Zangmeerdaagsen

Zangmeerdaagsen en zangretraites

Zangmeerdaagsen
Monique en Jolien

Sinds 2016 organiseren we bij Zing je Eigenwijs meerdere keren per jaar zangretraites – meerdaagse workshops over zingen, de stem en lichaamsbewustzijn, met veel ruimte voor ervaren. Dat doe ik samen met lichaamsbewustzijns-coach Jolien Dalenberg.

De zangretraites/-meerdaagsen bieden je even alle ruimte voor jouw eigen persoonlijke ervaring – het is een oase binnen de drukke, hectische wereld waar we in leven en waarin het zo ongelofelijk lastig kan zijn om goed af te stemmen op jezelf en afgestemd jouw boodschap de wereld in te sturen. Doordat we ook nog meerdere dagen achter elkaar in deze leerzame en fijne oase zitten, en je daar niets anders hoeft dan helemaal af te stemmen op jezelf, krijg je snel meer helderheid en treedt er verdieping op van de ervaringen tijdens de zang- en body-awareness sessies. Het lichaam leert namelijk heel snel en een aantal herhalingen zorgt voor “niet meer vergeten” – een meerdaagse zangworkshop is dus letterlijk een “onvergetelijke ervaring”.

Afstemmen op jezelf: wat wil je en hoe druk je dat uit?

Het doel van een meerdaagse is dat je op alle vlakken de ruimte en de begeleiding krijgt om meer afgestemd te raken op je eigen-wijs: door naar binnen te keren en diep te ervaren waar je nu staat en waar je verlangen ligt ontdek je steeds verder waar je naar toe zou willen. Door oefeningen en het door middel van zingen geef je letterlijk een stem aan jouw innerlijke wereld.

Bekijk hier het introductiefilmpje van de zangmeerdaagsen van Zing je Eigenwijs om een indruk te krijgen – de data van de zangretraites in 2019 en in 2020 staan al op de webiste – je vindt ze in het menu hieronder.

Werkwijze zonder “niveau-verschillen”

Je werkt altijd op jouw eigen “niveau” – onze methode is er niet een van “beginners” en “gevorderden” – hoeveel ervaring je hebt met zingen is niet relevant. Je kunt dus eigenlijk niet van  “niveau” spreken. We werken vanuit de eigen persoonlijke ervaring en die is uniek voor jou – om die reden houden we de groepen ook heel klein, zodat er ruimte is om zelf te ervaren, te voelen, te leren en te delen. Het doel van de meerdaagsen is tenslotte dat jij letterlijk en figuurlijk meer afgestemd raakt op jezelf, op jouw Eigen-wijs.

Binnenkort komen de zomerzangweken er weer aan – lees hier meer daarover!

Zingen, adem en lichaamsbewustzijn

Body-awareness en ontspanning voor zangers

Na ruim 20 jaar zelf zingen en meer dan 15 jaar beroepsmatig werken met mensen op het gebied van zang en stem weet ik het zeker:  zoals je zingt zo leef je! Als je zingen op die manier benadert – je stem is naadloos onderdeel van jouw totale lichaamsexpressie als mens en zingen is daar een uiting van –  dan ga je diep ervaren hoe gemakkelijk en bijzonder het is om “gewoon jezelf” te zijn. Je adem, je stem en bewustzijn van de mogelijkheden van je lichaam op alle niveaus zullen ertoe bijdragen dat jouw persoonlijke expressie krachtiger en authentieker wordt.  Als alle expressie-onderdelen naadloos kunnen samenwerken (gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, woordkeuze, stemkleur) BEN jij een unieke expressie van het leven.

Je stem en je expressie verder bevrijden

Dat is wat we doen in de zangmeerdaagsen: we sporen samen met jou op waar het voor jou nog lastig is om jezelf vrij te uiten. Waar je minder hard mag werken en meer ontspanning toe mag laten of waar je nog iets meer begrip kunt gebruiken van hoe de stem werkt.  Soms komt dat doordat je stem die niet helemaal doet wat jij wil, soms is het je adem die je nog veel makkelijker kunt gaan laten stromen. Soms is het een overtuiging dat je iets niet kunt of mag uiten, of wil je een deel van jouzelf liever niet aankijken.

Door te zingen komen al deze kanten van jou aan het licht – het is namelijk echt letterlijk zo: zoals je zingt, zo leef je. Zingen is dus een prachtige metafoor voor hoe jij in het leven staat en hoe je dingen aanpakt. Als je met zingen – wat natuurlijk spannend is, maar ook gewoon heel erg leuk, zeker in een kleine groep –  dingen durft aan te pakken, zul je merken dat het daarna in jouw dagelijks leven veel gemakkelijker wordt om diezelfde dingen ook meer te laten klinken, uit te drukken.  Zingen is een prachtige manier om uit te drukken wie je bent! Het gaat dan ook niet over “mooi en goed” een lied kunnen zingen, het gaat om wat het met jou doet en vooral om wat jij er mee wilt! (en soms is dat wel gewoon dat je mooi en goed een lied wilt kunnen zingen – ik geloof dat ook dat soms een oprecht en authentiek verlangen van ons mensen is, het verlangen naar harmonie en schoonheid…)

In de zangmeerdaagsen mag je alles uitproberen en leren – we helpen je met liefde alles te onderzoeken. Zó kun jij in vrijheid èn met plezier leren!

Leren en groeien zoals bij jou past

Wij weten vanuit ervaring en omdat het wetenschappelijk is aangetoond, dat mensen veel meer leren vanuit plezier en ontspanning, dan wanneer we heel hoge eisen stellen en een set met technieken en regels aanbieden. Juist met zingen – iets wat zo diep van jou is, het is echt wie je bent in klank! – is het zó belangrijk dat je je veilig en vrij voelt om te leren.  We werken om die reden altijd in kleine groepen en we creëren heel snel een veilige en prettige sfeer, zodat jij de ruimte voelt om te groeien en te leren op jouw eigen manier en aan jouw eigen thema, en dan ook nog eens bemoedigd en bekrachtigd wordt door de andere deelnemers.

Kleine groepen: veel ruimte en een veilige en fijne sfeer

We kiezen in onze zangretraites bewust voor het werken met heel kleine groepen (meestal tussen 5 en 8 deelnemers maximaal) – zodat er heel veel ruimte is voor persoonlijke aandacht – zoveel deelnemers als er zijn, zoveel verschillende thema’s zijn er en we weten hoe belangrijk het is dat dat voorop staat: werken aan jouw eigen thema van dat moment.

Samen zingen mèt een vakantiegevoel

Onze groepen zijn  verder zodanig samengesteld dat mensen dit met heel veel respect en begrip voor elkaar beleven en uitdragen. Zo kunnen we elkaar dragen en ondersteunen in onze uniek expressie en bij het zingen  – wordt het ongelofelijk leuk om juist in een groep te leren.

Darnaast is werken in een groep heel erg leerzaam: soms is het heel lastig om, als je zelf aan het zingen bent, de feedback van mij of Jolien direct te integreren. Als je dan ziet hoe we met een ander werken, valt het kwartje vaak wel. Het gaat allemaal over lichaamsbewustzijn: spiegelneuronen zijn daarbij heel belangrijk. We leren heel goed door te kijken naar anderen!

 

Elke meerdaagse bestaat uit samen en individueel werken aan expressie, zingen en body-awareness, maar er is ook veel ruimte voor rust en bezinning – het mag ook voelen als vakantie! En dat krijgen we ook vaak terug van onze deelnemers, dat het voelt alsof je een week bent weggeweest…

De zangretraites in 2019

We hebben alle data voor de zangmeerdaagsen in 2019 en die voor 2020 al vastgesteld, kijk gauw in het menu hieronder om te zien wat er mogelijk is. Hou er rekening mee dat we maar ruimte hebben voor een klein aantal deelnemers – sommige retraites zijn al ver van te voren door mensen geboekt.

Kom afstemmen op jezelf tijdens onze zangmeerdaagsen!

 

Be a voice not an echo (Albert Einstein)