Zanglessen

Zanglessen

Zingen – het is heerlijk, leuk en fijn en een verlangen van heel veel mensen.  Het is zelfs nog zoveel meer dan dat! Zingen is je geboorterecht – het vermogen om te zingen en om daarvan te genieten is voor (bijna) alle mensen aangeboren. En dat is niet voor niks! Zingen is een vreugdevolle, verbindende en uitermate persoonlijke manier van jezelf, wie jij wezenlijk bent, in de wereld zetten. Je stem is wie jij bent in klank.

En dan bedoel ik: niet die persoon die jij bent geworden, door je te gaan gedragen – ook met je stem – volgens alle regeltjes en adviezen die je al van kleins af aan kregen. Nee, ik bedoel degene die je echt, werkelijk diep van binnen bent – die je misschien gaandeweg bent kwijtgeraakt en nu weer aan het terugvinden bent. Omdat je voelt dat die persoon, juist die persoon wat te brengen heeft in de wereld. En hoe kun je daar beter expressie aan geven dan met jouw eigen unieke klank-energie, jouw stem?

Bij de zanglessen help ik je heel graag om dat wat jou nu nog blokkeert om je echte ik op die manier te laten klinken, in vrijheid, met vreugde, met humor, met al jouw kleuren te bevrijden!

Zingen bij Zing je Eigenwijs: alles behalve  notenvreten, saaie oefeningen, techniekjes leren en het goed moeten doen

Zingen bij Zing je Eigenwijs gaat over JOU. Over JOU en je prachtige, subtiele instrument wat zangstem heet – en wat het eigenlijk meestal al heel goed doet. En wie wil er nou leren wat er al vanzelf goed gaat? 

Als je weet hoe het werkt, diep ervaren hebt hoe het werkt, dan is zingen zo ongelofelijk makkelijk. Je kan het namelijk al! Jouw stem – werkt op voorstellingsvermogen en fantasie, en op je adem – niet op ingewikkelde methodes en lastige techniek.

Geef haar eens een kans, een kans om te werken, zoals ze optimaal haar werk kan doen – zichzelf kan laten horen! Dat vergt behoorlijk wat vertrouwen en je hoofd kan je vertellen dat het zo simpel toch niet kan zijn. Maar zo simpel is het echt – ik spreek uit persoonlijke èn professionele ervaring.  Probeer het maar eens een poosje, je zult merken dat het spannend èn leuk is om alle kanten van je stem te gaan ontdekken, haar steeds meer te gaan zien in al haar facetten en schoonheid. Ik garandeer je, je stem is zoveel veelzijdiger en rijker dan jij nu ervaart! Geef haar maar eens de ruimte – echt de ruimte – om zichzelf te laten kennen… dan is ze je vriendin voor de rest van je leven.

Ervarend èn genietend de ongekende mogelijkheden van jouw zangstem ontdekken

Lax Vox als warming up

Je zangstem is dus een indrukwekkend, veelzijdig en prachtig instrument wat het van nature al heel goed doet. Je ziet en hoort dat bij de meeste kinderen: ze geven stem aan elke emotie, vertellen veelkleurig hun verhaal en zingen met groot gemak (als ze een goed voorbeeld daarin krijgen).

Maar als volwassene heb jij alleerlei gewoontes aangeleerd, allerlei technieken we vaak gewoon te veel toepassen. In wezen zijn dit niet meer dan overlevingsstrategieën. Ze helpen jou om je stem op een sociaal acceptabele manier te gebruiken, maar niet vanuit jouw diepste wezen.

De zangstem werkt niet op trucjes en regels! Ze is een subtiel instrument – ze vraagt begrip en invoelendheid van haar gebruiker. Ze wil ongelofelijk graag haar beste versie worden, maar heeft daarvoor jouw oprechte aandacht en je liefde nodig. Dat jij gaat zien hoe mooi ze werkelijk is, hoe diep ze kan raken, hoe veelzijdig ze is. Dat je haar echt gaat belichamen – want ze wil graag een onlosmakelijk onderdeel van jouw hele lichaam zijn.

Door heel voelend en ervarend, en ook echt met liefde  te werken aan jouw stem, kunnen we haar tot volle bloei gaan brengen!  brengen. Zodat ze ook bij het zingen jouw allermooiste communicatiemiddel wordt en jij er met vrijheid en plezier gebruik van kunt maken. De mogelijkheden zijn echt ongekend!

Workshops, groepslessen en cursussen

Wil jij graag zangles op een manier die jouw zangstem erkent voor wat ze werkelijk is? Het prachtige, meest subtiele, meest emotionele, rakende, en vooral unieke instrument wat ze is?

Dat kan bij Zing je Eigenwijs in verschillende groepen en workshops. Hieronder noem ik er een aantal – gewoon voelen welke het meest met jou, jouw stem en ervaring resoneert! Door op de roze links te klikken kun je meer informatie opvragen over een cursus of workshop.

Beginnen met zingen

Wil je beginnen met zingen,  dan is een workshop Zingen voor Beginners een mooie opstap. Van daaruit is het een logische stap door te stromen naar de cursus Zingen voor Beginners. In deze cursus leer je hoe jouw prachtige instrument werkt en wat er allemaal bij komt kijken voor jou.

Genieten van solo-zingen èn zingen in verbinding

Regelmatig starten er groepscursussen waarin je samen met andere zangers alle mooie kanten van jouw ware stem verder gaat ontdekken. Hierbij mag zingen gewoon hartstikke leuk en gezellig zijn, en mag jij leren wat jij te leren hebt – mèt ondersteuning en aanmoediging van jouw groepsgenoten. De kracht van zingen in een groep – solo èn samen – is enorm . Ik zie het elke keer weer: hoe mensen stappen, steeds meer hun eigen geluid vinden, door te luisteren naar elkaar en door zichzelf steeds meer te durven laten horen met de bemoediging van een groep gelijkgestemden.

Hier vind je meer informatie over groepen die van start gaan en over de zomercurssen zingen.

Sensitive Singing – jouw hooggevoeligheid als kracht ervaren

Ben je hooggevoelig, dan weet ik uit ervaring hoe lastig het kan zijn om echt je stem de wereld in te brengen. Vaak vind je het lastig om aanwezig te zijn in je lijf en in je leven, omdat het soms allemaal gewoon te veel binnen komt en je snel een overload aan prikkels ervaart. Leren zingen kan op die manier echt heel lastig zijn – ik weet het uit ervaring! Het is zo kwetsbaar en iemand heeft snel iets verkeerds gezegd, waardoor je dichtslaat.

Speciaal voor hooggevoelige mensen heb ik de cursus Sensitive Singing gecreëerd. Een cursus waarin jij samen met andere hoogsensitieven met plezier en met een veilig gevoel jouw stem verder gaat bevrijden en gaat ontdekken. Met samen zingen en met solo zingen.

De deelnemers van de Sensitive Singing groepen zijn zo ongelofelijk enthousiast over deze cursus en ervaren vanaf de eerste les samen zoveel ruimte om zichzelf te zijn. “Ik hoef niets uit te leggen” zei één van de deelneemsters… hoe fijn is dat??

Samen naar een voorstelling toewerken

Een aantal keren per jaar gaan er groepen van start die samen naar een voorstelling toewerken. Ook in deze cursus staat jouw stem centraal en ga ik je helpen alles wat jou nog blokkeert om je vanuit vrijheid te laten horen met jouw stem te bevrijden.

We werken in een kleine groep, je zingt solo en samen en er is begeleiding van een pianist, ter ondersteuning van jouw zang. Repertoire mag zijn wat jij graag wil: wil je eens een opera-aria proberen, of musical, cabaret of gewoon een mooi lied? Waar word jij blij van?

We maken van de – zelfgekozen – liedjes een verhaal en zo maken we in 8 lessen samen een voorstelling, waarmee je een optreden verzorgt met je groep.

Zangretraites en meerdaagsen

Regelmatig geef ik zangretraites of meerdaagsen, vaak met een thema. We hebben elk jaar een lente-meerdaagse, de zomerzangweken, een herfstmeerdaagse en een heel bijzondere midwinter-meerdaagse. Naar de meerdaagsen komen zangers van verschillende “niveaus”. Eigenlijk werken we bij Zing je Eigenwijs niet met niveaus, om het simpele feit, dat waar jij staat met het laten horen van jouw eigen, unieke geluid en hoe je dat verder gaat bevrijden op elk niveau interessant is voor jou om aan te werken en voor andere zangers om van te leren. In de meerdaagsen zing je solo en samen.

Als je nieuwsgierig bent naar zo’n zangmeerdaagse hebben we de mini-zangretraite: in een mini-zangretraite ga je een hele middag lang ervaren hoe zo’n meerdaagse bij ons er uit ziet. De mini-zangretraite is gewoon een leuke, laagdrempelige zangworkshop waar je veel gaat ervaren over jouw mooie, subtiele instrument en waar we gewoon heerlijk samen gaan zingen.

Zangles voor kinderen

Ben je op zoek naar zangles voor je zoon of dochter, kijk dan bij Kinderzanglessen.

Eén-op-één coaching zang

Loop je tegen dingen aan met zingen, waarvoor je graag één-op-één met mij wil werken? Kijk dan hier voor de verschillende trajecten die ik aanbied

Aanmelden of meer informatie? 

Neem contact met me op als je je wil aanmelden voor zangles bij Zing je Eigenwijs of als je graag meer informatie wil!

Tel.: 06 53171756 (Monique)
e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com