Zangangst bestaat echt – zelfs als je al 40 jaar zingt!

Zangangst bestaat echt – zelfs als je al 40 jaar zingt!

Zangangst bestaat echt

Zangangst… het is iets wat ik zó vaak tegenkom. Mensen die gewoon niet durven zingen, zichzelf niet durven laten horen, zichzelf verschuilen. Waarom ze niet durven zingen? Daar horen allerlei verhalen bij.

En dat bedoel ik absoluut niet oneerbiedig! Ik hou van verhalen, jouw verhaal vertelt heel veel over jou en mijn verhaal vertelt heel veel over mij. Verhalen zijn wat ons als mensen verbindt eigenlijk. Verhalen zijn in wezen een prachtig systeem wat wij mensen automatisch gebruiken als er diverse elementen of beelden in het spel zijn. Een systeem wat ons helpt om dingen te ordenen.

Welk verhaal schrijf jij? 

Stel je maar eens voor wat er gebeurt als ik jou vier losse woorden geef: podium, je stem, publiek en droom. Ik denk dat je automatisch zult merken dat die woorden een verhaal bij jou oproepen. En als dat niet automatisch gebeurt, wat is jouw verhaal dan met die vier woorden?

Mijn verhaal zou bijvoorbeeld zijn: Mijn grote droom toen ik 29 was, was om zingend op een groot podium te staan en mij met mijn stem te verbinden met een publiek. Jouw verhaal is vermoedelijk heel anders… terwijl het toch dezelfde woorden zijn. En dat is nou net het leuke: je ziet dat woorden meteen iets bij jou oproepen, dat jij er waarde aan toekent, dat ze een verhaal hebben. Zo ook met zangangst… het is hoe dan ook een verhaal wat jij jezelf bent gaan vertellen.

Na 40 jaar zingen je zangangst onder ogen zien

En daarmee ben je er nog niet vanaf natuurlijk 😉 Een klant van me kwam tijdens onze kennismakingssessie binnen met haar “zangangst-verhaal”. Ze zong al 40 jaar – en alles behalve onverdienstelijk! Sterker nog, ze zong prachtig, ze had een mooie, volle en zuivere stem en ze was supermuzikaal en kon goed noten lezen. Toch dacht ze erover om te stoppen met zingen, want ze was gevraagd in een klein ensemble te komen zingen en dat durfde ze niet, want dan werd ze gehoord. En dan was ze verantwoordelijk voor haar eigen stem en zang.

En daar zit het verhaal dan ineens heel erg in de weg… Wat we dan doen? We nemen de zangangst heel erg serieus, want die is echt, die is voelbaar, in het lichaam, in de adem. En we gaan dat gevoel langzaamaan loskoppelen van het verhaal over zangangst. Met andere woorden: we gaan het verhaal wat bij zingen hoort “herschrijven”. Dat doen we niet door met ons hoofd een nieuw verhaal te schrijven, maar door een nieuw verhaal te gaan belichamen. Door allereerst eens te gaan voelen en ervaren, wat de diepe wens voor het zingen is, waar de vreugde in het zingen ook al weer zit. Van daaruit komen meestal prachtige nieuwe verhalen, die ook meteen een ander gevoel geven.

Het lichaam is de sleutel 

Het lichaam is de sleutel, niet de verhalen in het hoofd… en dat vergt tijd en aandacht. Met mijn klant werkte ik aan “Presence”: aanwezig zijn, voelen wat er te voelen is in het hier en nu en het verhaal even laten voor wat het is, ademen, voelen dat de adem letterlijk creatie-energie is die door je heen stroomt, waar je gebruik van kunt maken, voelen waar de energie naar toe wil. Deze ervaren zangeres pakte het razendsnel op – ze besefte dat haar hoofd alleen oude patronen kon blijven volgen, en dat ze, om nieuwe patronen te creëren, naar haar lijf moest gaan. Ze nam elke oefening serieus, ze oefende dagelijks met aanwezig zijn in haar lijf en zette in korte tijd grote stappen… Ze deed precies wat ze bij het zingen niet durfde: verantwoordelijkheid nemen voor haar eigen stem. Door haar angst onder ogen te zien en te zien dat zij zelf de sleutel was naar het ombuigen van de angst in ons traject samen!

En ja, ze gaat het doen natuurlijk, dat zingen in het kleine ensemble… Sterker nog, ze heeft zich inmiddels voor een aantal grote projecten aangemeld en ik weet zeker dat ze daar veel plezier aan haar gaan beleven… en, belangrijker misschien nog wel, dat zij keer op keer meer plezier in haar zingen zal gaan krijgen, dat de angst plaats maakt voor vreugde!

Is zangangst iets wat jou in de weg zit? Zing je al lang en durf je eigenlijk nog altijd niet? Voel je je kwetsbaar als je zingt? Ben je bang om gehoord te worden? Of zing je helemaal niet, terwijl je dat eigenlijk wel graag zou willen? Kijk dan eens naar mijn traject om Zangangst te overwinnen – een groot cadeau voor jezelf!