De zuivere, dramaloze stem van de ziel

De zuivere, dramaloze stem van de ziel

 

De zuivere, dramaloze stem van de ziel
De zuivere, dramaloze stem van de ziel

Een lieve, krachtige en meestal vrolijke vrouw… dat ís ze. Ze staat sterk in het leven, is goed geaard en kan goed voelen, ze weet wat ze wil met haar leven. Ze komt bij me, omdat ze zingen heerlijk vindt en er graag meer over wil leren. En omdat er, als ze heel eerlijk is, een klein wensje is ontstaan om, naast het koor, wel eens een uitstapje met haar eigen stem te maken. Ze is nieuwsgierig wat er allemaal zit wat ze nog niet kent van zichzelf, wat ze nog niet benut, want tijdens een meerdaagse bij ons heeft ze ervaren, dat er een enorme rijkdom in haar eigen stem en ademhaling schuilt.

Ik weet dat ze heel erg veel heeft meegemaakt de afgelopen jaren en ook recentelijk nog. Ze gaat er bewonderenswaardig en goed mee om, maar er zit ook gewoon veel verdriet. Natuurlijk mag dat verdriet er zijn, het is gezond en helend om het te uiten, maar dat kan en wil je natuurlijk niet overal en altijd. En precies dat is wat we willen bereiken met het werken met de stem: dat je een keuze hebt! Dat je zelf kunt bepalen wat je wel en niet van jezelf wilt laten horen, op welk moment en aan wie.

Jij bent degene die bepaalt waar je iets hoorbaar maakt

Want je eigen stem helen, haar helemaal leren kennen, alle kanten van jou een klank geven, het emotionele kanaal zuiveren en openen, doe je in eerste instantie uit liefde voor jezelf. En jij bent dus degene die bepaalt wat je daar mee wilt doen – waar je iets hoorbaar maakt, en waar liever niet.

Precies om die reden is het zo belangrijk om de grenzen op te zoeken, de stem, de adem en alle mogelijkheden daarvan te onderzoeken en echt te leren kennen. Te weten wat er in je leeft en hoe je daar expressie aan kunt geven, met spreken of met zingen. Zodat het een bewuste keuze kan zijn, zodat jij bepaalt wat er kan en mag gebeuren, zodat je grenzen kunt voelen en aan kunt geven en je er niet door overvallen wordt.

Het klinkt zónder enige vorm van drama, zó puur en zó zuiver

Ze kiest heel dapper voor gevoelige liedjes, liedjes die echt iets voor haar betekenen… en tast in ons stemtraject samen af wat er kan. Eerst bedenkt haar hoofd, dat ze die liedjes “dan maar” met een andere betekenis zingt… (in plaats van voor mensen die ze zo vreselijk mist). Dat ze gewoon lekker vrolijk wil zingen. Maar haar ziel heeft ook een stem… dat voelt ze wel. En op een dag tijdens een sessie die we samen doen gaat ze ervoor: ze verbindt zich met de diepte die ze in zichzelf voelt ze zingt… ze zingt haar gemis, haar pijn, haar angst, haar eenzaamheid…  En het klinkt zónder enige vorm van drama, zó puur en zó zuiver. Als ze klaar is met zingen zijn we allebei lange tijd stil en staan we allebei met tranen in onze ogen.

“Zó, dat is er uit” zegt ze….”wat heerlijk en bevrijdend was dat, wat fijn dat het gewoon kan en mag hier”. Ik kan het alleen maar beamen.

En ik ben alleen maar diep dankbaar, dat ze zich uitgenodigd heeft gevoeld om haar zielenlied door te laten klinken en het met mij te delen.

Ze gaat gesterkt en met ruimte in haar hart naar huis… en ik ook.

Monique van der Hoeven
www.zingjeeigenwijs.nl