Workshop Sensitive Singing

Workshop Sensitive Singing

leren zingen speciaal vrouwen

 

Workshop Sensitive Singing

In ruim 20 jaar professioneel werken met vrouwen en de stem heb ik ongelofelijk vaak ervaren dat de meeste methodes om te leren zingen voor vrouwen minder goed werken.

Veel methodes zijn opgebouwd uit verschillende niveaus en werken met lastige technieken die “beheerst” moeten worden voordat je verder “mag” gaan. Terwijl de meeste vrouwen juist ongelofelijk goed leren door te voelen en te ervaren, door samen te doen en door te spiegelen.

Leren zingen op een vrouwelijke manier

Omdat dit ook iets was waar ik zelf tijdens mijn klassieke zangopleiding flink tegenaan liep – het leek soms alleen maar moeilijker en ingewikkelder te worden, ik zag door de bomen het bos niet meer en kon soms helemaal niet meer ademen – ben ik me gaan verdiepen in andere manieren om de stem verder te ontwikkelen en om te leren zingen.

Inmiddels heb ik een eigen zangmethode ontwikkeld speciaal voor vrouwen. Daarvoor heb ik verschillende redenen:

 

 • ik geloof dat met name vrouwen het vaak eng vinden om te zingen
 • vrouwen leren vaak juist ontzettend goed door rustig ervaren en  voelen
 • vrouwen worden heel blij van verbinding ervaren; er is geen mooiere manier om je diep verbonden te voelen dan met andere  vrouwenstemmen samen
 • leren zingen is meestal spannend, het voelt veilig in een groep met  vrouwen en je hoeft niets uit te leggen
 • vrouwen leren heel goed als ze aangemoedigd en gedragen                worden (in plaats van de concurrentie aan te moeten of dat gevoel te hebben)
 • vrouwen leren heel goed vanuit vreugde en als ze vanuit hun hart  en ziel mogen laten horen en zien wie ze zij
 •  vrouwen leren heel goed als stem en lichaam samen mogen gaan:  zingen en bewegen zijn met elkaar verbonden
 • veel vrouwen die zichzelf wel durven te laten horen, doen dat      volgens een wat mannelijk, aangeleerde manier: de stem wordt      dan “neergezet” in plaats van dat zij vanuit het hele lichaam zacht  op de adem naar buiten mag stromen
 • vrouwen spiegelen elkaar op een mooie manier, wat een zachte en precies passende groei mogelijk maakt
 •  juist vrouwen hebben – vaak zonder dat ze het weten – veel regels  opgelegd gekregen ten aanzien van hun stemgebruik: sociaal  geaccepteerd stemgebruik is zo normaal geworden, dat ze hun  ware stem helemaal niet kennen. Het is prachtig om telkens weer te mogen beleven hoe verrast vrouwen zijn als ze hun ware, echte stem gaan ontdekken!
 • het is mijn missie om vrouwen te helpen hun stem weer te gaan      belichamen en van daaruit hun stem met gemak en met eigenheid  de wereld in te sturen – ik geloof dat het heel belangrijk is dat wij als vrouwen onze stemmen gaan laten horen, op een vrouwelijke  manier.
 •  En last but not least: samen klinken met vrouwenstemmen is         gewoon heel erg mooi, heel leuk, en ook ontroerend! 

Kom je kennismaken met Sensitive Singing?

Voel je dat het met je resoneert? Dan kun je kennis komen maken met Sensitive Singing in de losse workshops die ik hiervoor organiseer. Hieronder vind je de actuele data en verder informatie.

Data workshop Sensitive Singing: dinsdag 24 april 2018
Tijd: 
19.00 – 21.00 uur
Locatie: De Tuinkamer, Utrecht Leidsche Rijn
Aantal deelneemsters: 
maximaal 8 vrouwen
Kosten: € 35,– (inclusief 21% BTW, koffie/thee en wat lekkers)