingen is: je ziel die haar verlangen uit!

Ik wens je mooie donkere dagen toe. Mocht jij een verlangen voelen om nog aan te sluiten bij onze winter-zangretraite met harpbegeleiding, dan ben je van harte welkom – we hebben nog 1 plaatsje vrij in deze kleine groep van in totaal 5 deelneemsters. Kijk  hier voor meer informatie.

Monique van der Hoeven, Zing je Eigenwijs