Wisdom of a Woman’s Voice – Jaartraject

Wisdom of a Woman’s Voice – Jaartraject  De geschiedenis van de vrouwenstem… er is niet zo heel veel over bekend. De stem wordt eigenlijk bijna altijd als een vanzelfsprekend onderdeel gezien van ons mensen, dus ook van ons vrouwen. De geschiedenis van de vrouw is dus eigenlijk ook de geschiedenis van de vrouwenstem. En misschien heb jij dus ook nog wel nooit echt stilgestaan bij het verhaal van jouw stem. Of dat van je moeder, of je oma. Terwijl onze stem is wie we wezenlijk zijn… Hèt unieke instrument waarmee we dat wat er in ons leeft – onze talenten, onze gevoelens, onze zielswaarden – kunnen verklanken naar buiten… 

Wisdom of a Woman’s Voice – Jaartraject

Het is bevrijdend om te gaan ervaren dat je daarvoor nergens aan te hoeft voldoen – dat je aan niemand verantwoording hoeft af te leggen. Dat je alleen maar, samen met je stem, mag ervaren… mag helen en groeien en het op jouw manier van doen. Je eigen regels mag gaan ontdekken… jouw belangrijkste waarden mag gaan inzetten met je stem. Dat het met vreugde mag, spelend en met humor… dat het diep mag zijn en toch niet zwaar hoeft te zijn. Dat het spannend mag zijn en juist daarom zo helend en expansief… 

In de afgelopen 10 jaar heb ik met heel veel vrouwen mogen werken aan het vinden en helen van hun stem. Het was altijd bijzonder, altijd uniek en altijd bevrijdend… omdat elke vrouw waar ik ooit mee werkte ontdekte dat ze haar leven lang had proberen te voldoen aan regels die haar van buitenaf waren opgelegd. Dat ze haar best had gedaan op een plaatje te lijken, zowel met haar presentatie als met haar stem. Dat ze verantwoording af moest leggen… ja, aan wie eigenlijk? Dat ze bijna altijd het gevoel had dat ze te veel was of juist niet genoeg… Het is een missie voor me geworden: jou als vrouw laten ervaren dat je het echt op jouw manier mag doen! En dat het dan niet alleen goed genoeg is, maar juist nog veel beter dan je ooit had durven dromen.

Als ik naar de geschiedenis van de vrouw kijk, dan zie ik dat vanaf de Oudheid het mannen waren die bepaalden hoe vrouwen hoorden te leven, hoe ze zich hoorden te gedragen. Mannelijke historici bepaalden overigens ook wat er van een vrouwenleven werd opgetekend en wat “belangrijk” genoeg was; er is dus veel verloren gegaan over vrouwengeschiedenis.

En daar hoorde ook de vrouwenstem bij: hoe een vrouw hoorde te klinken, wanneer ze haar stem mocht laten horen en wanneer niet. Wist je dat er tijden zijn geweest, waarin de vrouwenrollen in de opera door mannen werden gezongen? Omdat vrouwen gewoon niet mochten zingen… En die tijd van de heksenverbrandingen, dat waren voornamelijk vrouwen, die hun wijsheid deelden met de wereld. Om nog maar te zwijgen van het stemrecht: wist je dat we als vrouwen hier in Nederland pas een kleine 100 jaar stemrecht hebben? En dat het nog korter geleden is, zo’n 80 jaar, dat je als vrouw bij elke handeling die je verrichte – bijvoorbeeld het kopen van een wasmachine – een handtekening van je man nodig had?

We horen de diepe wijsheid van onze vrouwenstem niet meer

De meeste vrouwen gebruiken hun stem vanuit deze beelden – een strategische, doordachte manier van spreken en zelfs zingen. Stemgebruik vanuit aangeleerde technieken en regeltjes – die soms werken, maar nooit allemaal voor elke stem.  En vaak voelen ze dat er iets niet klopt… dat er iets mist… maar wat?

Belichaming, afgestemd zijn op de eigen innerlijke wijsheid en die als uitgangspunt nemen voor alles wat je met je stem de wereld in stuurt. En precies dat is wat we in het jaartraject Wisdom of a Woman’s Voice gaan doen.

Een jaar lang jouw stemwijsheid aan het stuur zetten

Omdat ik wéét dat het voor elke vrouw is weggelegd die missing link in haar presentatie en stemgebruik te vinden en te helen, omdat ik weet hoe vrij het voelt, hoe vreugdevol, hoe authentiek en hoe vrouwelijk, als je jouw stem op die manier leert gebruiken. Als ze mag klinken vanuit belichaming, met jouw persoonlijke stemverhaal en met als doel moeiteloos en met vreugde jouw unieke gaves delen met de wereld. Precies daarom heb ik het jaartraject Wisdom of a Woman’s Voice ontwikkeld. Het is een jaartraject met 12 online bijeenkomsten op de vrijdagavond in een kleine, vaste groep met maximaal 6 vrouwen. Ik geef deze training samen met Jolien Dalenberg, lichaamsbewustzijnstrainer – specialist in subtiel ervaren, verbinden en ontspannen.

Je gaat jouw eigen stemverhaal als uitgangspunt nemen – jouw eigen-wijsheid nodigen we uit om je te laten zien, waar je oude blokkades mag helen en loslaten, om op die manier jouw unieke stemwijsheid te ontsluieren. Dat kan met spreken zijn, met zingen of allebei – geen stem is volledig heel, als je nog niet het gevoel hebt ermee samen te vallen. Als het nog niet makkelijk, vreugdevol en van jou voelt. 

Wil je komen ervaren wat het jaartraject Vrouw & Stem inhoudt? Dan ben je van harte welkom bij onze kennismakingsworkshop voor dit traject: Workshop Wisdom of a Woman’s Voice.

Of boek hier rechtstreeks je gratis verkennigsgesprek met mij, zodat we samen kunnen bekijken of het een juiste stap is op dit moment:

Praktische Informatie jaartraject Wisdom of a Woman’s Voice

Data: 12 bijeenkomsten op vrijdagavond 19 juni, 3 juli, 7 augustus, 11 september, 9 oktober, 6 november, 18 december 2020 en 22 januari, 12 februari, 12 maart, 23 april en 14 mei 2021
Tijd: 19.00 – 21.30 uur
Locatie:
via Zoom, dus bij jou thuis
Aantal deelnemers: maximaal 6 vrouwen (traject gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen)
Trainers: Monique van der Hoeven en Jolien Dalenberg
Kosten: € 1200,– (inclusief 21% BTW, lesmateriaal); het bedrag wordt in 4 termijnen van € 300 gefactureerd (juni, september 2020 en januari, maart 2021).

Gaat je hart hiervan sneller kloppen?

Maak dan nu een afspraak met me voor een gratis verkenningsgesprek – dan kunnen we samen bekijken of dit een goede stap voor jou zou kunnen zijn en of deze groep voor jou de juiste match is.