Waarom “NEE” zeggen zo heerlijk is


Waarom “NEE” zeggen zo heerlijk is

 
“Nee” zeggen… gewoon “nee”, want dat is ook een antwoord. Het is iets wat de meeste mensen heel erg lastig vinden. Ik ook… ik zit soms heel lang aan te hikken tegen zo’n antwoord, waar ik gewoon “nee” ga zeggen op een vraag van iemand.
 
Dat ik “nee” ga zeggen, dat weet ik eigenlijk tegenwoordig meteen. Ik heb mijn lichaamsbewustzijn en mijn presence zodanig getraind en ben daar zó op afgestemd, dat ik bij een vraag eigenlijk direct het antwoord voel en ook herken. Dat lichaams-signaal komt meteen, ver voordat mijn hoofd het verhaal erbij gaat bedenken. Zo werkt het namelijk (ongeveer, en kort door de bocht, want ik ben natuurlijk absoluut geen neuroscientist ;-)): in de intelligentie van onze lichaamscellen ontstaat een gevoel. Dat gevoel wordt naar je brein gestuurd en je brein krijgt daar een gedachte over. Die stem van je hart klinkt dus zacht en onmiddelijk, vóórdat het orkest in je hoofd losbarst 😉
 
Jawel, onze wijsheid begint in ons lichaam… en precies dát is de reden waarom ons lichaam weer helemaal gaan bewonen zo belangrijk is, waarom ik zo hamer op die vaardigheid die ik Presence noem. Vertrouwd raken met alle niveaus van voelen in ons lichaam, de taal van ons eigen lichaam weer gaan horen en gaan volgen… Intuïtie is misshchien wel een mooi voorbeeld: je voelt gewoon dat je iets niet moet doen, terwijl je hoofd je alleen maar allerlei redenen geeft om het wel te doen: het is goed voor je status, het past precies in de planning, het is verstandig om jezelf te laten horen op die plek… Ik noem maar wat. Ons hoofd heeft prachtige verhalen, waarom we iets wel of niet moeten doen.
 
“Nee” zeggen dus, als je “nee” voelt… het is niet makkelijk. Want tja, het hoofd heeft nou eenmaal die verhalen, dat het niet verstandig is, want je raakt een opdracht of een klant kwijt, je krijgt geen geld van iemand, of je weet maar nooit wat er nog eens uit kan gaan komen… als je “nee” zegt mis je dat allemaal… Dat verooraakt angst en onrust, die gedachten. We hebben namelijk meestal ook geleerd om verstandig alles op een rijtje te zetten voordat we een keuze maken…
 
Maar angst is eigenlijk alleen maar een reactie op de verhalen in ons hoofd… de dingen die anderen ons vaak verteld hebben (ouders of leraren bijvoorbeeld, maar ook businesschoaches ;-)). En dat gevoel, wat in die ene cel in jouw lichaam ontstond, dat is van JOU… dat is een unieke expressie van wie jij bent.
 
Elke keer als ik het durf te volgen, dat gevoel, voel ik me zó goed over mezelf… dan voelt het alsof alle cellen in mijn lichaam dansen, samen met mijn ziel. “Nee” dus, als ik “nee” voel… En zo’n nee is eigenlijk helemaal geen “Nee”, al voelt dat voor een ander soms wel zo, maar een hele grote, dikke, vette “JA!!!” naar je zielswijsheid…
 
Probeer het maar eens, of je die eerste impuls in je lichaam kunt voelen, die impuls vóórdat je hoofd zich er meer gaat bemoeien. En geef daar eens een stem aan… die “Nee”… en voel dat dansje maar eens, ik weet zeker dat jouw cellen er ook zo een doen!
 
Monique van der Hoeven