Zomer Zangweken Zomercursus

Zomer Zangweken – Zomercursus

Zomer Zangweek Zang & Body-awareness

Het meest ervaringsrijke feestje van Zing je Eigenwijs 😉 – in 2020 organiseren we de zomerzangweek van 27 tot en met vrijdag 31 juli 2020.

Onze zomerzangweek zit meestal al ver van te voren vol – wacht dus niet te lang als je je aan wilt melden! We hebben 10 plaatsen beschikbaar in deze week. En je kunt je nú al aanmelden als je mee wil komen zingen.

Zomer Zangweken Zomercursus

In de zomer van 2020 organiseer ik ook weer samen met lichaamsbewustzijns-specialist en ervaren zangeres Jolien Dalenberg  de populaire en superleuke en leerzame zomerzangweek Zingen & Lichaamsbewustzijn. Een zangweek waarin jij meer zelfvertrouwen krijgt in jouw eigen instrument, in  je lichaam, je stem en je adem, waardoor je met meer gemak en met meer plezier verder gaat met zingen.

In de zomerzangweek ga je stappen zetten naar – nog meer – zelfvertrouwen in jouw eigen stem. Je gaat je eigen stem beter leren kennen, gaat je lichaam als een compleet instrument ervaren, je gaat samen klinken met de andere zangers in de groep en – als je dat wilt – werken aan een solo-stuk wat je zelf – in overleg met ons – uitkiest voor deze week. Aan het einde van de week laten we in een kleine presentatie zien wat we hebben gedaan en geleerd in deze zomerzangweek.

Vakantiegevoel locatie

Voor de Zomerzangweken maken we gebruik van de prachtige, grote en hoge muziekzolder ’t Hart op Zolder in Schalkwijk (vlakbij Houten/Utrecht). Zelfs in de warmste weken van het jaar is het hier tot nu toe goed toeven geweest! De ruimte heeft een fijne, warme en huiselijke sfeer en er is meer dan genoeg plaats. Bovendien beschikt deze ruimte over een heerlijke akoestiek, die je echt uitnodigt om jouw stem te laten horen.

Onze werkwijze: kleine groepen, een velige en rustige leerplek, lichtheid en vreugde

Onze werkwijze is door de combinatie van zang en body-awareness en vooral door onze persoonlijke afstemming op iedere individuele deelnemer uniek. We creëren op deze manier een veilige plek, waar jij je vrij voelt om te groeien, je verhalen te onderzoeken en stap voor stap dingen los te laten.

We kunnen dit ook bieden, door de groepen heel klein te houden – voor deze zomerzangweek is er dan ook maar plaats voor maximaal 10 deelnemers.

Adem, zingen en lichaamsbewustzijn zijn vreugdevolle en lichte manieren om “aan je zelf te werken”  – er vindt dus geen “zwaar” proceswerke plaats, iets waar veel mensen wat huiverig voor zijn. Wij geloven, en weten inmiddels uit ervaring, dat het lichaam, de adem en de stem zelf de weg wijzen naar wat er overboord mag en dat dat op een manier mag gebeuren die vrijheid en ruimte geeft, met plezier en vaak zelfs met humor.

Voor wie is de Zomerweek Zang & Body-awareness?

De Zomer-zangweken zijn voor iedereen die graag meer uit zijn of haar stem wil halen. Als je bijvoorbeeld in een koor zingt of zangles hebt, is het een uitstekende gelegenheid om wat meer over jouw eigen stem te leren en er eens op een andere manier naar te kijken,  en misschien een klein beetje aan een solo stuk te werken. Je komt dan na de zomer bij jouw koor terug als een vernieuwde versie van jezelf, met meer zelfvertrouwen en met veel meer bewustzijn van de mogelijkheden van jouw eigen unieke instrument. Heb je nog weinig ervaring met zingen, dan ben je ook van harte welkom in deze zangweek – het is een prima gelegenheid om meer te leren over je eigen stem en te ervaren hoe jouw lichaam, stem en adem met elkaar samenwerken. Ook als je al ervaring hebt met solo-zingen is deze zangweek voor jou: de aanpak van deze cursus is holistisch, dat wil zeggen dat we de adem, de stem en het lichaam en jou als uniek persoon als één geheel zien en op die manier aan de slag gaan met je stem – vermoedelijk heel anders dan je tot nu toe met je stem aan het werk bent geweest. 

Werken aan jouw eigen zang en stem

Op welk niveau je ook zingt: jij gaat in deze week verdere stappen zetten met jouw stem en met je zang. En juist de diversiteit in een groep is ongelofelijk leuk en leerzaam en geeft een bijzondere dynamiek, die je bijna nergens anders kunt ervaren.

Inhoud van de Zomerweek Zang & Body-awareness

Natuurlijk gaan we met elkaar een leuke week hebben –  het is zomervakantie en genieten van je hobby is een belangrijk onderdeel van deze cursus. Als jij plezier hebt met de cursus en de ruimte voelt om helemaal jezelf te zijn, leer je bovendien veel meer! Als je met plezier nieuwe dingen leert of een nieuwe aanpak van iets wat je al eerder deed, gaat het leren vele malen sneller èn efficiënter.

Zangers van alle niveaus: een toffe dynamiek

De zomerzangweek bestaat uit 5 lesdagen van 9.30 – 14.00 uur – op die manier kun je èn lekker aan het werk met jouw zang en je stem èn nog genieten van een vrije zomermiddag – we hebben gemerkt dat onze deelnemers dat een perfecte combinatie vinden.  Op vrijdag, de laatste cursusdag, gegeven we aan het einde van de dag een kleine presentatie van wat we hebben gedaan tijdens de cursus – we doen dat in elk geval voor onszelf.

De lessen zijn ingedeeld in een groepsdeel (lichaamsbewustzijn, inzingen, ademoefeningen en zangtechniek) en een solo-zang deel (individuele lessen voor elke deelnemer, waarbij we met een eigen gekozen lied werken aan zang- en ademtechniek en presentatie).

Er zijn twee docenten in deze cursus – ikzelf voor de zang- en adem- en presentatie-techniek en Jolien voor het lichaams-bewustzijns en ademtechniek deel specifiek voor zangers.

Elke dag besteden we aandacht aan:

 • body-awareness voor zangers – je lichaam is je instrument, hoe beter jij je instrument kent
  Body-awareness en ontspanning voor zangers

  en hoe beter het contact ermee is, hoe beter en moeitelozer jij gaat zingen

 • ademhaling voor zangers – ademhaling bestaat uit veel meer dan alleen techniek en wat al goed werkt van nature, hoef je niet te “doen”
 • zang- en ademtechniek voor zangers – als we goed willen leren zingen komen we er niet onderuit: weten hoe het van nature èn ook een beetje technisch werkt en daarmee oefenen
 • samen zingen – we kiezen voor deze cursus een aantal stukken uit die we samen zingen
 • samen improviseren – we gaan improviseren met de stem aan de hand van een thema, met of zonder woorden
 • solo-zingen en werken aan je eigen stem – elke dag is er voor een aantal zangers gelegenheid om een eigen les te krijgen, elke deelnemer krijgt 2 solo-zanglessen in deze week
 • elke deelnemer krijg tijdens de zomerzangweek één solo-sessie body-awareness met Jolien, waarin gewerkt wordt aan persoonlijke verbetering van de houding en het gebruik van het lichaam en de adem bij het zingen
 • eindpresentatie: op vrijdag, aan het einde van de week, is er aansluitend op de laatste les en na de lunch een eenvoudige presentatie voor onszelf, of als de heel groep dat een goed plan vindt: voor een eigen publiek. De eindpresentatie is in elk geval een mooie moment om te ervaren en te laten horen  wat we hebben gedaan in de zangweek en hoe je er na deze week in staat met jouw zang en presentatie.

Wat leer jij tijdens de cursusweek? 

Leren èn een vakantiegevoel

In de zomerzangweek ligt de nadruk op het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen en meer gemak bij het zingen en op het verder ontdekken van jouw eigen stem. Na deze week heb jij een beter contact met je instrument, heb je meer begrip en ervaring van hoe de adem en stem samenwerken, heb jij stappen gezet in jouw presentatie bij het zingen en met je techniek.

En natuurlijk gaan we met heel veel plezier en met een fijne groep samen zingen – een beetje vakantie mag je in deze week natuurlijk ook ervaren!

Praktische informatie Zomerweek Zang &

 

Docenten Jolien en Monique

In de zomer van 2020  organiseren we dit jaar één keer de zomerzangweek Zang & Body-awareness, van 27 t/m 31 juli 2020.

De cursus wordt gegeven door Monique van der Hoeven – zangeres, zang- en spreekstemcoach, ademcoach en eigenaar van Zing je Eigenwijs en Jolien Dalenberg. Jolien is lichaamsbewustzijns-specialist en een ervaren zangeres. Jolien heeft een eigen bedrijf, Paardenfeest, waar zij werkt aan lichaamsbewustzijn voor paard en ruiter, zowel in privé-trainingen als in workshops en trainingen.

Data Zomer-zangweek Zingen & Lichaamsbewustzijn: maandag 27 juli t/m vrijdag 31 juli 2020
Lestijden:  dagelijks van 9.30 – 14.00 uur (inclusief eenvoudige lunch)
Locatie: ’t Hart op Zolder, Schalkwijk (vlakbij Houten/Utrecht)
Maximaal aantal deelnemers:   10 zangers per zangweek (de cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers)
Kosten zangweek: € 494,– per persoon (inclusief 21% BTW, de solo-sessies zang en body-awareness, lesmateriaal, koffie/thee/water/versnaperingen en een eenvoudige lunch *))

*) Wij gebruiken zelf een eenvoudige, gezonde, huisgemaakte lunch, veelal biologisch en vaak vegetarisch, je bent  als extraatje bij deze cursus van harte uitgenodigd om met ons mee te eten. Heb je specifieke dieetwensen, dan mag je natuurlijk ook je eigen lunch meebrengen. 


Aanmelden of meer informatie aanvragen?

Je kunt je op elk gewenst moment al aanmelden voor een van de zomerzangweken door te bellen of te mailen. Twijfel je of de zomerzangweek voor jou een passende optie is, neem dan gerust contact met me op om je vragen voor te leggen.

We zullen voordat je aanmelding definitief wordt sowieso nog even telefonisch samen afstemmen of het voor jou een juiste stap is om in de zomer van 2020 mee te zingen met onze zomerzangweek.

telefoon: 06 53171756 (Monique)
e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com 

 

Be a voice not an echo (Albert Einstein)