Weer even samenvallen met jezelf: neem jij daar de tijd voor?

Weer even samenvallen met jezelf: neem jij daar tijd voor?

Elke keer als ze bij me komt om te zingen zie ik het weer. Zodra ze haar mond opendoet om te gaan zingen – daarvoor eigenlijk al, als de muziek begint… Het is een echte transformatie die ik dan waarneem: van iemand die uit een druk leven komt, waar ze behoorlijk wat op haar schouders heeft, naar iemand die samenvalt met zichzelf.

Iemand die samenvalt met zichzelf

Want dat is wat er gebeurt, zodra ze afstemt op zingen, wat ze al haar hele leven doet en waar ze inmiddels ook echt heel goed in is… ook om het op háár manier te doen. In minder dan seconden verandert haar houding, haar energie… zie ik haar in haar kracht komen, zoals dat zo mooi heet. Zie ik de uitlijning, dat ze haar centrum, haar balans hervindt. Ze wordt zachter en rustiger, en er komt een mooie innerlijke glimlach, die doorschijnt in haar stem.

Deze keer wijs ik haar er op, dat het gebeurt… en dat het elke keer gebeurt. Omdat ze me net verteld heeft, hoeveel moeite ze heeft om alle ballen in de lucht te houden. Dat ze vaak zó moe is, dat ze naar haar werk eet en meteen naar bed gaat. Ik vraag haar, of ze kans ziet vóór ze naar bed gaat nog even te zingen, al is het maar één lied. Ze vertelt dat het niet kan, de buren, haar partner…

Ruimte maken voor je stem gaat niet vanzelf

Nou weet ik hoe lastig het kan zijn om letterlijk ruimte te maken voor je zang – we leven met veel mensen dicht op elkaar en omdat het stressniveau van de meeste mensen al heel hoog is, is geluid al snel geluidsoverlast. Begrijpelijk… en toch… jezelf laten horen, met wat diep in jou leeft, jezelf in klank de wereld in laten stromen. Dat is heel belangrijk. Ik vraag haar of er misschien een plek in haar buurt ergens is, een kerk of een school, waar ze af en toe kan zingen. Ik zie dat er een kwartje valt… “Ik gun het mezelf gewoon niet”, zegt ze…

Ze zingt heerlijk de sessie uit… ik hoef weinig anders te doen dan “to hold space”. Een prachtige term, die ik niet goed kan vertalen, maar die inhoudt: dat ik met al mijn aandacht bij haar ben, dat ik de ruimte veilig hou, waar zij haar proces in beleeft, waarin zij mag voelen wat ze voelt en daar een stem aan mag geven… Prachtig vind ik dat. En heel waardevol, want echt gezien en gehoord worden met jouw Eigen-wijsheid, dat is iets wat in onze wereld niet zo vaak meer voorkomt. En voor mij betekent dat: aanwezig zijn, met al mijn Presence, zonder te onderbreken (tenzij er echt iets mijn aandacht of ervaring vraagt).

Ze pakt haar spullen en kijk me aan.”Weet je”, zegt ze, “ik denk dat ik voortaan ‘s-morgens vroeg vóór mijn werk in één van de vergaderruimtes op het werk ga zingen… dat is heel goed te realiseren…”. Ik voel mijn hart weer gaan zingen… want ik wéét dat haar leven gaat veranderen, als zij dat waardoor zij met zichzelf samenvalt de ruimte gaat geven in haar leven… En ik ben zo benieuwd hoe dat er uit zal zien over een poosje!

Monique van der Hoeven
Wil je met mij werken aan jouw Eigen-wijs? Zingend of sprekend? Dat kan en het maakt me blij – onze wereld heeft het zó hard nodig dat ook jij jouw wijsheid gaat delen, haar een stem gaat geven… niet een stem met regeltjes en conform de gangbare “waarden”, maar een nieuwe, unieke stem, jouw stem!
Kijk op de website voor mogelijkheden om met me te werken – bij veel trajecten doen we eerst een gratis kennismakingssessie via Zoom, omdat ik het belangrijk vind dat jij kunt voelen of jij jouw Eigen-wijs samen met mij tot bloei wil brengen… zodat we als een sterk team aan de slag kunnen.

Neem vandaag nog contact met me op voor een gratis ontdekkingssessie 

of kijk hier bij de mogelijkheden voor stemtrajecten