Zomerretraite met Zang & Body-awareness

Zomerretraite met zang & body-awareness   Celebrating body, voice and soul

Voice Embodiment Summer Singing Retreat

Zomerretraite met zang & body-awareness: 5-daagse
maandag 10 t/m vrijdag 14 augustus 2020
’t Hart op Zolder in Schalkwijk

De zomer is vakantietijd – heerlijk extra tijd voor jezelf en om weer even helemaal te connecten met wat voor jou ook alweer echt belangrijk is in het leven. Maar ook ene tijd om het leven te vieren… jezelf te vieren, je lichaam en je stem te vieren. Een tijd om uiting aan jouw unieke expressie te geven… en dat misschien net iets uitbundiger te doen dan je de rest van het jaar zou doen. En dat kan, want van maandag 10 tot en met vrijdag 14 augustus organiseren wij de Zomerretraite met zang & body-awareness, waar we samen het leven en jouw unieke expressie daarvan vieren.

Deze retraite is maar liefst een vijf-daagse – dus dat geef helemaal heerlijk de tijd om weer ontspannen, opgeladen en afgestemd op jezelf te raken. Vijf hele dagen waarin jij helemaal de ruimte en gelegenheid krijgt weer te connecten met wat jij (ook al weer echt) belangrijk vindt,  waar je waarde aan hecht, wie je werkelijk bent. Want wat we vaak vergeten, is dat we vóórdat we met onze stem naar buiten treden, eerst even heel goed naar binnen moeten keren om te voelen wat daar werkelijk leeft. Om weer even diep te ervaren wat JIJ belangrijk vindt. Zodat je afstemt op jezelf en niet via de buitenwereld op wat je hoofd denkt wat belangrijk is – wat vaak ongemerkt is hoe we onze stem de wereld in sturen… En als je het van daaruit doet, wordt het echt een feestje! Voor jou èn voor je toehoorders.

Als je stem echt van binnenuit komt, ontstaat iets magisch…

Door helemaal afgestemd te zijn op jouw eigen wereld, jouw wensen en je verlangens – in je lichaam, met je adem en met je stem – word je weer even helemaal doordrongen van waar het nu werkelijk voor jou over gaat. En als je van daaruit je stem rustig gaat uitnodigen naar buiten te komen, dan ontstaat iets magisch…

Dan gaat je stem een diepte krijgen die je nog niet eerder bemerkte, of juist hoogte, dan ga je andere woorden kiezen, andere dingen durven en andere dingen willen zingen dan je misschien van jezelf gewend bent. Dan ga je jouw eigenwijs de wereld in sturen… precies zoals dat is bedoeld: tenslotte ben jij een unieke expressie van het leven.  Er is geen enkel communicatiemiddel waarmee je dat zo gemakkelijk en duidelijk kunt uitdrukken als jouw eigen stem, en al zeker niet als je dat zingend gaat doen. Zingend, volgens jouw regels, niet volgens ideeën die je hoofd heeft bij hoe het zou moeten klinken. De artiest in jou, de zanger(es) wordt wakker en krijgt haar eigen stem… jouw eigen-wijs.

Wat kun je verwachten tijdens deze vijfdaagse zomerretraite?

Op 5 aaneengesloten dagen, telkens van 9.30  – 14.00  uur, gaan we in een kleine groep met maximaal 8 personen werken aan jouw afstemming, weer helemaal landen in je lichaam, je adem en natuurlijk je stem. Aan jouw wensen met jouw stem, waar wil je meer van en waar wil je juist minder van? Je stem is een onderdeel van jouw totale lichaamsexpressie – eerst helemaal landen en aanwezig worden in je lichaam, je hele lijf voelen en er van moment tot moment kunnen zijn, je adem kunnen waarnemen als expressiemiddel opent de weg naar je ware stem. Je stem is namelijk jouw unieke instrument en ze kan alleen volledig functioneren als je haar belichaamt en beademd, als je haar helemaal gaat accepteren en leren kennen. We starten elke dag met een klank- of ademmeditatie en een heerlijke, uitgebreide body-awareness sessie, zodat je helemaal in je lijf kunt landen. Vervolgens gaan we werken met je stem: wat wil jij uitdrukken en waar lukt je dat nog niet? Wat houdt je tegen? We zullen je begeleiden naar gemakkelijker en met meer zelfvertrouwen jouw hele stem te laten klinken en haar verder te leren kennen.

Tijdens deze retraite week zullen we ook veel samen zingen, eenvoudige liederen met mooie samenklanken, zodat je jouw eigen-wijs ook in verbinding met anderen leert voelen en volgen. Er is ook ruimte voor solo-zingen als je dat een leuke uitdaging vindt. Vindt je dat een brug te ver, dan mag je ook altijd samen met iemand anders zingen. Er is voor elke deelnemer ruimte voor eigen inbreng van een lied of een verhaal wat je wilt delen met de groep, we zullen dat van te voren afstemme

A safe and warm place to share and heal your Voice Story

We beseffen en weten uit eigen ervaring dat de stem een ongelofelijk kwetsbaar en persoonlijk deel van jou is – je stem is letterlijk wie jij wezenlijk bent, maar dan in klank. We doen dan ook niks liever en beter dan de fijnste en veiligste omstandigheden voor jou creëren, waarbinnen jij kunt experimenteren met die stem en haar kunt delen met de wereld. Dit geeft je de ruimte te onderzoeken waar je nog tegenaan loopt, waar het makkelijker kan, maar ook om jezelf te verrassen, waar je ineens veel meer blijkt te kunnen en durven met jouw stem, als je verbonden bent met jezelf, dan je ooit had gedacht.

Mogen we je verleiden om naar de Voice & Embodiment Summer Singing Retreat te komen? 

Deze zomerretraite met zang & body-awareness gaat een verleidelijke en fijne ervaring zijn voor jou, als je houdt van persoonlijke groei, van dingen over jezelf ontdekken en als je openstaat voor nieuwe manieren om dat te doen. Als je voelt dat je hier op deze wereld iets te doen hebt en als je dat op je best en liefst met vreugde en lichtheid wil doen. Je stem is onontbeerlijk als jij jouw ware expressie de wereld in wil sturen, daarom is het werken met de stem juist ook voor jou als je al behoorlijk wat aan zelfonderzoek en -ontwikkeling hebt gedaan en je bewust bent van de kracht van aanwezig zijn in je lichaam en de kracht van je adem. Misschien heb je daar nog niet zo veel ervaring mee, dat is helemaal niet erg, we begeleiden al lange tijd deelnemers met veel en weinig ervaring en de stem heeft alleen van jou nodig dat je nieuwsgierig bent en open en dat je durft te gaan onderzoeken. Er hoeft dus niks “goed” te gaan… het mag op je eigen manier, het gaat om het ervaren van jouw eigen, unieke stem.

Je hoeft dan ook geen zangervaring te hebben, maar het mag natuurlijk wel – voor iemand met veel zangervaring kan het loslaten van alle “musts” met zingen een heel bevrijdend en vernieuwend effect hebben (en daarvan neem ik mijzelf graag als voorbeeld ;-)). In het verleden hebben zowel ervaren solo-zangers meegedaan aan meerdaagsen bij Zing je Eigenwijs, als complete beginners op het gebied van zingen. Het is juist de kracht van onze werkwijze om alle “regels” waaraan jij denkt dat zingen zou moeten voldoen los te durven laten en eens echt te gaan ervaren – in je lichaam en met je adem – wat stem-expressie en zingen nou werkelijk zijn VOOR JOU.

Het is dus allesbehalve nodig dat je “ambities” hebt op zanggebied – het mag natuurlijk best (er zijn al meer mensen geweest die zichzelf verrast hebben ;-)). Zingen en de stem zijn voor ons prachtige instrumenten om jezelf beter en verder te leren kennen en ontwikkelen, juist omdat we in de loop van de jaren merkten dat de meeste mensen heel veel leerden over zichzelf, maar eigenlijk nauwelijks iets voor hun belangrijkste communicatiemiddel: de eigen stem.

Voice & Embodiment Summer Singing Retreat: een ervaring die je niet wil missen

Allereerst is deze zomer-vijfdaagse echt een oase in je drukke leven en een vakantie van de hectische wereld waarin we leven en waarin je waarschijnlijk met veel lastige situaties wordt geconfronteerd. We creëren samen een plek waarin we ons even alleen bezig hoeven houden met wat er werkelijk in het moment toe doet.

Je zult je na deze week weer heel diep verbonden voelen met jouw eigen waarheid en je eigen-wijsheid, met wat jij nou eigenlijk ook weer met je leven wil doen. Je zult je ontspannen en verbonden met jezelf voelen, een open hart hebben en jezelf verrast hebben over wat je kunt met jouw stem. Je zult veel geleerd hebben over hoe jouw stem werkt, als onderdeel van jouw totale lichaamsexpressie en je zult helderder hebben wat jij graag zou willen doen met zingen, wat bij jou past en bij je stem. Je zult meer zelfvertrouwen hebben als je je stem gebruikt en je tijdens communiceren en/of zingen meer verbonden voelen met jouw adem en stem. 

Misschien heb je je zangverhaal – oude overtuigingen die de meeste mensen hebben over wat zingen inhoudt en vooral vaak over hun eigen zangcapaciteiten – voor een stukje al herschreven – in elk geval zul je weten dat er veel meer mogelijk is dan je had gedacht, ook met jouw stem en zul je ervaren hebben hoe belangrijk jouw stem is in jouw communicatie met anderen.

Begeleiders Voice & Embodiment Summer Singing Retreat

De retraites met zang & body-awareness worden gegeven door Monique van der Hoeven, eigenaar van Zing je Eigenwijs – Wisdom of a Woman’s Voice  en  Jolien Dalenberg. Jolien is lichaamsbewustzijnsspecialist met een waardevolle eigen methode om het lichaam te helpen zich te ontdoen van spanningen en onnodige blokkades.

Praktische informatie Zomerretraite met Zang & Body-awareness (5 daagse)

Data:  maandag 10 t/m vrijdag 14 augustus 2020
Tijden:  dagelijks van 9.30 – 14.30 uur, met een lunchpauze *)
Locatie:  ’t Hart op Zolder in Schalkwijk (vlakbij Houten/Utrecht)
Aantal deelnemers:  maximaal  8 deelnemers (het weekend gaat door bij minimaal 6 deelnemers)
Kosten:  € 588,– (inclusief 21% BTW, koffie/thee/water, versnaperingen en lunch*))

*) We gebruiken zelf een huisgemaakte, zoveel mogelijk biologische en vegetarische lunch en je bent van harte uitgenodigd met ons mee te eten. Heb je specifieke dieetwensen, dan mag je natuurlijk je eigen lunch en tussendoortjes meenemen.  Aan dieetwensen kunnen we helaas niet tegemoet komen.

Aanmelden of meer informatie?

Wil je je aanmelden voor de zomerretraite met Zang&Body-awareness? Of wil je nog meer informatie?

Neem dan contact met me op, ik bespreek graag de mogelijkheden met je:

tel.: 06 53171756 (Monique)
e-mail: zingjeeigenwijs@gmail.com