Waarom (ook) jouw verhaal er echt toe doet

Waarom (ook) jouw verhaal er echt toe doet

Ken je dat gevoel, dat je eigenlijk je verhaal wil delen, maar dan denkt: “laat maar, het is vast niet relevant/belangrijk/interessant/groots genoeg/vul maar in…?”. Heel veel vrouwen die ik in mijn werk en ook privé ontmoet benoemen dit: dat ze vaak denken dat het niet zoveel uitmaakt of zij delen, of ze reageren op wat anderen delen, of ze zeggen: ik hou het liever voor mezelf.
 

Stoppen met delen wat belangrijk voor ons is

Dat laatste, dat is natuurlijk helemaal legitiem, dat mag, tenslotte kies jij er helemaal zelf voor wat jij wel of niet deelt en met wie – dat is denk ik één van de meest eigen-wijze keuzes die we als mens mogen maken. Maar als je heel erg eerlijk bent, gewoon tegen jezelf, ook dat hoef je niet te delen ;-)?? Haak jij dan eigenlijk vaker af in jouw delen dan je misschien zou willen? Of dan je vroeger, als kind deed?
 
Stoppen met delen wat voor ons belangrijk is, ons te veel gaan afvragen “wat een ander er van zal denken”, of zelfs denken “dat ons verhaal er niet toe doet” gaat dieper dan je misschien denkt. Het lijkt namelijk dat het niet zoveel uitmaakt – tenslotte maakt het voor een boom ook niet zoveel uit of er één blaadje meer of minder aan zit 😉 Maar stel, dat al die blaadjes te horen hebben gekregen ergens in een ver verleden (of misschien dachten ze alleen maar dat ze dat hoorden…) dat ze er niet toe deden… dan zou het een heel kale boom worden. En dat is eigenlijk wat ik veel zie in de wereld om me heen. We kiezen voor veilig: beter onze mond houden, dan het risico lopen dat we kritiek krijgen op wat we vinden.

We kruipen terug in onze schulp

Kritiek voelt gewoon rot – ik ken niemand die daar blij van wordt. Het heeft helemaal niks met ons te maken, en alles met degene die de kritiek geeft, maar het raakt vaak ook aan onze eigen diepgewortelde overtuigingen van “niet (goed) genoeg zijn” of “er niet zoveel toe doen”. En dan kruipen we vaak nog verder in onze schulp…
 
Het is alleen zo, dat het daar niet bij blijft. In onze schulp kruipen omdat we bang zijn is geen echte keuze vanuit ons hart of vanuit onze diepe ziels-expressie. We gaan daarmee een stukje van onze unieke zelfexpressie inleveren. En dat is zo ontzettend jammer… want als jij het niet uitdrukt, als jij jouw verhaal niet vertelt met jouw stem, dan is er niemand die dat gaat doen. Ik vind dat een gemiste kans.
 

Delen doe je niet alleen voor jezelf

Maar er is nog iets anders, wat ik heel belangrijk vindt. Delen doe je niet voor jezelf alleen, alhoewel het bevrijdend is om gewoon te mogen delen wat jij te delen hebt en dan ook nog eens op jouw manier. Als jij deelt, is dat voor een ander een prachtige uitnodiging om ook te delen. Ik zag het vorige week weer zo prachtig in onze nieuwe podiumgroep. Zodra één persoon echt iets van zichzelf gaat delen – het risico neemt, kwetsbaar durft te zijn – verandert alles in de groep.
 
We ontmoeten elkaar dan van mens tot mens. Jouw verhaal is anders dan het mijne, maar onze gevoelens zijn dezelfde. Ieder mens kent het gevoel van houden van, verliezen, pijn hebben en angst hebben… het gevoel van moedeloos zijn, of juist heel er enthousiast over iets. En ook daarin verschillen we, jij wordt enthousiast van andere dingen dan ik…
 
Prachtig al die kleuren, al die variatie… het mooiste wat er is wat mij betreft: allemaal verschillende zielsexpressies van wat wij als mensen kunnen voelen.
 
Ik wil je dus uitnodigen om veel te delen – veel ook anderen, die delen, die zichzelf kwetsbaar durven laten zien, echt met je hart te ontvangen… Het is zó ongelofelijk helend! Kijken, luisteren en spreken met je hart…
 
Deel je met me, wat jij te delen hebt?
 
Monique van der Hoeven
 
Voel je dat er blokkades zitten op jouw zelfexpressie, op je verhaal en het delen daarvan? Kijk dan eens op mijn website, ik biedt verschillende trajecten, meerdaagsen en jaartrainingen aan waarin je stappen kunt zetten in het omzetten van wat je tegenhoudt in dat waar je diepe verlangen tot zelfexpressie zit!
Het is mijn talent en mijn prachtige werk om jou te begeleiden naar een vrijere, eigen-wijzere zelfexpressie met je stem en met je leven. Klik op de link om te zien wat de mogelijkheden zijn: mogelijkheden om samen te werken aan jouw zelfexpressie.