Zomer zangweek

Zomer Zangweken Zomercursus

Zomer Zangweken Zomercursus

Zomer Zangweken – Zingen met Jezelf

In de zomer van 2018 organiseer ik ook weer samen met lichaamsbewustzijns-specialist en ervaren zangeres Jolien Dalenberg twee superleuke Zomer Zangweken met als titel “Zingen met Jezelf”. Een zangweek waarin jij meer zelfvertrouwen krijgt in jouw eigen instrument, in  je lichaam, je stem en je adem, waardoor je met meer gemak en met meer plezier verder gaat met zingen.

Hieronder zie je ons filmpje voor de zomerzangweken van 2017 – we wachten nog even op mooi weer voor het nieuwe filmpje van 2018 😉

In de zomerzangweek ga je stappen zetten naar – nog meer – zelfvertrouwen in jouw eigen stem. Je gaat je eigen stem beter leren kennen, gaat je lichaam als een compleet instrument ervaren, je gaat samen klinken met de andere zangers in de groep en – als je dat wilt – werken aan een solo-stuk wat je zelf – in overleg met ons – uitkiest voor deze week. Aan het einde van de week laten we in een kleine presentatie zien wat we hebben gedaan en geleerd in deze zomerzangweek.

Vakantiegevoel locatie

Voor de Zomerzangweken Zingen met Jezelf hebben we natuurlijk weer een locatie gevonden die perfect past bij bij onze vrolijke en leerzame zangactiviteiten en een heerlijk vakantiegevoel geeft. Een groepsruimte met een prachtige akoestiek en bij mooi weer kun je de body-awareness en ademsessies buiten ervaren. Kortom: een locatie die meteen al een vakantiegevoel oproept – want ook dat is natuurlijk belangrijk in een zomerzangweek.

Voor wie zijn de Zomer Zangweken?

De Zomer-zangweken zijn voor iedereen die graag meer uit zijn of haar stem wil halen. Als je bijvoorbeeld in een koor zingt of zangles hebt, is het een uitstekende gelegenheid om wat meer over jouw eigen stem te leren en misschien een klein beetje aan een solo stuk te werken. Je komt dan na de zomer bij jouw koor terug als een vernieuwde versie van jezelf, met meer zelfvertrouwen en met veel meer bewustzijn van de mogelijkheden van jouw eigen unieke instrument. Heb je nog weinig ervaring met zingen, dan ben je ook van harte welkom in deze zangweek – het is een prima gelegenheid om meer te leren over je eigen stem en te ervaren hoe jouw lichaam, stem en adem met elkaar samenwerken. Ook als je al ervaring hebt met solo-zingen is deze zangweek voor jou: de aanpak van deze cursus is holistisch, dat wil zeggen dat we de adem, de stem en het lichaam en jou als uniek persoon als één geheel zien en op die manier aan de slag gaan met je stem – vermoedelijk heel anders dan je tot nu toe met je stem aan het werk bent geweest. 

Werken aan jouw eigen zang en stem

Op welk niveau je ook zingt: jij gaat in deze week verdere stappen zetten met jouw stem en met je zang.

Inhoud van de Zomer Zangweken

Natuurlijk gaan we met elkaar een leuke week hebben –  het is zomervakantie en genieten van je hobby is een belangrijk onderdeel van deze cursus. Als jij plezier hebt met de cursus, leer je bovendien veel meer! Als je met plezier nieuwe dingen leert of een nieuwe aanpak van iets wat je al eerder deed, gaat het leren vele malen sneller.

Lichaamsbewustzijn bij zingen

Er zijn in elke cursusweek 6 cursusdagen, telkens van 10.30 – 14.30 uur. Op zaterdag, de laatste cursusdag, vindt om 12.00 uur nog een kleine eindpresentatie van de cursus plaats. De lessen zijn ingedeeld in een groepsdeel (lichaamsbewustzijn, inzingen, ademoefeningen en zangtechniek) en een solo-zang deel (individuele lessen voor elke deelnemer, waarbij we met een eigen gekozen lied werken aan zang- en ademtechniek en presentatie).

Er zijn twee docenten in deze cursus – ikzelf voor de zang- en adem- en presentatie-techniek en Jolien voor het lichaams-bewustzijns en ademtechniek deel specifiek voor zangers.  De regie van de eindpresentatie doen we samen.

Elke dag besteden we aandacht aan:

  • body-awareness voor zangers – je lichaam is je instrument, hoe beter jij je instrument kent en hoe beter het contact ermee is, hoe beter en moeitelozer jij gaat zingen
  • ademhaling voor zangers – ademhaling bestaat uit veel meer dan alleen techniek en wat al goed werkt van nature, hoef je niet te “doen”
  • zang- en ademtechniek voor zangers – als we goed willen leren zingen komen we er niet onderuit: weten hoe het technisch werkt en daarmee oefenen
  • samen zingen – we kiezen voor deze cursus een aantal stukken uit die we samen zingen
  • samen improviseren – we gaan improviseren met de stem aan de hand van een thema, met of zonder woorden
  • solo-zingen en werken aan je eigen stem – elke dag is er voor een aantal zangers gelegenheid om een eigen les te krijgen, elke deelnemer krijgt 3 solo-lessen van 30 minuten in de zangweek
  • elke deelnemer krijg tijdens de zomerzangweek één solo-sessie body-awareness met Jolien, waarin gewerkt wordt aan persoonlijke verbetering van de houding en het gebruik van het lichaam bij het zingen
  • eindpresentatie: op zaterdag, aan het einde van de week, is er aan het einde van de laatste les een eenvoudige presentatie voor een eigen publiek; hier laten we horen wat we hebben gedaan in de zangweek en kun je al ervaren dat je meer zelfvertrouwen hebt gekregen met jouw stem

Wat leer jij tijdens de cursusweek? 

Samen klinken en zingen

In de zomerzangweek ligt de nadruk op het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen en meer gemak bij het zingen. Na deze week heb jij een beter contact met je instrument, heb je meer begrip en ervaring van hoe de adem en stem samenwerken, heb jij stappen gezet in jouw presentatie bij het zingen en met je techniek.

En natuurlijk gaan we met heel veel plezier en met een fijne groep samen zingen – een beetje vakantie mag je in deze week natuurlijk ook ervaren!

Praktische informatie Zomer-zangweken

In de zomer van 2018 organiseer ik twee keer de zomerzangweek, van 23 t/m 28 juli  en van 6 t/m 11 augustus. Je kunt kiezen voor welke week je je aan wilt melden. In beide groepen is plaats voor maximaal 10 zangers – dit i.v.m. persoonlijke aandacht en 3 solo-zanglessen per persoon per cursusweek.

Docenten Jolien en Monique

De cursus wordt gegeven door Monique van der Hoeven – zangeres, zang- en spreekstemcoach, ademcoach en eigenaar van Zing je Eigenwijs en Jolien Dalenberg. Jolien is lichaamsbewustzijns-specialist en een ervaren zangeres. Jolien heeft een eigen bedrijf, Paardenfeest, waar zij werkt aan lichaamsbewustzijn voor paard en ruiter, zowel in privé-trainingen als in workshops en trainingen.

Data Zomer-zangweken “Zingen met Jezelf”: week 1: maandag 23 juli t/m zaterdag 28 juli
week 2: maandag 6 augustus t/m zaterdag 11 augustus
Lestijden:  dagelijks van 10.30  uur – 14.30 uur
Locatie: ’t Hart op Zolder, Schalkwijk (vlakbij Houten/Utrecht)
Maximaal aantal deelnemers: 10 zangers per zangweek (de cursus gaat door bij minimaal 6 deelnemers)
Kosten zangweek: € 424,– per persoon per cursusweek (inclusief 21% BTW, lesmateriaal, koffie/thee/water)


Aanmelden of meer informatie aanvragen?

Je kunt je aanmelden voor een van de zomerzangweken door te bellen of te mailen:

telefoon: 06 53171756 (Monique)
e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com