Zomerzingen Groepsles

Zomerzingen Groepsles

Zomerzingen groepsles
Zomerzingen groepsles

Al een aantal jaren organiseer ik bij Zing je Eigenwijs groepslessen op de zaterdagmorgen – ze ontstonden uit mijn droom om echt een plek te creëren waar mensen op hun eigen-wijs mochten en konden zingen in een kleine groep.  Omdat deze droom zo ongelofelijk mooi is uitgepakt – mooier dan ik ooit had kunnen dromen 😉 – heb ik dit jaar de zomerzanglessen die ik ook al vele jaren geef opgezet volgens dezelfde opzet, ook op de zaterdagmorgen deze keer, en – bij voldoende belangstelling – ook op de dinsdagmiddag.

Zingen vanuit jouw verlangen

Gezien en gehoord worden zoals jij bent – het is één van de diepste verlangens van elk mens en ook iets waar de meeste mensen vaak in zijn teleurgesteld. In de groepslessen bij Zing je Eigenwijs is dat eigenlijk waar het over gaat: dat jij jouw stem gaat gebruiken, zoals jij bent – dus niet volgens de regels van anderen. Hoewel ik je heel graag gebruik laat maken van mijn ervaring en expertise als zangeres en zangcoach, ga ik jou dus niet vertellen hoe jij “zou moeten klinken”. In plaats daarvan ga ik graag samen met jou op zoek naar jouw verlangen op stemgebied: hoe zou jij graag willen dat het voelt als jij staat te zingen? Wat voor repertoire hoort daar bij, welke liedjes zou je dan kiezen? Met wie zou je samen zingen? Hoe zing je, als je zo zingt, in de groep waar je mee samenzingt?

En ik weet dat het voor veel mensen heel spannend klinkt, werken op zo’n manier, want het vraagt dat je echt bij je zelf gaat invoelen wat je nou eigenlijk wil met zingen, wat het voor je betekent. En ik weet ook, dat juist dat het helemaal over jou gaat, zo ongelofelijk bevrijdend is. Want jij bent degene die jouw wijsheid, jouw eigen-wijsheid bij zich draagt! En ik ben er om jou te helpen om die wijsheid verder met je stem vorm te geven – en er is weinig wat me blijer maakt dan dat!

Ik wil graag meer zangtechniek! Waarom wil je dat?

Laat horen wie jij bent!

Ik krijg heel vaak de vraag “om meer zangtechniek” te leren. Mijn tegenvraag is eigenlijk altijd: waarom wil je die techniek leren? Wat zit daar achter? Achter die vraag zit namelijk jouw verlangen: waarom wil je zingen? Wat voelt er zo goed en zo fijn aan voor jou? Hoe zou het zijn als het echt helemaal zo kan voelen zoals het voor jou op de meest ideale manier voelt?

Als we op die manier werken – en zeker als we dat in een groep doen (de kracht daarvan vertel ik je even verderop nog) – ga je heel snel resultaten behalen, ga je geen dingen leren die voor jou helemaal niet relevant zijn en die je misschien zelfs heel saai vindt. Je gaat jouw stem steeds verder ontdekken en dat gaat op alle niveaus doorwerken, ook in je dagelijks leven. En vooral: dat gaat je heel veel vrijheid en vreugde geven, je gaat ervaren dat je precies dat kan wat je echt zo graag zou willen, als je jezelf maar toestemming geeft om dat te gaan doen. Ik nodig je met heel mijn hart uit dat te doen. En natuurlijk leer je ook techniek – techniek is alleen niet het uitgangspunt: techniek is het middel om jouw zelfexpressie met je stem te vergroten, je leert haar – waar nodig (want je doet vaak veel meer goed dan je zelf denkt!) – zijdelings met deze werkwijze, waardoor het niet gaat voelen als het zoveelste “waar je je best voor moet doen” en wat je “moet verbeteren aan jezelf”.

De kracht van werken in een kleine groep

De kracht van werken in een kleine groep met mensen die er, net als jij, voor gekozen hebben op op deze manier met hun stem aan de slag te gaan, is bijna niet in woorden te vatten. Gezien en gehoord worden, ontvangen worden met jouw zang, met jouw stem… het is een krachtige en zelfs helende ervaring – juist omdat we dat zo vaak gemist hebben in ons leven. Eigenlijk kan ik niet anders zeggen dan dat je het moet komen ervaren. Wil je er nog meer over lezen/horen, kijk dan op de pagina Groepsles zingen. Je vindt daar ook het filmpje wat ik opnam met uitleg over het ontstaan van de groepslessen).

Wat doen we in de zomergroepslessen?

Net als in de reguliere groesplessen werken we aan een (of meerdere) eigen stukken – die mag je zelf uitkiezen, elk stuk wat jouw hart je “aanreikt” is daarvoor geschikt. Verder doen we leuke en speelse oefeningen in het vrij maken en leren kennen van je stem en werken we met de adem. We zingen ook elke les een aantal liederen samen – om daar onze eigen versie van te maken. We zullen dus ook gaan improviseren – iets wat veel mensen in het begin heel spannend vinden, maar uiteindelijk vaak het allerleukste vinden om te doen. Eigenlijk is het heel simpel: niets moet, alles mag, tenslotte gaat het om jouw zang-verlangen!

Voor wie zijn de zomer-groepslessen?

Dág Zang-angst dag
Kleine groep, grote kracht

Deze zomerzanglessen staan open voor iedereen die zich aangesproken voelt door deze manier van werken – je hoeft voor de zomerzanglessen dan ook geen zang-ervaring te hebben. Je kunt ze om die reden dus ook prima gebruiken als je eens wil ervaren of zingen in een groep iets voor jou is en als je overweegt na de zomer in te stromen in één van de reguliere groepslessen, als je in een koor wil gaan zingen of als je overweegt om een zangmeerdaagse bij ons te doen.

Heb je wel al – veel of weining – zangervaring, dan zijn deze groepslessen ook heel geschikt voor je – de manier van werken is gewoon zo, dat jij altijd op jouw eigen niveau werkt en de insteek is zo persoonlijk, dat het leerzaam en leuk is om ook naar de andere zangers te luisteren. Elke groep is anders, elke groep klopt altijd… dat is ook iets wat me in de loop van de jaren elke keer weer heeft verrast.

Voel je je dus aangesproken door wat je hier leest: dan is het vermoedelijk jouw moment om in te stappen!

Praktische informatie zomer-groepsles zingen

Data zomercursus zaterdag:  6, 13 en 20 juli en 3, 10 en 17 augustus
Lestijd: 9.30 – 11.00 uur
Aantal lessen: in deze zomercursus kun je kiezen voor 5 of 6 lessen
Locatie: De Tuinkamer, Utrecht Leidsche Rijn
Groepsgrootte: maximaal 8 deelnemers (cursus gaat door bij minimaal 5 deelnemers)
Kosten: € 180,– (hele cursus van 6 lesssen) of € 150,00 (als je kiest voor 5 lessen in deze zomerzangcursus) (inclusief 21% BTW).

Voor de groepszanglessen op dinsdagmiddag maak ik de planning op het moment – heb je interesse daarin, neem dan even contact met me op.

Aanmelden voor de zomer-groepszangles of meer informatie:

Samen zingen

Wil je je aanmelden voor de zomer-groepszangles, dan kun je een mail sturen aan: zingjeeigenwijs@gmail.com 

Wil je meer informatie of wil je graag overleggen of deze manier van zingen past bij jou, dan mag je me mailen, maar ook gerust even bellen: tel. 06 53171756 (Monique)

Superleuk als jij een van de deelnemers aan de nieuwe zomerzanggroepen bent!

Be a voice not an echo (Albert Einstein)