Wat doe jij eigenlijk?

Wat doe jij eigenlijk?

Het was de vraag die mijn eigen vader me op een avond stelde – sinds de Corona-maatregelen video-bel ik elke dat met mijn ouders, maar deze vraag verraste me nogal.

Ze hadden het er over gehad “wat doet Monique nou eigenlijk?”. “Iets met vrouwen”, zei mijn moeder. “Iets met zingen” dacht mijn vader , “en iets met coachen en de stem”. Maar ze wisten het eigenlijk niet… dus besloten ze het maar eens te vragen.

En die vraag zorgde ervoor dat ik me realiseerde, dat als mijn eigen ouders, die mij zó goed kennen en die ik elke dag spreek!, eigenlijk geen idee hebben wat ik nou precies doe, dat er dan vermoedelijk héél veel mensen zijn die dat niet weten!

Dus besloot ik er een blog aan te wijden… want om de juiste mensen te kunnen bereiken met mijn werk, is het natuurlijk wel heel erg belangrijk dat die mensen in elk geval wéten dat ik ze zou kunnen helpen… en waarmee dan. Want anders vinden we elkaar natuurlijk nooit, jij en ik. Dan blijf jij rondlopen met je stem-wonden, stem-angsten en dat nare gevoel dat je niet gezien en gehoord wordt, of alleen maar als je heel erg je best doet, en blijft het in mijn praktijk stiller dan ik zou willen.

Wat doe ik nou dus – eigenlijk??

Mijn vader was verrast dat ik (de altijd veelwoordige ik!) – het in letterlijk 1 korte zin kon verwoorden: Ik leer vrouwen hun innerlijke wijsheid met hun stem te verbinden.

Want zoveel vrouwen die ik om me heen zie en die ik via online bijeenkomsten tegenkom, beschikken over zoveel innerlijke wijsheid… En  daar hebben ze meestal jarenlang hard aan gewerkt, ze hebben zich persoonlijk en zakelijk ontwikkeld. Soms hebben ze het nog niet helemaal helder, dat het echt iets waardevols is, waar ze over beschikken, maar vaak ook al wel. En tòch komt het nog niet helemaal uit de verf, komt het niet moeiteloos de wereld in, wordt het niet gezien, gehoord en serieus genomen.

Ze voelen wel dat er “iets” mist. En dat is ook zo…  Er mist iets. En dat iets, dat is de verbinding tussen de eigen, innerlijke wijsheid en de eigen stem! Zolang die namelijk niet heel is, zolang daar ruis op zit, zal je boodschap niet moeiteloos de wereld in stromen. Dan zal het moeite kosten, jezelf hoorbaar en zichtbaar te maken. Dan wordt je niet echt serieus genomen of voor vol aangezien.

Hoe doe je dat als vrouw, expressie geven aan wie je werkelijk bent?

We hebben dat als vrouwen ook nooit geleerd… en wat we geleerd hebben is vaak gebaseerd op mannelijke voorbeelden. Het waren tenslotte eeuwenlang mannen die bepaalden hoe vrouwen “hoorden te zijn”, wat ze wel en niet mochten doen en dus ook “hoe ze hoorden te klinken” en wanneer ze wel en niet van zich mochten laten horen. Die tijd is voorbij… gelukkig maar.

Maar de wonden zijn er nog, en vooral ook de vragen. Want hoe doe je dat dan als vrouw? Expressie geven aan wie jij werkelijk bent, met wat jij te delen hebt? Op een manier die je geen klotsende oksels bezorgt, je geen angst aanjaagt, je niet het liefst je hoofd onder je dekbed laat steken en je laat besluiten dat het niets voor jou is, jezelf presenteren?

Dat is een kwestie van je stem heel maken en haar weer het natuurlijke onderdeel van jouw totale lichaamsexpressie laten zijn. De verloren delen terugclaimen. Elke vrouw heeft ze: de delen die niet zo geliefd waren bij jouw “publiek”: te hard, te zacht, te schel, te mannelijke, te groot, te onzuiver, te dun, te veel accent, te dom, te emotioneel… ik weet zeker dat je er al een paar herkent. En ik kan gerust nog even doorgaan…

En omdat we niet dat voorbeeld hadden, hoe dat op een vrouwelijke manier vanuit vrouwelijke kracht te doen –  onze moeders en oma’s wisten immers ook niet hoe dat werkte – hebben we geaccepteerd dat hele stukken van onze stem er niet meer mochten zijn. Zijn we ons gaan aanpassen aan het sociaal geaccepteerde plaatje van “de vrouwenstem”. Zijn we gaan geloven, dat dat hele kleine stukje wat we – meestal ook nog vanuit ons hoofd – gebruiken “onze stem” is.

En dat is een onwaarheid. Bovendien bestaat er helemaal geen “de vrouwenstem” – er bestaat alleen jouw stem…  Een uniek instrument wat er voor gemaakt is exact uit te drukken wat jij te delen hebt met de wereld – op jouw unieke manier. 

Je stem gaan belichamen, zoals ze is bedoeld, haar gaan laten stromen op je adem, je stemwonden helen (dat doe je voor jezelf en voor alle generaties vrouwen vóór jou – kijk maar: ze juichen je toe!) en in een veilige omgeving oefenen met je nieuw hervonden stem. Jouw lichaamstaal. De juiste woorden boven laten komen, de emoties die er voor jou bijhoren.

Dát is wat ik doe – dus!

Ik doe dat in één-op-één trajecten met vrouwen, waarin we de stem helen, vrij maken. En inderdaad, dat doe ik ook vaak met zingen. Want de zangstem heeft alles in zich voor belichaming, spreken op de adem, het voelen van de adem als voertuig van de stem… en vreugde! Eigenheid… Ik weet inmiddels ook zeker dat het verlangen om schoonheid te delen met onze stem een authentiek zielsverlangen is voor vrouwen… En we vertalen dan alles naar je spreekstem… de stem doet dat eigenlijk zelf al. Want zij heeft een diepe wijsheid… ze wijst ons de weg, als we maar weer gaan luisteren naar wat ze ons influistert.

Wisdom of a Woman’s Voice

Dat is wat het is… En dat heeft geleid tot mijn allerbeste programma (tot nu toe): Wisdom of a Woman’s Voice. Een (online)jaartraject voor 6 vrouwen, om aan al deze aspecten te werken. Met als meerwaarde dat we elkaars verhalen horen en ontvangen, dat we elkaars proces mogen gadeslaan en steunen,  dat we space mogen houden voor elkaar’s stem-wonden en de heling daarvan, dat we elkaar zullen bekrachtigen, dat we diep mogen ervaren dat het echt zónder oordeel er allemaal mag zijn. Dat ze er al is: onze wijze vrouwenstem, dat we gewoon weer kunnen intunen en naar haar kunnen gaan luisteren.

Totdat we uiteindelijk onze eigen diepe innerlijke wijsheid moeiteloos en op een natuurlijke manier met onze stem naar buiten brengen… zoals dat bedoeld is. Dat we gaan merken dat we – ook in de “echte” wereld – gezien, gehoord en serieus genomen worden. Dat we onszelf overal en altijd vrij voelen om onze stem te laten klinken.

Ik doe dat allemaal in het Nederlands. Maar sinds kort ook in het Engels… want dankzij het werken online krijg ik steeds meer internationale klanten, heel tof en een mooie kans voor persoonlijke groei en voor groei van mijn bedrijf.

Afscheid nemen van Zing je Eigenwijs

Binnenkort zal Zing je Eigenwijs “verdwijnen” – met een beetje pijn in mijn hart, want het is jarenlang mijn veilige basis geweest… waar ik heb mogen leren en groeien met ongelofelijk veel bijzondere mensen, met prachtige en altijd unieke stemmen… Het is na mijn zangcarrière als klassiek zangeres, mijn eigen perfecte leerschool geweest naar wat ik nu doe… wat ik hier te doen en te delen heb.

Binnenkort gaan we dan ook over naar “Be A Voice Academy“… Want dát is wat ik doe: ik leer vrouwen een stem te ZIJN. Een stem met lichaam, ziel en hun innerlijke wijsheid…

En ik wéét dat onze wereld daar behoefte aan heeft, nu meer dan ooit!

Monique van der Hoeven

Voel jij dat het voor jou tijd is om gezien en gehoord te worden met wat jij te delen hebt? Verlang je er naar om moeiteloos je verhalen te delen met je stem, of dat nou voor een groot of een heel klein publiek is? Op jouw manier? Zonder dat je allerlei trucjes moet leren of technieken moet leren? Zonder dat je ineens een soort “podiumbeest” moet worden, moet doen als of je het heerlijk vindt om in de spotlight te staan, terwijl je liever met een dekentje op de bank zit?


Ik leer het je ongelofelijk graag… omdat ik wéét dat het kan. En omdat ik er nu al nieuwsgierig naar ben hoe jij gaat zijn, als jij dat óók weet. En omdat ik je zó gun dat dat voor jou ook vanzelfsprekend wordt.

Maak een afspraak met me voor een gratis online stem-kracht gesprek – dan onderzoeken we wat daarvoor nodig is. Je kan hier rechtstreeks je gesprek met me inplannen: