Workshop Vrouw & Stem

Het thema van Internationale Vrouwendag in 2020 was Vrijheid. Voor mij betekent vrijheid: vrijheid van iemands unieke expressie.

Daarvoor is het nodig om jezelf te durven laten zien en horen. Maar lef alleen is niet genoeg. Om echt gehoord te worden, om te raken en te verbnden met je stem, is het nodig je stem weer vrij en heel te maken… Veel vrouwen die ik de afgelopen jaren heb ontmoet waren prachtig bezig op het gebied van heling en persoonlijke ontwikkeling, terwijl de stem bleef liggen… En juist de stem is wie jij bent in klank… Je stem weer vrij maken en heel maken is onmisbaar als je jouw mooie missie, jouw mening, jouw visie, jouw idealen naar buiten wil brengen. Ermee gehoord wil worden…

De sociaal geaccepteerde vrouwenstem

Juist in deze bijzondere tijd waarin we leven zó enorm belangrijk dat wij als vrouwen serieus genomen worden, dat we gehoord worden – op onze vrouwelijke manier, niet als een “kopie” van hoe mannen het doen en deden.

Toch proberen we als vrouwen vaak de mannelijke manier in te zetten als het gaat om onze stem en om presentatie – of we haken af en denken dat het inzetten van onze stem niet voor ons bedoeld is.

Veel mensen, maar vooral vrouwen, gebruiken maar een klein deel van hun stem – namelijk het sociaal geaccepteerde deel. Dat betekent dat er vele stukken van je stem zijn, die eigenlijk nooit mogen klinken, omdat daar in het verleden ooit kritiek van anderen op kwam (je zingt vals, je klinkt schel, je klinkt te zacht, te stellig… je hebt zelf vast wel één of meerdere voorbeelden). En we gingen ons aanpassen… keer op keer, totdat een deel van onze stem overbleef, wat wel een soort van acceptabel was. Maar dat deel is niet meer wie jij helemaal bent… met al jouw kleuren, met al jouw talenten, met jouw unieke expressie

Verdwenen delen van je stem

Welke delen verdwijnen, is voor iedereen anders. Het heeft te maken met je verleden en ook met je aard (ben je bijvoorbeeld extravert of introvert?). Vaak is het geaccepteerde stuk dus het stukje “mooi, zuiver, zacht”, maar ook het stukje “jezelf stevig neerzetten om gehoord te worden” is iets wat veel voorkomt bij vrouwen. “Goed laag klinken” om serieus genomen te worden” of juist “zacht en heel rustig” om bijvoorbeeld empathisch over te komen als iemand met patiënten werkt. Het zijn allemaal vormen van “stemmaskers”. Bij zingen willen we vaak klinken als onze grote voorbeelden, want we denken dat het zó moet… en niets is minder waar.

Je stem weer heel maken: lichaam en adem

Je kunt je dus afvragen welke stemmaskers jij gebruikt. Maar nog veel interessanter is de vraag: wie is jouw werkelijke stem? Dat is jouw stem, met het complete scala aan emoties, het hele palet… Verder is dat een stem die je niet alleen vanuit je hoofd gebruikt, maar een stem die je belichaamt en beademt.

De meeste mensen zijn erg gewend aan alles wat naar buiten komt, gesproken of geschreven, eerst te scannen in het hoofd: is het geschikt om naar buiten te komen? Krijg ik er gedoe mee? Wie zal er wat van gaan zeggen? Heb ik het wel goed geformuleerd? Op deze manier is je emotionele kanaal – waar je stem door middel van je adem mee verbonden is, afgesloten. Terwijl juist deze verbinding tussen je adem en je lichaam cruciaal is voor jouw Eigen-wijs, voor jouw eigen unieke stem, voor jouw unieke boodschap.

Je stem vanuit balans laten klinken: zo klink jij!

In deze workshop laten we je ervaren hoe je – vanuit belichaming en met je adem – vanuit je hart kunt spreken en zingen. Zodat je hoofd niet meer in haar eentje leidend is, maar weer in balans kan functioneren met je lichaam en je hart, zoals dat bij spreken en zingen bedoeld is. Zodat er een prachtige belichaamde expressie van jou ontstaat.

Is deze workshop voor jou?

De workshop is voor vrouwen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van hun stem of vrouwen die voelen dat ze met hun stem niet helemaal gehoord worden of tot hun recht komen. We gaan deze avond op onderzoek naar jouw eigen-wijs en hoe je haar, vanuit jezelf en op basis van je eigen waarden en normen, de wereld in kunt sturen.

We werken met lichaamsbewustzijn – je lichaam is echt je instrument! – adem en stem-expressie oefeningen. En natuurlijk gaan we ook (samen) zingen – alles wat je met zingen durft en kunt, maakt het namelijk makkelijker om in je dagelijks leven met spreken te doen en te durven.

Ben jij er bij op 3 april?

Deze workshop is een kennismakingsworkshop voor het jaartraject Vrouw & Stem – waar je op 12 maandelijkse vrijdagavonden in een vaste groep met maximaal 8 vrouwen op onderzoek gaat naar de geschiedenis van jouw stem, de onderliggende overtuigingen van je stemgebruik, het helen en weer vrij maken van jouw stem…

Je vindt hier meer informatie over dit jaartraject: https://www.zingjeeigenwijs.nl/jaartraject-vrouw-stem/

Praktische informatie Workshop Vrouw & Stem:

Datum: vrijdag 3 april 2020

Tijd: 19.00 – 21.30 uur

Locatie: ’t Hart op Zolder, Schalkwijk (vlakbij Houten/Utrecht)

Aantal deelnemers: maximaal 12 vrouwen (de workshop gaat door bij minimaal 6 deelneemsters)

Workshopleiders: Monique van der Hoeven en Jolien Dalenberg

Kosten deelname: € 65,– per persoon inclusief 21% BTW (je krijgt van te voren een factuur toegestuurd)

Be a voice not an echo (Albert Einstein)