Zullen we stoppen elkaar te verbeteren?

Zullen we stoppen elkaar te vebeteren?

Wat vind je: Zullen we elkaar eens gaan steunen in wat we doen en wie we zijn in plaats van elkaar proberen te verbeteren?

Dat is een diepe wens die ik heb… dat we, als vrouwen, gaan stoppen met elkaar te verbeteren. Dat we elkaar gaan dragen in wat elk van ons hier komt doen en de unieke manier waar op we dat doen.

Ik zie in al mijn groepen hoeveel moois er ontstaat als er niet geoordeeld wordt, niet verbeterd wordt, maar gewoon ontvangen en gezien en gehoord. Hoeveel ruimte dat geeft, hoeveel schoonheid er naar voren komt, hoeveel wijsheid, hoeveel creativiteit. Want: dan gaat de innerlijke wijsheid zelf groeien… en vindt “verbetering” plaats van binnen uit. Het is mensen eigen om te groeien, om onze talenten te ontwikkelen en verder te ontdekken. En,hoe goed bedoeld ook: als jij een – ongevraagd! – advies voor een ander hebt, is dat nog steeds een oordeel. Jij bepaalt dan namelijk voor een ander wat er zou moeten veranderen… en gaat daarmee voorbij aan de diepe innerlijke wijsheid, die dat heel mooi zelf kan bepalen, als ze de ruimte en de steun daarvoor ervaart.

Goed zijn niet de tips die je kreeg

Ik werk elke dag met vrouwen, die in hun stemgebruik, hun presentatie en communicatie boven alles hun best doen “om het goed te doen”. Maar wat is goed? Goed zijn niet de tips en adviezen die je kreeg bij die presentatiecursus, of de adviezen van je collega’s om voortaan andere kleuren te dragen, of de adviezen van je ouders, de leraren op school, je bazen en je vriendinnen… alhoewel die je zeker soms op het spoor van iets wat nog niet in je blikveld zat kunnen brengen.

Maar als wat anderen je aanraden je “goed” is geworden, wat voor veel vrouwen gewoon (al is het vaak onbewust) zo is, raak je in je communicatie, je stem en lichaamstaal alleen maar versplinterd – want hoe kun je nou al die adviezen opvolgen? En dan ook nog eens delen wat je te delen hebt… en groeien zoals het voor jou bedoeld is, je innerlijke leiding volgen??

Precies: dat gáát niet.

Wat is juist voor JOU?

Het wordt dus tijd dat JIJ degene wordt die bepaald wat goed is of niet. Beter gezegd: wat juist is. Juist voor JOU. En dat zegt niet dat je niet kunt leren van anderen, maar wel dat JIJ bepaalt wat je vindt dat je belangrijk vindt om te leren. En dan liefst niet vanuit een gevoel van “ik voldoe niet” (want waaraan voldoe je dan niet?), maar vanuit een verlangen om te groeien, een verlangen naar expansie van wie je nu al bent.

En dat je de verhalen over wat “goed” zou zijn in jouw presentatie en expressie, jouw stemgebruik, je zingen eens gaat onderzoeken. Zijn het namelijk jouw verhalen? En zijn het verhalen die je dienen? Ik vermoed dat er een heleboel is wat je los zou mogen laten.

Die verhalen zorgen namelijk dat jouw stemgebruik en lichaamstaal, jouw unieke manier van jezelf uitdrukken, onder heel veel stress komen te staan. Want het voelt nooit “goed genoeg”. Geen wonder dat je klotsende oksels hebt als jij je mening moet delen. Of als je gevraagd bent voor die presentatie over je werk. Of als je solo moet zingen in je koor…

Zodra we kunnen kiezen welke verhalen ons dienen en de verhalen die ons niet zo (meer) dienen kunnen herschrijven, kunnen onze stemmen gaan helen… Dan claimen we stap-voor-stap alle deeltjes die we hebben verstopt weer terug: de boze jij, de schelle jij, de felle jij, de sensuele jij, de zachte en onzekere jij… En dan wordt stapje voor stapje je stem het veelkleurige, veelzijdige instrument wat uniek is voor jou! En gaat je lichaamstaal vanzelf kloppen bij wat jij deelt.

En dan wordt je gehoord… en maakt het niet meer uit of een ander het goed vindt of niet. Of er tips komen of niet… Want dan wéét jij, diep van binnen: This is it! Take it or leave it.

Monique van der Hoeven
www.zingjeeigenwijs.nl
Be a Voice Academy

Ben je er klaar voor om zelf te gaan bepalen wat je “goed” of niet goed vindt aan je stem en communicatie? Je presentatie? Je zang? Ik help je heel graag je stem-verhalen te onderzoeken en te herschrijven en je stem weer heel en vrij te maken. Zodat jij voortaan overal dat “Take it or leave it”-gevoel hebt in plaats van “ik voldoe (nog) niet”. Trust me: het voelt heerlijk en je gaat reuzesprongen maken in je leven en werk!

Het jaartraject Wisdom of a Woman’s Voice is dé plek om daaraan te werken, in een kleine groep met maximaal 6 vrouwen. Elkaar steunen in plaats van verbeteren. Voel je een ja en wil je meer weten? Dan is de workshop Wisdom of a Woman’s voice een mooie manier om kennis te maken: 

Of zullen we eens even samen praten over jouw stem, over wat juist is voor jou? Maak hier een afspraak met me voor een gratis online stemkracht-gesprek van 30 minuten: