Zingende en Dansende Zielen

Zingende en Dansende Zielen

 
Dit jaar kijk ik met heel veel plezier naar “Op zoek naar Maria” – ik merk dat ik heel blij werd dat er eindelijk weer mensen op een podium hun prachtige talenten stonden te delen. Ik heb enorm respect en bewondering voor deze dames, die de rol van Maria in de Sound of Music proberen te bemachtigen. Hoe zij – op tv!! – alle kanten van zichzelf laten zien voor een jury… Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren wat dat vraagt van een performer.
Of misschien ook wel…

“Nooit op een zingende ziel gaan staan”

 
Pia Douwes, voorzitter van de jury, had een werkelijk prachtige uitspraak daarover:
 
“Nooit op een zingende ziel gaan staan”.
 
O ja…. die komt binnen! Zij snapt het als geen ander… en ze heeft het zelf meegemaakt, hoe het ook heel anders kan gaan. Ik heb zelf ongelofelijk veel ervaring met mensen die op mijn zingende ziel gingen staan – in lessen, in masterclasses, na concerten. Omdat ze vonden dat er nog van alles aan mijn schortte – want ik was natuurlijk niet perfect. Natuurlijk niet. En toch heb ik lange tijd gedacht dat er iets mis met mij was, omdat er altijd maar die kritiek bleef komen… Nooit was het eens mooi genoeg, goed genoeg…

We zitten al barstensvol zelfkritiek

En ik begrijp natuurlijk prima dat we moeten leren en groeien… Ik vraag me alleen af of de manier waarop dat vaak schijnt te moeten gebeuren wel zo zinvol is. Eigenlijk vraag ik me dat helemaal niet meer af. Want ik heb in mijn eigen bedrijf gezien en gehoord, wat het doet met mensen als je de zingende ziel juist VIERT. Met wat er nu al wel goed gaat… Of de dansende ziel… of sprekende ziel… of wat die ziel dan ook maar komt doen in deze wereld.
 
Want we zijn al zo hard voor onszelf, we zitten al barstensvol zelfkritiek, vol met geïnternaliseerde stemmen die ons vertellen wat er aan ons schort.
 

We zijn hier om perfect imperfect onszelf te zijn

 
We zijn niet hier op aarde om perfect te zijn… volgens de normen van anderen. We zijn hier op aarde om perfect imperfect te zijn als mens… en dan ook nog eens volgens onze EIGEN normen. Want daarin zijn we uniek. Hoe bijzonder is dat??
 
Maar we zijn het vergeten… De kritische stemmen hebben het overgenomen… we zijn bang en voorzichtig geworden om authentiek in onze expressie te zijn. We zijn bang voor harde woorden – want die doen de dansende, zingende, sprekende ziel pijn – we zijn bang dat het wéér niet goed genoeg zal zijn.
 
En het IS al goed… het is al 100% perfect imperfect. Jouw dansende, zingen, sprekende, schrijvende, schilderende ziel… Maar pas als JIJ dat durft te gaan geloven, als jij ervoor kiest om jouw unieke en authentieke expressie leidend te laten zijn en niet het ideale plaatje wat je van jezelf in je hoofd gecreëerd hebt, gaat er iets veranderen.
 
Maar zodra je dat pad durft te gaan bewandelen, het pad van authentiek jezelf zijn, zichtbaar en hoorbaar zijn als JIJ, zul je bevrijding voelen. Het zal je met de dag minder kunnen schelen wat anderen van je vinden en je zult zoveel meer vreugde en licht in je leven ervaren. Je ziel zal dansend zingen, spreken, schrijven, schilderen… wat jouw ziel ook maar verlangt te doen.
 
Ik gun het je zo, dat jij gaat zien dat JIJ het bepaalt en niet “de buitenwereld”!
 
Monique van der Hoeven
 
 
Voel je herkenning in mijn verhaal? Laten we dan eens kletsen over jouw authentieke expressie op alle vlakken. Waar heb jij jezelf klein gehouden? Waar pas je jezelf aan of probeer jij perfect te zijn, voordat je iets gaat doen? Waar verlang je echt naar?
Maak gerust een afspraak met me voor een gratis online ontdekkingssessie – ik kijk heel graag met je mee!
 
Je kunt hieronder rechtstreeks een afspraak voor een gratis online ontdekkingssessie met me inboeken: